Antreprenorii care au investit în satul românesc au primit, în perioada 2015 – 2022, sprijin pentru înfiinţarea şi pentru dezvoltarea de activităţi neagricole prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), informează agenţia.
Conform sursei citate, finanţarea a fost acordată prin submăsurile 6.2 şi 6.4 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.
AFIR a primit online peste 14.900 de solicitări de finanţare a investiţiilor neagricole din mediul rural care depăşesc ca valoare totală 1,3 miliarde de euro.
În urma procesului de evaluare şi de selecţie a cererilor de finanţare depuse, Agenţia a încheiat contracte de finanţare cu 4.287 de antreprenori pentru proiecte în valoare totală de 398 de milioane de euro.
Pentru decontarea cheltuielilor efectuate până în prezent în cadrul investiţiilor, AFIR a efectuat plăţi însumând 278,7 milioane de euro către beneficiarii acestui sector.
Totodată, prin submăsura 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole au fost finanţate investiţii noi în unităţile de primire turistică de tipul parcuri de rulote, camping sau bungalow, precum şi în unităţile de fabricare a produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie şi carton, fabricarea produselor chimice, farmaceutice, fabricarea produselor electrice, electronice etc.
Conform sursei citate, dintre beneficiarii contractelor de finanţare, prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), AFIR a finanţat peste 3.800 de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) care dezvoltă investiţii neagricole în mediul rural, 1.484 de activităţi legate de servicii, 876 de agropensiuni şi alte 128 de proiecte pentru activităţi meşteşugăreşti.
De asemenea, 926 de tineri antreprenori au primit finanţare europeană prin PNDR pentru a dezvolta afaceri la ţară. Cu ajutorul fondurilor europene gestionate la nivelul AFIR, s-au creat 4.558 de noi locuri de muncă în sectorul non-agricol din mediul rural, dintre care 1.681 sunt pentru femei.