16 C
București
sâmbătă, 25 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAPIA anunță cuantumul unitar planificat pentru Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor...

APIA anunță cuantumul unitar planificat pentru Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte – 100,18 euro/an

Continuăm seria prezentărilor intervențiilor gestionate de APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din cadrul Planului Național Strategic 2023-2027 (PNS) al Românei cu PD-07 – Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte.

Intervenția vizează sprijinirea unor venituri fiabile ale fermelor și a rezilienței sectorului agricol pe întregul teritoriu al Uniunii pentru a spori securitatea alimentară pe termen lung și diversitatea agricolă, precum și pentru a asigura sustenabilitatea economică a producției agricole în Uniune.

Îmbunătățirea răspunsului dat de agricultura UE exigențelor societale referitoare la hrană și la sănătate, inclusiv la alimentele de înaltă calitate, sigure, hrănitoare și produse prin metode sustenabile, la reducerea deșeurilor alimentare, precum și la îmbunătățirea bunăstării animalelor și la combaterea rezistențelor antimicrobiene.

Alocarea financiară orientativă pentru 2023 (contribuția Uniunii în euro) este de 28.551.300,00 euro.

Cuantumul unitar planificat pentru 2023 este 100,18 euro/UVM/an, astfel:

 • Evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului – 50,26 euro/UVM euro/UVM/an;
 • Sănătatea ongloanelor – 29,09 euro/UVM euro/an;
 • Îmbunătățirea zonei de odihnă – 20,83 euro/UVM.

Beneficiarul:

 • se încadrează în categoria fermierilor activi (conform definiției naționale), în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune și care deține animalele înregistrate în RNE;
 • deține o exploatație autorizată/înregistrată sanitar-veterinar și solicită sprijin prin această ecoschema pentru bovine femele vaci de lapte adulte;
 • animalele să fie identificate și înregistrate conform sistemului oficial.

Standarde actuale conform Directivei nr. 58/1998 privind protecția animalelor de fermă:

 • Animalele sunt îngrijite de un personal suficient de numeros care deține aptitudinile, cunoștințele și capacitățile profesionale adecvate.
 • Toate animalele deținute în sisteme de creștere, a căror bunăstare depinde de o îngrijire frecventă acordată de oameni sunt inspectate cel puțin o dată pe zi.
 • Animalele crescute sau deținute în alte sisteme sunt inspectate la intervale suficiente pentru a evita orice suferințe.
 • Animalele care nu sunt ținute în adăposturi sunt, după caz și în măsura posibilităților, protejate împotriva riscurilor pentru sănătatea lor.

Cerințe specifice care depășesc standardele superioare:

 • verificarea periodică a stării tehnice a echipamentelor de muls în vederea evitării mulsului traumatic, verificare de cel puțin 3 ori/an;
 • schimbarea manșoanelor aparatelor de muls la un interval de maxim 4 luni;
 • folosirea produselor de întreținerea ugerului premergător mulsului și post muls;
 • efectuarea anuală a unei acțiuni suplimentare de trimaj pentru fiecare animal adult;
 • menținerea zonei de odihnă din adăpost în condiții de confort sporit, prin creșterea cantității minime de așternut cu 100%, de la 2kg/cap/zi la 4 kg/cap/zi.

Pentru detalii privind ecoschema Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, vă invităm să accesați acest link.

 • Citește despre ->
 • APIA
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sprijin financiar de peste 322 mln de lei pentru crescătorii din sectorul suin și avicol

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează...
‹ adv ›

APIA: 7 iunie termenul limită de depunere a cererilor de plată aferentă Campaniei 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Bistriţa Năsăud reaminteşte faptul că termenul limită în care...

Sprijin financiar de peste 1,53 miliarde lei pentru producătorii agricoli din sectorul vegetal 

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că ieri, 22 mai 2024, a efectuat plata aferentă ajutorului...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole