O delegație de tineri fermieri din cadrul Clubului Fermierilor Români a câștigat pe 7 decembrie 2022 premiul pentru cel mai bun proiect digital, în cadrul celei de-a 8-a ediții a Congresului European al Tinerilor Fermieri din Parlamentul European.
Tema Congresului și competiției asociate de proiecte a fost Rolul tinerilor fermieri în asigurarea securității alimentare, evidențiind importanța angajării active a tinerilor in procesul de asigurare a rezilienței și competitivității agriculturii europene, precum și capacitatea lor de a juca rolul de activatori ai procesului de transformare a agriculturii pentru realizarea echilibrată a indicatorilor de performanță economică, de mediu și socială.
La congres au participat peste 300 de tineri fermieri din 16 state membre UE, care au prezentat proiecte inovative și sustenabile pentru agricultură.
Proiectul românesc a avut drept studiu de caz procesul de digitalizare al fermei EVEL-H Company din județul Vaslui și a fost susținut în forul european de europarlamentarul Daniel Buda, Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
Performanțele speciale ale României în domeniul agriculturii și industriei IT susțin posibilitatea reală pentru un proces accelerat de transformare a agriculturii românești după modelul Agriculturii 4.0, în care tinerii să joace rolul principal de vectori ai schimbării.
Daniel Buda a fost ambasadorul proiectului, susținând studiul de caz înaintat de absolvenții programului „Tineri Lideri pentru Agricultură” în fața juriului format din personalități emblematice la nivel european, a Comisarului European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, și a colegilor din alte State Membre.
Studiul de caz care a adus României premiul pentru cel mai bun proiect digital prezintă impactul digitalizării asupra predictibilității și sustenabilității afacerilor agricole.
Proiectul se concentrează asupra procesului de digitalizare în ferma EVEL-H Company, care a început în anul 2017 și a adus numeroase beneficii atât din punct de vedere financiar, dar mai ales din perspectiva impactului activității asupra mediului înconjurător.
Prin reducerea, chiar și până la 80%, a utilizării produselor de protecție a plantelor, prin sechestrarea carbonului în sol folosind tehnici conservative (minimum și no-till) sau prin integrarea digitală a proceselor din fermă, tânărul Alin Luculeasa, Manager Operațional, a reușit să transforme ferma în care activează într-un model de bune practici.