Organizaţiile Eco Ruralis, Romapis şi WWF România solicită retragerea autorizaţiilor emise de Ministerul Agriculturii pentru tratarea seminţelor de porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr cu neonicotinoide şi conformarea la hotărârea Curţii de Justiţie Europene, care a decis pe 19 ianuarie 2023 că aceste derogări sunt nelegale.
Aceştia afirmă că Ministerul Agriculturii a emis din nou o serie de autorizaţii „de urgenţă” pentru a permite şi anul acesta tratarea seminţelor de porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr cu substanţe chimice extrem de toxice pentru albine, mediu şi om, decizia fiind luată înainte de Crăciun fără consultarea părţilor afectate (apicultori, societate civilă), la cererea şi în beneficiul a cinci organizaţii de fermieri mari.
Potrivit sursei citate, aceste substanţe (neonicotinoide) sunt interzise în Uniunea Europeană din anul 2018, iar Curtea de Justiţie Europeană a decis pe 19 ianuarie a.c. că aceste autorizaţii (derogări) sunt nelegale şi Statele Membre UE nu au voie să aprobe folosirea seminţelor tratate cu neonicotinoide.
Organizaţia de mediu afirmă că aproape trei sferturi dintre culturile agricole din lume depind, cel puţin parţial, de albine şi de alţi polenizatori. Dincolo de rolul în securitatea alimentară, polenizatorii sunt o componentă absolut vitală a ecosistemelor, prin rolul lor în asigurarea reproducerii plantelor din flora sălbatică.
Declinul lor rapid, consemnat în tot mai multe cercetări ştiinţifice, anunţă o reală criză sistemică pentru sănătatea mediului şi securitatea alimentară, precizează WWF.
Un raport întocmit de Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii în cadrul proiectului WWF „BeeActive”, ce va fi publicat în perioada următoare, arată că 37% din speciile de albine din Europa au populaţii în scădere (din care 9,1% sunt în pragul dispariţiei) şi 31% din speciile de fluturi de asemenea sunt în scădere (din care 9% sunt ameninţate cu dispariţia).
Cauzele principale sunt pierderea habitatului şi a resurselor de hrană (de exemplu prin transformarea pajiştilor în teren arabil, eliminarea vegetaţiei naturale de pe aceste terenuri), poluarea cu pesticide, schimbările climatice.
De asemenea, apicultorii fac şi ei propria monitorizare a albinelor pe care le pierd în fiecare an, iar sondajul anual COLOSS (Prevention of honey bee COlony LOSSes) arată că există pierderi însemnate în perioada de iernare: 15% în 2019-2020, 32,5% în 2020-2021, 15,2% în 2021-2022.
Potrivit sursei citate, deşi neonicotinoidele au fost interzise de Comisia Europeană parţial în 2014 şi apoi complet, în 2018, România a început cu excepţiile de la regulă încă din 2014.
Derogările au fost emise anual pentru a permite continuarea utilizării de neonicotinoide pentru culturile de porumb, floarea soarelui, rapiţă şi sfeclă de zahăr. În urma unei atenţionări primite de România din partea Comisiei Europene, în 2020 şi 2021 ţara noastră nu a mai permis tratarea culturilor de rapiţă, dar nici de floarea-soarelui.
De altfel, Strategia „De la fermă la furculiţă” prevede reducerea utilizării şi riscurilor asociate pesticidelor chimice cu 50% până în 2030, iar Strategia privind Biodiversitatea pentru 2030 stabileşte ca 25% din terenurile agricole din UE să fie gestionate ecologic (de la 8,5% în prezent). România are 2,9% din suprafaţa agricolă gestionată în regim ecologic.
Peste 700 de oameni de ştiinţă cer înăsprirea legislaţiei şi cetăţenii din toată Europa solicită de asemenea reducerea drastică a folosirii pesticidelor, petiţia semnată de peste un milion de oameni fiind prezentată şi dezbătută marţi, 24 ianuarie, în Parlamentul European, după ce a trecut pragul necesar de semnături pentru a produce efecte juridice.
La rândul său, vicepreşedintele ROMAPIS a adăugat că sănătatea albinelor şi o piaţă a mierii bazată pe concurenţă loială (unde calitatea mierii are un rol primordial) sunt provocări majore ale apicultorilor, iar recenta hotărâre a CJUE care afirmă că Statele Membre nu pot deroga de la interdicţia folosirii neonicotinoidelor în UE reprezintă un pas foarte important în acest parcurs.
De asemenea, raportul ştiinţific Planeta Vie publicat de WWF la fiecare doi ani dezvăluie o scădere medie de 69% a populaţiilor de specii din 1970, producţia agricolă cauzând 70% din pierderea biodiversităţii pe uscat.
Proiectul BeeActive este derulat de WWF România în parteneriat cu Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii (NINA) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este mobilizarea cetăţenilor pentru conservarea albinelor şi a altor polenizatori din România.