8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePrimele legume de primăvară – 9 specii ce pot fi semănate timpuriu

Primele legume de primăvară – 9 specii ce pot fi semănate timpuriu

Vremea caldă înregistrată mai devreme decât de obicei în acest an este pretabilă pentru semănatul mai multor specii de legume în câmp deschis. Acestea sunt rezistente la temperaturile scăzute și valorifică bine temperaturile de la începutul primăverii.

Ridichi de lună

Ridichile ar trebui neapărat incluse în lista culturilor timpurii, pentru ca în aprilie-mai să puteți avea pe masă ridichi proaspete și suculente.

Ridichile germinează când solul se încălzește până la 4°C. Deși plantulele răsar mai încet decât atunci când sunt semănate în sol cald, puteți, totuși, să creșteți aceste legume timpurii pe câmp neprotejat.

‹ adv ›

Plantele tinere rezistă la înghețuri de până la -3°C, iar cele mature – până la -5°C. La frig ridichea crește mai târziu, dar gustul este mai bun.

Pentru ridiche se alocă un teren însorit, protejat de vânt. Semințele sunt semănate în rânduri, la 2-3 cm adâncime și acoperite cu sol, distanța dintre rânduri este de 15 cm, iar distanța dintre semințe este de 5 cm. În zonele cu vreme instabilă, parcelele sunt acoperite cu spunbond pentru noapte.

Mai multe detalii despre cultivarea ridichilor de lună pe suprafețe mari, pe acest link.

Spanac

Spanacul este un alt candidat în lista culturilor pentru semănatul primăvara timpuriu. Deficitul de umiditate și temperatura ridicată a aerului contribuie la înflorirea prematură, așa că vremea rece va avea un efect pozitiv asupra creșterii culturii.

Spanacul începe să germineze la 2-3°C, iar plantele tinere rezistă la temperaturi de până la -6°C.

Spanacul se seamănă la adâncimea de 2 cm. Distanța dintre rânduri este de 20-30 cm. Intervalul dintre semințe pe rând este de 5-6 cm. Udați și acoperiți cu peliculă rândurile până la apariția plantulelor. Răsadurile des crescute sunt rărite.

Detalii despre Cultivarea spanacului – sfaturi la semănat și îngrijire.

Salată

Pentru ca semințele de salată să germineze, sunt suficiente 4-5°C, mugurii fragezi nu se tem de temperaturile care scad la -4°C, iar plantele adulte tolerează până la -6-8°C.

După ce se topește zăpada, solul este acoperit cu o peliculă neagră și după o săptămână, când solul se încălzește, se seamănă salata.

Semințele sunt înmuiate timp de o zi, sunt lăsate să se zvânteze, apoi sunt amestecate cu nisip și semănate în rânduri la adâncimea de până la 1 cm, intervalul între semințe e de 3-4 cm. Apoi, rândurile sunt udate cu apă și acoperite cu sol. Distanța dintre rânduri este de 15-20 cm. La fel, rândurile se acoperă cu spunbond.

Când plantulele răsar, lăsați pelicula doar pentru noapte. Ulterior, plantele se răresc.

Mazăre de grădină

Mazărea de grădină este specia ce poate fi semănată, popular vorbind, în mustul zăpezii, începând chiar cu luna februarie-martie, când solul s-a zvântat suficient și are 2-3 grade Celsius.

Primele plante de mazăre apar la 4-7°C, iar lăstarii tineri nu se tem de înghețurile de până la -3°C pe termen scurt.

Semințele se seamănă în rânduri la o adâncime de 3-4 cm. Distanța dintre semințe pe rând este de 5-6 cm, distanța dintre rânduri este de 15-20 cm. După semănat, udați parcela și acoperiți-o cu peliculă fleece până la apariția plantulelor. Așa semințele nu vor deveni pradă păsărilor și vor încolți mai repede.

Morcov

Este o cultură rezistentă la frig care poate fi semănată și primăvara devreme pentru consum proaspăt vara.

Morcovii sunt semănați în câmp deschis, când solul se încălzește până la 4-5°C. Pentru o recoltă timpurie, se aleg soiuri timpurii.

Germinarea durează de obicei 14-16 zile. Dar dacă semințele sunt înmuiate și tratate cu un stimulator de creștere procesul va fi accelerat.

Semințele granulate de morcov sunt însămânțate fără pregătire prealabilă.

Morcovii se seamănă în rânduri preventiv udate, la 2-3 cm adâncime, distanța dintre rânduri este de 15 cm, distanța dintre plante este de 4-5 cm. Apoi, rândurile se astupă, se udă și se acoperă cu o peliculă sau agril până la apariția plantulelor.

Detalii despre Tehnologia de creștere a morcovului. Irigarea.

Pătrunjel

Un alt reprezentant rezistent la îngheț și fără pretenții este pătrunjelul, care germinează la o temperatură de 1-5°C, nu se teme de îngheț și are nevoie de 12-15 zile pentru a germina.

Semințele se înmoaie timp de o zi într-o soluție de 1% de permanganat de potasiu, apoi se pun într-un tifon umed sau un prosop de hârtie până la germinare. Puteți seamănă și semințe uscate, dar vor încolți cu o săptămână și jumătate mai târziu.

Pătrunjelul se seamănă la o adâncime de 1-2 cm. Distanța dintre rânduri este de 15 cm, se acoperă cu pământ, se udă și se acoperă cu peliculă fleece până la apariția plantulelor.

Detalii despre Cultivarea pătrunjelului pentru rădăcină. Sfaturi utile.

Mărar

Mărarul poate fi semănat fără probleme devreme în câmp deschis, după ce zăpada se topește și pământul se usucă puțin, căci planta nu se teme de frig. Mărarul tolerează înghețurile până la -4°C, iar semințele germinează la 3°C.

Semințele de mărar conțin uleiuri esențiale care încetinesc apariția plantulelor, iată de ce materialul săditor trebuie să fie supus pregătirii înainte de însămânțare. Înmuiați-l timp de trei zile în apă caldă (30°C), schimbând lichidul de 4-5 ori pe zi, apoi uscați-l și semănați.

Faceți rânduri la o distanță de 10-12 cm una de alta, semănați la o adâncime de 1-2 cm, acoperiți cu sol. Plantele dese se răresc, lăsând un interval între plante de 8-10 cm.

Citiți mai multe despre Cultivarea mărarului – recomandări la semănat și îngrijire.

Păstârnac

Și păstârnacul se seamănă la începutul primăverii. Planta este nepretențioasă, rezistentă la frig și nu se teme de îngheț.

Singura avertizare este că semințele germinează încet, semănate la 2-3°C, apar după 20-24 de zile. Astfel pastârnacul se seamănă în perioada 20.02-20.03.

Semințele de păstârnac se seamănă la o adâncime de 2 cm, dacă solul este greu și la 3-3,5 cm dacă solul este ușor la o distanță de 10-12 cm, iar între rânduri se lasă 40 cm.

Semințele pierd capacitatea de germinare după 1-2 ani.

Vezi mai multe despre Cultivarea păstârnacului – sfaturi la semănat, îngrijire.

Ceapă

Și ceapa este o cultură cultură ce poate fi cultivată cu succes primăvara devreme. Temperatura minimă de germinație este de 3-4°C, plantele rezistă la îngheț de -4…-8°C.

Arpagicul poate fi plantat primăvara devreme, în luna martie, astfel plantele se dezvoltă în condiții de zi scurtă, iar apoi în condiții de zi lungă, astfel că bulbii se fac mai mari.

Adâncimea de plantare a arpagicului este 4-5 cm, la o distanță de 4-5 cm între plante pe rând și 30 cm între rânduri.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate...
‹ adv ›

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...

Cum prevenim veștejirea, putrezirea rădăcinoaselor la păstrare

S-ar părea, că obținerea unor producții decente de tuberculi și rădăcinoase este deja o performanță. Și, dacă ați reușit-o,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole