18.9 C
București
marți, 21 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCozi kilometrice de camioane cu cereale la granița dintre Ucraina și Polonia:...

Cozi kilometrice de camioane cu cereale la granița dintre Ucraina și Polonia: Au loc negocieri pentru identificarea soluțiilor

La granița dintre Ucraina și Polonia s-au format cozi kilometrice de camioane încărcate cu cereale, care acum nu mai pot intra pe teritoriul țării în urma interdicției instituite. Ministrul Agriculturii de la Kiev face presiuni pentru ca măcar tranzitul grânelor să fie permis prin Polonia.

Situația este cu atât mai presantă cu cât Rusia amenință că nu va mai înnoi acordul care prevede transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Robert Telus, ministrul polonez al Agriculturii:

„Se poartă discuții cu partea ucraineană pentru a reglementa problema tranzitului, pentru că nu suntem împotriva tranzitului, dar Polonia trebuie să aibă garanția de 100%. Vreau să subliniez încă o dată, avem nevoie să avem 100% garanție că produsele care ne-au destabilizat piața, în special piața agricolă, nu vor rămâne în Polonia.”

Șofer de camion din Ucraina:

„Stăm la coadă, se întinde pe aproximativ 25 de kilometri când am ajuns aici. Stăm fix în acest loc de trei zile deja. Nu putem merge în nicio direcție. Da, polonezii ne-au întins mâna, le sunt foarte recunoscător. Le sunt extrem de recunoscător, întreaga Ucraine este, chiar și întreaga lume. Dar acum, Polonia nu ne mai lasă să intrăm din anumite motive.”

Polonia și Ungaria au decis interzicerea importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, pentru a-și proteja sectorul agricol, au anunțat sâmbătă guvernele celor două țări.

Hotărârea a venit după ce vineri au avut loc discuții în format de videoconferință între miniștrii Agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, în cadrul căreia se luase hotărârea de a se acționa unitar în privința cerealelor din Ucraina. Bulgaria a anunțat duminică că ia în calcul, la rândul ei, interzicerea importului de cereale ucrainene.

Polonia și Ucraina reiau negocierile pentru redeschiderea tranzitului

Polonia și Ucraina reiau marți negocierile pentru a încerca redeschiderea tranzitului de alimente și cereale, a declarat ministrul polonez al agriculturii pentru postul public de radio PR1, potrivit The Guardian. Cele două țări au purtat luni discuții cu privire la interdicțiile din partea țărilor din Europa Centrală și de Est care încearcă să-și protejeze fermierii de impactul unui aflux de cereale ucrainene mai ieftine.

„Discutăm atât cu UE, cât și cu Ucraina pentru a găsi soluții. Ne dorim ca aceste produse să ajungă în Europa, dar să ajungă adânc în Europa”, a declarat ministrul agriculturii, Robert Telus .

„Am vorbit ieri, au fost discuții lungi. Discutăm și astăzi. Acestea sunt de obicei discuții tehnice pentru a găsi o soluție și a lăsa acest tranzit să meargă în Europa”, a adăugat el.

Polonia, Ungaria și Slovacia au interzis în weekend importul de cereale din Ucraina, iar Comisia Europeană a calificat aceste măsuri comerciale unilaterale drept inacceptabile. Polonia și Ungaria au decis interzicerea importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, pentru a-și proteja sectorul agricol, au anunțat sâmbătă guvernele celor două țări.

Ministerul Agriculturii din Slovacia a avertizat că a epuizat toate opţiunile juridice de a reglementa importurile din Ucraina şi a menţine în acelaşi timp „coridoarele solidarităţii”.

Acestea erau destinate iniţial pentru exporturile de cereale ucrainene spre ţări terţe, însă cantităţi mari au ajuns în silozuri europene, destabilizând piaţa în state UE.

„Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie introduse la nivel guvernamental”, a subliniat ministerul.

Decizia unilaterală de a interzice importurile de cereale ucrainene „nu este acceptabilă”, a transmis luni Comisia Europeană, care a spus că „a cerut informaţii suplimentare autorităţilor competente pentru a putea evalua aceste măsuri”, mai ales fundamentele lor juridice.

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, a anunțat că va avea discuţii suplimentare cu România miercuri şi cu Slovacia joi.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale, până joi dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, două...
‹ adv ›

Ceapa – sfaturi la udări în grădină și irigare prin picurare

Ceapa, din cauza faptului că are sistemul radicular amplasat la suprafața solului (90% din rădăcini fiind localizate în primii 15...

Reuters: USDA se aşteaptă la revenirea producţiei de cafea a Indoneziei în sezonul 2024/25

Producţia de cafea în Indonezia, unul dintre primii cinci producători mondiali, este de aşteptat să îşi revină semnificativ în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole