22 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleStreptococi la purcei: ce boli provoacă, simptome, prevenire

Streptococi la purcei: ce boli provoacă, simptome, prevenire

Streptococia purceilor este o boală frecvent întâlnită în crescătoriile de porci, agentul cauzal fiind Streptococcus suis. Pe lângă faptul că este un agent zoonotic (cea mai importantă cauză bacteriană a meningitei la porci) este foarte greu de controlat din cauza varietății mari de serotipuri.

Dezvoltarea unei infecții este influențată de mai mulți factori dependenți de gazdă, de mediu și de agentul patogen. Când agentul cauzal S. suis găsește condițiile favorabile pentru replicare, invazia și sustragerea mecanismelor imune, începe să-și exprime patogenitatea, astfel că strategiile de control al trebuie să abordeze problema incluzând toți factorii ce o pot genera.

Pe lângă aceasta, reducerea utilizării antibioticelor, dar și utilizarea incorectă a acestora a dus și la o incidență crescută a problemelor legate de S. suis la ferme, cu creșterea rezistenței la antibiotice, în special la amoxicilină.

‹ adv ›

Infecția cu Streptococcus suis poate provoca boli sistemice la toate vârstele la porci, cu semne clinice variind de la septicemie la simptome ale sistemului nervos central. Este o problemă comună la nivel mondial și responsabilă pentru pierderi economice majore pentru industrie.

Până în prezent, nu există alternative eficiente la antibiotice în controlul infecției cu S. suis și este unul dintre principalele motive pentru utilizarea antibioticelor în fermele de porci. Prin urmare, ar fi important să se găsească soluții nonantibiotice pentru a inhiba infecția.

Streptococii pot apărea în trei forme diferite sau în trei momente diferite. Cea mai frecventă formă este infecția streptococică timpurie, care apare la vârsta purceilor care alăptează.

Porcii tineri sunt de obicei infectați printr-o rană pe corp. Dar infecția ulterioară în timpul creșterii și îngrășării este, de asemenea, posibilă. Streptococii pot acționa și ca agent patogen secundar.

Se crede că canalul respirator superior este calea primară de transmitere a S. suis, iar canalul gastrointestinal este cea secundară.

Pentru a putea provoca infecția clinică, S. suis trebuie mai întâi să adere și să colonizeze la animal și apoi să se transloce prin bariera epitelială, să se răspândească în țesuturile conjunctive, sistemul limfatic și fluxul sanguin și să infecteze diferite organe.

După transmiterea nazală sau orală, S. suis poate coloniza amigdalele palatine ale porcilor. Majoritatea porcilor sănătoși din punct de vedere clinic sunt purtători de mai multe serotipuri de S. suis, deși câțiva sunt colonizați de tulpini virulente. Purceii se colonizează cu S. suis din secrețiile vaginale în timpul nașterii și în timpul alăptării.

Purtătorii asimptomatici servesc ca sursă de infecție pentru efectivul porcin după ce sunt înlăturați purceii de la scroafă și amestecați în creșă, când anticorpii materni nu mai sunt prezenți.

Infecțiile clinice sunt observate în principal la porcii înțărcați (2-5 săptămâni după înțărcare),
rar la porcii de lapte și în creștere și aproape niciodată la animalele adulte. Transmiterea între efective are loc prin mișcarea și amestecarea porcilor purtători sănătoși.

Introducerea unei tulpini extrem de virulente într-un efectiv poate duce la apariția ulterioară a bolii la porcii înțărcați. Cu toate acestea, unele efective cu animale care adăpostesc tulpini virulente, dar care nu prezintă boală, pot dezvolta brusc o boală clinică gravă în prezența unor factori predispozanți, cum ar fi:

  • supraaglomerare;
  • ventilație slabă;
  • fluctuații excesive de temperatură;
  • amestecarea porcilor cu vârsta >2 săptămâni;
  • co-infecții cu alți agenți patogeni (E.coli, Stafilococi, ect.).

Cum recunoaștem infecția cu streptococi

Chiar și atunci când rata de purtători la efectivul de porci este aproape de 100%, incidența bolii variază de la o perioadă la alta și este, de obicei, < 5%. Cu toate acestea, în absența tratamentului, ratele mortalității pot ajunge la 20%.

Cel mai precoce semn este de obicei febra, care poate apărea inițial fără alte semne evidente. Este însoțită de o septicemie pronunțată care poate persista câteva zile dacă nu este tratată. În această perioadă, există de obicei o febră fluctuantă și grade variabile de inapetență, depresie și șchiopătură schimbătoare.

În cazuri subacute, porcii pot fi găsiți morți fără semne premonitorii (semne caracteristice bolii S.suis). Meningita este cea mai izbitoare caracteristică și cea pe care se bazează de obicei un diagnostic prezumtiv. Porcii aflați în stadiile incipiente ale meningitei își pot ține urechile pe spate și își mijesc ochii.

Alte semne nervoase precoce includ depresia, necoordonarea și adoptarea unor poziții neobișnuite (de exemplu, așezat ca un câine), care progresează în curând către incapacitatea de a sta în picioare, vâslirea, opistotonos (spasm prelungit al mușchilor spatelui), convulsii și nistagmus (mișcări oscilatorii ritmice ale globilor oculari).

Articulațiile umflate și șchiopătarea indică poliartrita, care este foarte frecventă în America de Nord. Endocardita este, de asemenea, o constatare frecventă, dar mai ales la porcii în creștere, animalele afectate murind brusc sau prezentând semne de dispnee, cianoză și epuizare.

Semne de boală respiratorie pot fi observate în unele focare, deși rolul lui S.suis ca agent primar al pneumoniei, în absența altor agenți patogeni, rămâne de dovedit.

Cum are loc infectarea porcilor cu streptococi?

Transmiterea S. suis între efective are loc în principal prin introducerea de animale purtătoare sănătoase. Principala cale de răspândire este prin contact direct de la porc la porc sau prin picături de aer transmise pe distanțe scurte.

S. suis a fost izolat de la alte specii de animale, deși rolul lor în transportul și răspândirea
bacteriilor nu a fost dovedit. S-a sugerat că carcasele de porci morți sunt o sursă probabilă de infecție pentru porcii din efectiv. Astfel, se recomandă eliminarea corespunzătoare a carcaselor infectate prin ardere, îngropare sau scoatere din incintă.

S. suis supraviețuiește 1-2 săptămâni în apă la 4 °C și doar 10 minute la 60 °C. La temperaturi tipice ale mediului de 22–25 °C, agentul ar putea supraviețui aproximativ 8 zile în fecale, dar mai puțin de 24 de ore în praf.

Citește aici despre Diareea la purcei – cum o diagnosticăm și tratăm corect.

Bacteria supraviețuiește în carcase de porc timp de 6 săptămâni la 4 °C și timp de 12 zile la 22–25 °C, oferind o sursă potențială de răspândire de către păsări, șobolani, șoareci, câini sau altele. Dezinfectanții utilizați în mod obișnuit pot ucide S. suis în mai puțin de 1 minut, chiar și la concentrații mai mici decât cele recomandate de producători.

Ciclul de infecție începe de obicei cu bacteriile prezente în mod natural la scroafe, ceea ce duce la transmiterea purceilor în timpul fazei de lactație (contact nas la nas). Anticorpii materni (componenta răspunsului imun) sunt prezenți în mod normal, deoarece majoritatea scroafelor posedă cantități mari de anticorpi împotriva S. suis.

Anticorpii furnizați în colostrul mamei protejează de obicei purceii împotriva bolilor în timpul fazei de lactație, dar nu împiedică colonizarea bacteriană. Transmiterea între purcei are loc și înainte și după înțărcare.

Persistența anticorpilor de la scroafă poate proteja purceii până la vârsta de 3-5 săptămâni, în funcție de imunitatea scroafei. De obicei, o proporție scăzută de porci sunt afectați de acest agent patogen, în așteptarea măsurilor de control, inclusiv a co-infecțiilor cu PRRSV, gestionarea integrală și totală și protocoalele adecvate de curățare și dezinfecție.

Cu toate acestea, focarele sunt frecvente atunci când aceste măsuri nu sunt luate în considerare, tulpini noi intră într-un efectiv sau din cauza factorilor de stres de mediu, sau de management.

Leziunile sunt observate în principal la purceii înțărcați și sunt asociate cu limfadenopatie, meningită, artrită și endocardită. Poliserozită similară cu cea observată în boala Glässerse. Leziunile pot include exsudate fibrinopurulente la nivelul creierului, articulații umflate, serozită fibrinoasă și leziuni valvulare cardiace.

Splenomegalia și hemoragiile petehiale care indică septicemia sunt frecvente. Leziunile
microscopice semnificative sunt de obicei limitate la creier, inimă și articulații. Leziunile predominante sunt meningita neutrofilă și corioidita, cu vase de sânge meningeale hiperemice și epicardita fibrinopurulentă sau supurată.

Pot fi prezente dovezi de encefalită, edem și congestie a creierului. Plexul coroid poate avea o întrerupere a marginii periei plexului, iar fibrina și exsudatele celulelor inflamatorii
pot fi prezente în ventriculi. Leziunile microscopice nu par a fi asociate cu un anumit serotip.

Află aici despre Cele mai periculoase și frecvente boli infecțioase la porci.

Tratarea infecției cu streptococi

  • Recunoașterea promptă a semnelor și tratamentul cu antibiotice adecvate vor maximiza supraviețuirea.
  • Bacterienele disponibile pentru vaccinare sunt relativ ineficiente.

Recunoașterea promptă a semnelor clinice precoce ale meningitei streptococice, urmată de tratamentul parenteral imediat al porcilor afectați cu un antibiotic adecvat, este în prezent cea mai bună metodă de a maximiza supraviețuirea.

Stadiile incipiente ale meningitei pot fi dificil de detectat, așa că porcii înțărcați trebuie observați de 2-3 ori pe zi în fermele unde infecțiile cu S. suis reprezintă o problemă.
Rezistența scăzută a izolatelor la penicilină a fost raportată și variază între țări, dar beta-lactamele cu spectru extins, cum ar fi ampicilină și amoxicilină, par să păstreze o eficacitate bună.

Tratamentul poate fi administrat și prin apa de băut sau în furajele medicamentate cu amoxicilină în țările în care această practică este permisă. Cu toate acestea, din cauza metodei de răspândire a bolii, tratamentul trebuie început rapid.

Indiferent de metoda utilizată, tratamentul trebuie continuat cel puțin 5 zile. Administrarea
unui preparat antiinflamator este uneori recomandată pentru a reduce inflamația țesuturilor afectate (în Poliartrita purulentă de grad înalt la purcelul de 6–7 săptămâni cauzată de
Streptococcus suis special în cazurile de meningită) și pentru a îmbunătăți starea generală a porcilor. Animalele trebuie adăpate cu atenție pentru a evita deshidratarea, deoarece uneori nu pot să bea.

Vaccinurile disponibile în domeniu sunt bacterine autogene (celule întregi inactivate) și s-au dovedit a fi relativ ineficiente în prevenirea focarelor. Dacă oarecum este utilă, protecția ar fi specifică serotipului.

Deoarece animalele afectate au în general 6-9 săptămâni, trebuie implementată vaccinarea timpurie a purceilor și trebuie luată în considerare interferența cu anticorpii materni.

Vaccinarea la scroafe pentru protejarea pasivă a purceilor este folosită în mod obișnuit în câmp, fiind mai puțin costisitoare, dar oferă rezultate slabe, probabil din cauza scăderii anticorpilor materni înainte de vârsta de 5 săptămâni.

O problemă principală este că S. suis este unul dintre câțiva agenți patogeni bacterieni care au reușit să învingă eforturile de eradicare la porcii care alăptează, sau înțărcați timpurii, deoarece animalele sunt deja colonizate de agentul bolii imediat după/sau chiar în timpul fătării. Streptococii sunt susceptibili la acțiunea dezinfectanților cu aldehidă, hipoclorit, iod și amoniu cuaternar.

Cum se previne infecția cu streptococi

În fermele grav afectate, utilizarea strategică a antibioticelor în furaje, înainte de perioadele cunoscute de risc crescut (în perioada de creșă) a fost benefică, dar uneori are ca rezultat schimbarea cazurilor clinice care să apară mai târziu în ciclul de producție.

Restricțiile în utilizarea antibioticelor aduce, printre alte consecințe, o creștere a bolii clinice din cauza infecțiilor cu S. suis la purceii post-înțărcați. Una dintre cele mai importante provocări pentru industria porcină este controlul unei astfel de boli în absența medicamentelor.

Bunele practici de igienă, mediu și management pot ajuta la prevenirea și reducerea
cazurilor clinice cauzate de S. suis.

De la ipoteza unei posibile infecții pe cale intestinală (nedemonstrată încă), a devenit populară folosirea aditivilor furajeri neantibiotici (acid lauric, scorțișoară, oregano, rozmarin, mentă etc.).

Cu toate acestea, în prezent nu există dovezi științifice care să susțină utilizarea aditivilor pentru control și prevenirea infecțiilor cu S. suis. Utilizarea vaccinului S. suis a fost un subiect controversat.

În prezent, nu există un vaccin disponibil comercial care să confere protecție împotriva tuturor tulpinilor de S. suis.

Astfel, sistemele de producție și medicii veterinari din fermele de porcine au explorat utilizarea vaccinurilor autogene. Vaccinurile autogene sunt create din culturi de organisme colectate dintr-un efectiv și apoi utilizate în același efectiv.

Deși S. suis este ușor de cultivat, complexitatea tulpinilor de la porci bolnavi din aceeași fermă poate fi dificilă selectarea tulpinilor adecvate care trebuie incluse în vaccin.

Eficacitatea vaccinurilor autogene este dificil de evaluat și dovezile protecției vaccinului în condiții controlate și pe teren sunt în mare parte necunoscute. Alegerea adjuvantului (un agent adăugat la vaccinuri pentru a îmbunătăți răspunsul imun al organismului) este foarte importantă pentru succesul unui vaccin S. suis.

În plus, nu există date clare cu privire la momentul optim de aplicare a vaccinului autogen și există studii științifice minime disponibile. În teren, vaccinurile autogene sunt folosite mai ales la scroafe, uneori la purcei (sau la ambele). Deși nivelurile de anticorpi împotriva S. suis sunt deja foarte mari în scroafe, vaccinarea înainte de fătare ar putea crește acest nivel.

Fiind mai puțin costisitoare decât vaccinarea purceilor, reprezintă o alternativă economică atractivă. Rezultatele disponibile indică faptul că vaccinarea înainte de fătare a scroafelor are ca rezultat creșterea anticorpilor la scroafe, care sunt transmise purceilor prin lapte și încep să scadă la vârsta de 3-5 săptămâni, protejând astfel purceii doar la începutul perioadei de creșă cu risc ridicat.

Vaccinarea animalelor tinere (cu sau fără vaccinarea scroafelor), cum ar fi purceii
care alăptează, are preocuparea unei posibile interferențe cu anticorpii materni.

Vaccinarea purceilor mai în vârstă (de exemplu, la vârsta de 3 și 5 săptămâni) poate să nu inducă o creștere a producției de anticorpi suficient de devreme pentru a proteja purceii din creșă – în mod clar există o problemă din cauza momentului de vaccinare.

Rapoartele descrise despre utilizarea vaccinului autogen pe teren sunt contradictorii, fiind extrem de eficiente pentru unii practicieni, dar nu pentru alții. Sunt necesare mai
multe date științifice înainte de a determina valoarea reală a acestei intervenții.

Riscul zoonotic de transmitere al infecției Streptococice de la porci la oameni

Infecțiile umane cu S. suis pot duce la:

  • septicemie;
  • meningita cu hipoacuzie permanentă ca sechele;
  • endocardita;
  • artrită.

În țările occidentale, s-a raportat că mortalitatea se apropie de 7% și majoritatea cazurilor sunt legate de angajarea în industria porcină (adică crescătorii de porci, lucrătorii abatoarelor, persoanele care transportă carne de porc, inspectorii de carne, măcelarii și medicii veterinari).

În Asia de Sud-Est, populația generală este expusă riscului, iar ratele mortalității pot fi >20%. S. suis este considerată una dintre cele mai frecvente cauze ale meningitei la adulți în Thailanda, Vietnam și Hong Kong. Serotipul 2 și, într-o măsură mai mică, serotipul 14 sunt implicați în principal în cazurile umane.

Transmiterea la oameni are loc prin contaminarea rănilor pielii sau mucoaselor cu sânge sau secreții de la porci infectați sau prin consumul de carne sau sânge crud (cum este cazul în Asia). Boala este considerată a fi subdiagnosticată și subraportată în mai multe țări.

Ce trebuie să cunoaștem despre S. suis

  • S.suis este cel mai important agent patogen bacterian la purceii înțărcați și este un agent zoonotic emergent (poate fi transmis la oameni).
  • Este o infecție secundară (în mare parte tulpini cu virulența scăzută) al tractului respirator superior al porcilor.
  • Diagnosticul se bazează pe izolarea bacteriană și serotipizarea.
  • De obicei, este susceptibil la antibiotice beta-lactamice.
  • Nu este disponibil un vaccin eficient.

V-ar putea plăcea și articolul despre Boala Aujeszky sau Pseudorabia porcilor – simptome și prevenire.

Autori: Vlad Milesco, Stici Valentina.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata...
‹ adv ›

Boala capului negru la curcani – cum o recunoaștem și tratăm

Histomonoza, numită și boala capului negru sau enterohepatita infecțioasă la curcani, este o boală parazitară contagioasă, care afectează intestinele...

Canicula, stresul termic, producerea de lapte și reproducerea

Astăzi, în atenția dumneavoastră, vin cu câteva sfaturi eficiente pentru rezultatele succesive într-un astfel de proces tehnologic precum reproducerea,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole