11.1 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaAcordul privind „Coridorul cerealelor ucrainene” - prelungit cu 60 de zile. Analist:...

Acordul privind „Coridorul cerealelor ucrainene” – prelungit cu 60 de zile. Analist: Fermierii români vor fi și mai afectați

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, la negocierile cu reprezentanții Națiunilor Unite de la Geneva, a declarat că „vor fi doar 60 de zile de Coridor al cerealelor”, referindu-se la tema tranzitării cerealelor prin cele 3 porturi prin care și la această oră recoltele ucrainene ajung în cealaltă parte a lumii.

Știrea a fost confirmată de agenția de presă RIA Novosti, citată de Reuters.

Delegația rusă, după negocierile cu oficiali de rang înalt ONU din 13 martie, a anunțat acceptabilitatea prelungirii acordului, dar numai pentru 60 de zile.

Așa-numitul „Acord privind cerealele ucrainene” a fost încheiat pentru prima dată cu medierea ONU și a Turciei în iulie anul trecut, pentru o perioadă de 120 de zile. Acesta a făcut posibil transportul mărfurilor agricole ucrainene peste Marea Neagră către piața mondială.

În noiembrie, acordul a fost prelungit cu încă 120 de zile. Acordul expiră pe 18 martie.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, consulant agribusiness în cadrul AGRIColumn, în urma acestei decizii, România va fi perdantă.

„Rusia a optat pentru 2 luni de prelungire a Coridorului, pentru ca, între timp, să poată estima ce volume proprii de cereale va avea în vara și toamna lui 2023. Interesul Rusiei este de a-și exporta ea prima grâul, drept urmare, din luna mai, este posibil ca marfa ucraineană să fie exportată doar prin/în România. Fermierii români vor fi și mai afectați de presiunea pe prețuri și costuri logistice”, explică Cezar Gheorghe.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bloomberg: Preţurile la orez se apropie de maximumul ultimilor 15 ani

Vremea afectează încă odată piaţa orezului, ducând preţurile la...
‹ adv ›

Primul raport USDA privind producția și stocurile pentru campania 2024/2025

Incertitudinile climatice rămân ridicate și rămân a fi printre principalii exportatori de cereale, iar raportul USDA de vineri, 10...

Piața mondială agricolă: Cotațiile la cereale, în creștere

Prețurile la cereale – grâu, porumb, dar și la rapiță sunt în creștere, pe fondul vremii capricioase care naște temeri privind...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole