13.9 C
București
joi, 9 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCiucă: Îi îndemn pe români să consume produse româneşti; vom susţine în...

Ciucă: Îi îndemn pe români să consume produse româneşti; vom susţine în continuare agricultura

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat joi, la Târgu Mureş, că guvernul va continua să implementeze politici de susţinere a agriculturii şi a producătorilor români şi i-a îndemnat pe români să consume produse fabricate în ţara noastră.

Acesta a vizitat joi, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, fabrica de lactate Mirdatod Prod SRL şi compania IRUM, specializată în construcţia de maşini şi utilaje, două firme cu capital sută la sută românesc care au reuşit să se poziţioneze cu succes pe piaţă.

„Am vorbit în repetate rânduri despre nevoia de susţinere a agriculturii româneşti, de a face în aşa fel încât să-i crească eficienţa în producţie şi, totodată, să facem în aşa fel încât produsele agricole, indiferent de natura lor, să fie prelucrate în industria alimentară din România. Astăzi am vizitat această companie românească (Mirdatod Prod SRL – n.r.) şi nu este deloc o companie mică, are capacitate de procesare foarte mare.

Din păcate, datorită actualelor condiţii, lucrează doar la 50% din capacitate. Ceea ce doresc să menţionez este faptul că susţin fermele agricole din zonă, ferme ale localnicilor care cresc până la cinci animale pe gospodărie, ceea ce este foarte important şi, de asemenea, am putut să vedem procesul de producţie.

Eu, unul, eram oricum convins de ceea ce înseamnă consumul de produse româneşti, dar acum chiar îi îndemn pe români să consume produse româneşti, pentru că pe întreg ciclul de producţie nu am văzut nici măcar o secvenţă unde să se folosească altceva decât laptele în stare pură, aşa cum vine el de la producători.

Şi avem nevoie în continuare să venim cu politici şi cu programe de susţinere a producătorilor români, avem nevoie să le asigurăm capital de lucru şi avem nevoie ca, aşa cum ne-am asumat în Guvern, să facem astfel încât deficitul de balanţă comercială să ajungă în doi ani cât mai aproape de zero. Pentru că în momentul de faţă, pe produse lactate, deficitul de balanţă comercială este de aproximativ 600 de milioane de euro”, a declarat Nicolae Ciucă.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a menţionat că în urma vizitei pe teren a înţeles şi mai bine nevoile pe care le au producătorii autohtoni şi felul în care ar putea fi susţinuţi de către stat.

„Am fost la două fabrici româneşti sută la sută. Prima fabrică de lactate, condusă de către doi fraţi, care procesează peste 100.000 de litri de lapte pe zi. Cu adevărat impresionant faptul că folosesc materie primă numai din zona dvs. şi au deschidere în toată ţara şi, mai nou, au început să şi exporte. Şi am fost şi la singurul tractor românesc salvat.

Cu adevărat impresionant, două companii româneşti, una pornită de la zero, una salvată din industria românească dinainte de 1989 şi cred că vor avea nevoie de ajutorul nostru şi de programele noastre de susţinere şi mă bucur că împreună cu dl. prim-ministru am înţeles exact în teren nevoile şi unde noi, vremelnic reprezentanţi ai statului român, va trebui în viitor să intervenim”, a afirmat Marcel Ciolacu.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Florin Barbu: Am susţinut şi susţin în continuare reabilitarea sistemului de irigaţii al României

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, şi omologul...
‹ adv ›

Eurostat: Comerţul UE cu produse agricole a scăzut cu 3,2% anul trecut

Valoarea schimburilor comerciale (importuri plus exporturi) cu produse agricole între Uniunea Europeană şi restul lumii a ajuns în 2023...

ANM: Cod galben de averse şi grindină în aproape jumătate din ţară, pe parcursul zilei de miercuri

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină şi furtuni valabilă pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole