16 C
București
vineri, 17 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFIR a selectat proiecte de investiţii în exploataţii pomicole în valoare de...

AFIR a selectat proiecte de investiţii în exploataţii pomicole în valoare de 20,33 milioane de euro

Un număr de 44 de fermieri au fost selectaţi în baza punctajului obţinut pentru finanţare cu fonduri nerambursabile, în sumă de 20,33 de milioane de euro, pentru realizarea investiţiilor în propriile exploataţii pomicole, a anunţat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Rapoartele de selecţie a cererilor de finanţare au fost depuse în perioada 11 noiembrie – 12 decembrie 2022 pentru mai multe componente ale submăsurii 4.1a (Investiţii în exploataţii pomicole).

Potrivit sursei citate, în urma procesului de evaluare de către experţii AFIR a solicitărilor de finanţare depuse online, 44 de fermieri au fost selectaţi în baza punctajului obţinut pentru finanţare cu fonduri nerambursabile în cuantum total de 20,33 de milioane de euro.

Finanţarea va fi acordată prin AFIR pentru realizarea investiţiilor în propriile exploataţii pomicole. Astfel, pe componenta achiziţia de utilaje pentru recoltare (modernizare exploataţie) Agenţia a selectat 40 de cereri de finanţare în valoare de 5,26 milioane de euro.

Prin componenta înfiinţare, extindere, modernizare plantaţie, inclusiv condiţionare şi marketing (ca şi componente secundare) vor primi finanţare 22 de proiecte, în sumă de 14,77 de milioane de euro, iar în cadrul componentei înfiinţare, extindere sau modernizare pepinieră, inclusiv condiţionare şi marketing, AFIR a selectat pentru finanţare două proiecte, de 298.000 de euro.

„Aceste finanţări pe care le acordăm la final de PNDR 2020 sunt de maximă importanţă pentru dezvoltarea sectorului pomicol românesc. Avem nevoie de fructe de calitate, competitive pe piaţa europeană, dar nu trebuie să pierdem din vedere şi pepinierele eficiente care sunt o altă necesitate a sectorului. În perioada următoare, prin PNS vom avea din nou finanţări pentru a sprijini sectorul pomicol. Potenţialul ţării noastre trebuie pus în valoare, pentru că avem capacitatea de a produce mult mai mult şi mult mai bine”, a declarat George Chiriţă, directorul general al AFIR.

Reprezentanţii Agenţiei menţionează că pragul de calitate lunar aferent celei de-a treia etape a sesiunii anuale 2022 (perioada 11 noiembrie – 12 decembrie 2022) a fost de 15 puncte pentru toate componentele.

Până în prezent, prin submăsura 4.1a au fost contractate 513 proiecte de investiţii în exploataţii pomicole, în valoare de peste 284 de milioane de euro, arată datele AFIR.

  • Citește despre ->
  • AFIR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Plăţi de peste 80 milioane euro realizate de APIA şi AFIR în ultimele trei zile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi...
‹ adv ›

AFIR a făcut plăţi de 119 mln euro în perioada 22-30 aprilie 2024

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a făcut plăţi de 119 milioane euro (594,66 milioane de lei) în perioada...

AFIR prelungește sesiunea de depunere a proiectelor de investiții în pomicultură

AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea cu o lună a sesiunii de primire a cererilor de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole