11.7 C
București
luni, 22 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFermierii americani intenţionează să mizeze puternic pe porumb în 2023, în pofida...

Fermierii americani intenţionează să mizeze puternic pe porumb în 2023, în pofida riscurilor

Fermierii americani intenţionează să majoreze suprafaţa cultivată cu porumb în 2023, mizând pe preţul scăzut al îngrăşămintelor necesare pentru culturile de porumb, şi speră că vor obţine o recoltă bună după ce seceta de anul trecut a dus livrările de porumb american la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, transmite Reuters.

Planurile fermierilor pentru următorul sezon au fost făcute chiar dacă se înmulţesc semnele de întrebare cu privire la evoluţia cererii, la care se adaugă şi faptul că preţurile la soia boabe le-au depăşit pe cere la porumb la finele anului trecut.

Cu toate acestea, interviurile cu fermierii arată că încrederea lor în cea mai importantă cultură agricolă a SUA nu a suferit modificări.

O recoltă bună de porumb pentru cel mai mare exportator mondial, cumulată cu o cerere mai modestă pe măsură ce economia mondială încetineşte, ar pute coborî şi mai mult preţurile la o marfă utilizată atât la producţia de biocombustibil cât şi ca nutreţ pentru animale.

Preţul porumbului a scăzut deja după ce anul trecut a urcat la maximumul ultimilor zece ani, după invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an.

„Vom miza puternic pe porumb şi probabil vom avea cea mai mare suprafaţă cultivată din ultimii ani”, spune Brandon Hunnicutt, care lucrează o suprafaţă de 900 de hectare în apropiere de Giltner, statul Nebraska.

Potrivit acestui fermier, bugetul alocat pentru culturile din 2023 prevede că aproximativ 90% din suprafaţa de teren să fie alocată pentru porumb, comparativ cu 55% în 2022. Hunnicutt a menţionat încrederea în randamentul culturilor de porumb drept principalul motiv al pariului mare pus pe această cultură în 2023.

Analiştii de la S&P Global Commodity Insights prognozează că fermierii americani vor însămânţa aproximativ 36 milioane de hectare cu porumb în 2023, cu 2,2% mai mult decât în 2021, în timp ce suprafaţa însămânţată cu soia boabe va creşte cu doar 0,6%.

În mod normal, fermierii americani alternează culturile de soia boabe cu cele de porumb, pentru a menţine sănătatea solului. După ce anul trecut au dat preferinţă culturilor de soia, în condiţiile în care preţul îngrăşămintelor a explodat, anul acesta mulţi fermieri americani par hotărâţi să aloce cea mai mare parte din terenurile lor pentru culturile de porumb.

„Ar fi nevoie de ceva extraordinar pentru a reorienta spre altă cultură o suprafaţă atât de mare de teren”, spune Scott Metzger, fermier din statul Ohio.

Cu toate acestea, este posibil ca producţia de porumb din acest an a SUA să aibă dificultăţi în a-şi găsi un cumpărător după ce va începe recoltatul, în luna septembrie.

Datele publicate de Departamentul american al Agriculturii arată că după încheierea campaniei de recoltare din 2022, exportatorii au încheiat contracte de vânzări pentru doar 24,03 milioane de tone de porumb american, cu 43% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut.

Luna trecută, autorităţile de la Washington au dat publicităţii cele mai recent prognoze privind exporturile de porumb pentru întregul an 2022, respectiv 48,9 milioane de tone, cu 19,8% mai puţin decât în estimările iniţiale din luna mai 2022.

Pe piaţa internă, consumul de porumb al SUA pentru anul agricol 2022/2023 este estimat la 304,5 milioane tone, cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani. Acest lucru se datorează în principal reducerii cererii pentru nutreţuri, în condiţiile în care efectivele de bovine din SUA au coborât la cel mai mic nivel de după 1962 iar epidemia de gripă aviară a devastat efectivele de păsări.

Cu toate acestea, după ce seceta de anul trecut a făcut ca livrările de porumb să coboare la cel mai scăzut nivel de după 2013, fermierii speră că preţurile îşi vor reveni în lunile următoare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Atenționare! Rățișoara porumbului își face simțită prezența în culturile răsărite

În Banat, semănatul porumbului este în plină desfășurare în...
‹ adv ›

AgroMeteo: Dezvoltarea speciilor pomi-viticole se va desfăşura normal în majoritatea zonelor agricole

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată în cea mai mare parte a...

ANM: Cod galben de vânt în localităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea, sâmbătă după-amiaza

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare nowcasting Cod galben de vânt valabilă sâmbătă, până la ora 17:00,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole