19.5 C
București
vineri, 26 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaAcordul privind „Coridorul cerealelor ucrainene” - prelungit cu 60 de zile. Analist:...

Acordul privind „Coridorul cerealelor ucrainene” – prelungit cu 60 de zile. Analist: Fermierii români vor fi și mai afectați

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, la negocierile cu reprezentanții Națiunilor Unite de la Geneva, a declarat că „vor fi doar 60 de zile de Coridor al cerealelor”, referindu-se la tema tranzitării cerealelor prin cele 3 porturi prin care și la această oră recoltele ucrainene ajung în cealaltă parte a lumii.

Știrea a fost confirmată de agenția de presă RIA Novosti, citată de Reuters.

Delegația rusă, după negocierile cu oficiali de rang înalt ONU din 13 martie, a anunțat acceptabilitatea prelungirii acordului, dar numai pentru 60 de zile.

Așa-numitul „Acord privind cerealele ucrainene” a fost încheiat pentru prima dată cu medierea ONU și a Turciei în iulie anul trecut, pentru o perioadă de 120 de zile. Acesta a făcut posibil transportul mărfurilor agricole ucrainene peste Marea Neagră către piața mondială.

‹ adv ›

În noiembrie, acordul a fost prelungit cu încă 120 de zile. Acordul expiră pe 18 martie.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, consulant agribusiness în cadrul AGRIColumn, în urma acestei decizii, România va fi perdantă.

„Rusia a optat pentru 2 luni de prelungire a Coridorului, pentru ca, între timp, să poată estima ce volume proprii de cereale va avea în vara și toamna lui 2023. Interesul Rusiei este de a-și exporta ea prima grâul, drept urmare, din luna mai, este posibil ca marfa ucraineană să fie exportată doar prin/în România. Fermierii români vor fi și mai afectați de presiunea pe prețuri și costuri logistice”, explică Cezar Gheorghe.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bursa agricolă: Prețurile rapiței continuă să crească

Prețurile rapiței continuă să crească pe piață internațională, după...
‹ adv ›

După 15 ani, Argentina va relua exporturile de porumb către China

Argentina se pregătește să livreze porumb în China, primele livrări din ultimii 15 ani. Potrivit Bloomberg, transportul este planificat...

Eurostat: Preţurile produselor agricole în UE au scăzut în primul trimestru din 2024

Preţurile produselor agricole în Uniunea Europeană (UE) au scăzut, în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole