21.8 C
București
luni, 8 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia fiind printre cei mai mari producători de cartofi din UE, importă...

România fiind printre cei mai mari producători de cartofi din UE, importă cartofi congelaţi în valoare de 16 mil. euro

România a importat 46.000 de tone de cartofi congelaţi, în valoare de 16 milioane de euro, arată datele Eurostat, biroul european de statistică, scrie zf.ro.

Practic, 2.000 de ca­mioane au transportat cartofi con­gelaţi se­mipreparaţi pe plan local, pentru că au devenit un aliment tot mai des întâlnit în bucătăriile multor restaurante, căci se prepară rapid.

Însă, la nivel naţional, deşi România este unul dintre cei mai mari zece producători de cartofi proaspeţi din UE, nu există nicio unitate care să spele, să cureţe, să taie, să congeleze şi să ambaleze cartofii. Astfel, consumul intern este bazat în totalitate pe im­porturi, iar cele mai mari cantităţi de cartofi congelaţi semipreparaţi vin din ţările vestice.

„Produsele la care avem deficit sunt extrem de diverse, de la ali­mente precum cartofi congelaţi la băuturi alcoolice şi mâncare pentru animale, care ar putea fi produse aici. De exemplu, România are importuri mari de cartofi congelaţi şi nu produce nicăieri în ţară acest lucru, deşi există producători mari de cartofi în Covasna şi Harghita“, a spus Tănase Stamule, decanul Facultăţii de administrarea aface­rilor cu predare în limbi străine (FABIZ).

Cel mai mare exportator pentru România de cartofi congelaţi semipreparaţi este Franţa, care a trimis în 2021 o cantitate de aproape 16.000 de tone, în valoare de 3 milioane de euro, arată datele Eurostat. Pe următoarele poziţii se află Germania (aproape 7.500 de tone) şi Belgia (6.600 de tone), conform aceleaşi surse.

„Noi producem cartofi, dar nu avem posibilitatea să-i şi curăţăm, cengelăm şi ambalăm, deşi cerere există. Însă, de anul trecut am început să avem cereri mari din România pentru cartofi proaspeţi şi am mai exportat doar un camion de cartofi“, a afirmat Benedek Kovacs, preşedintele cooperativei agricole Drumul Cartofului.

Un mare producător de cartofi din România spune că din estimările sale, consumul anual de cartofi congelaţi din România este de 3-3,5 kg/cap de locuitor, departe de cifrele din vestul Europei, care indică un consum de 15 kg/cap de locuitor, însă subliniază că în România piaţa creşte mai repede şi are mult potenţial de dezvoltare. 

„Acum există o iniţiativă pentru a face în România cartofi congelaţi, pentru că noi exportăm cartofii către anumite ţări, iar ele îi spălau, îi tăiau, îi congelau, în ambalau şi îi trimiteau înapoi în România. Se pierdea foarte multă valoare adăugată“, a precizat Tănase Stamule.

Mai exact, importurile României de cartofi în stare proaspătă sau refrigerată sar de 50 de milioane de euro într-un an, conform datelor de la INS. Astfel, decanul FABIZ crede că se poate creşte masiv producţia din România atât în această categorie, cât şi în altele, cu puţină voinţă şi sprijin din partea statului şi a retailerilor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

India a anunțat că are suficient grâu în stoc și nu intenţionează să importe

India are stocuri suficiente de grâu şi nu există...
‹ adv ›

Din cauza secetei, Canada a ajuns să importe orz din Europa

Canada, unul din cei mai mari exportatori mondiali de orz, a ajuns în situaţia neobişnuită în care trebuie să...

Importul de carne şi organe comestibile în România este în scădere cu 7%

România a importat carne şi organe comestibile în valoare de 414,7 milioane de euro în primul semestru al acestui...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole