9.8 C
București
luni, 22 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina a reînnoit maximul istoric la exportul de semințe de floarea soarelui....

Ucraina a reînnoit maximul istoric la exportul de semințe de floarea soarelui. România – în top 3 importatori

Exportul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina de la începutul sezonului de comercializare 2022/23 (pentru septembrie-februarie) a atins un nou maxim istoric, în valoare de 1,54 milioane de tone.

După cum raportează analiștii „APK-Inform”, cu referire la datele operaționale, aproape 80% din exportul total de semințe oleaginoase a ajuns în țările Uniunii Europene și 19% în Turcia.

Pe țări, liderii importatorilor au fost Bulgaria (429.000 de tone de floarea soarelui au fost expediate în această direcție; ponderea în totalul importurilor a fost de 28%) și România (406.000 de tone; 26%).

„Este de remarcat faptul că în ultimele luni s-a înregistrat o reducere treptată a exportului de semințe oleaginoase din Ucraina, ca urmare a scăderii cererii și a prețurilor importatorilor pe fondul unei oferte suficiente de floarea soarelui în Europa, în special în partea sa de est. Exporturile au fost afectate și de creșterea presiunii asupra logisticii în timpul exporturilor prin granița de vest”, explică analiștii peiței ucrainene.

În același timp, activitatea coridorului de export a cerealelor rămâne, de asemenea, complicată, ceea ce limitează semnificativ procesarea internă și promovează furnizarea activă în continuare a florii soarelui ucrainene pe piața de export.

Potrivit evaluării analiștilor, în a doua jumătate a sezonului 2022/23, aproximativ 800-900 de mii de tone de ulei mai pot fi exportate din Ucraina.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr va crește cu peste 13% – estimare USDA

Producția de sfeclă de zahăr a României ar putea...
‹ adv ›

Târgul de Florii – Eveniment de promovare a produselor autohtone din zona montană

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Cooperativa Caprirom Sud-Muntenia în parteneriat cu Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM)...

APIA și AFIR au făcut plăți de peste 27,9 mln euro în perioada 19-22 aprilie 2024

Astăzi, 22 aprilie 2024, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăți pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 88.945.326,97 lei...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole