18.4 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePreședintele Lapar: Arendarea pe zece ani va conduce la secătuirea și degradarea...

Președintele Lapar: Arendarea pe zece ani va conduce la secătuirea și degradarea terenurilor agricole

Clarificare LAPAR: Referitor la articolul care a circulat în mediul online în cursul zilei de 10 noiembrie 2022, am constatat că acesta conținea o interpretare eronată a unei declarații a domnului Nicu VASILE, în calitate de președinte al LAPAR.

Declarația dânsului se referă la faptul că prin abrogarea Legii arendării – 16/1994, practic prin Codul Civil nu poți să faci decât o reglementare a duratei minime a contractului de arendă care nu trebuie să fie mai mică de 10 ani!

Conducerea organizației LAPAR crede că este obligatoriu să existe legislație specială care să reglementeze bonitatea terenului agricol și obligativitatea păstrării terenului agricol în parametri de calitate, solul fiind organism viu.

‹ adv ›

Avem convingerea că autorul articolului nu a urmarit să-l pună intenționat pe președintele LAPAR, într-un context nepotrivit.

LAPAR va susține în continuare reglementarea duratei minime a contractului de arendă, care ne dorim să fie de minim 10 ani, terenul agricol fiind un bun de interes național.

Text inițial: Arendarea terenurilor agricole pe o perioadă lungă de până la zece ani, așa cum prevede noul proiect de lege a arendei, va conduce la o degradare accelerată și iremediabilă a terenurilor agricole pentru că arendașii vor avea tendința să le exploateze la maximum după bunul plac, fără niciun control, în acest interval de timp, lăsându-le complet secătuite, susține Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (Lapar), scrie puterea.ro.

”Pamântul este un organism viu. Are un anumit metabolism la zece ani și altul la 70 de ani. Noi nu știm, însă, să tratăm pământul ca pe un organism viu. Legat de legea arendei, cum să dai pământul pe zece ani?! Trebuie să creezi plus-valoare, dar, în primul rând trebuie să redai calitățile fizico-chimice ale terenului pentru a se dezvolta microorganismele, fauna solului. Așa, vine arendașul și-ți valorifică tot potențialul terenului și pe urmă ți-l dă secătuit”, a declarat președintele Lapar.

Acesta este de părere că, în absența consultărilor specialiștilor, apar tot felul de derapaje, precum în cazul noului proiect de lege al arendei.

”Dar, cine să facă strategiile astea?! Dar la noi își dau cu părerea Gigel, Maricel, Ionel din vârf de la stână! Păi, dacă tu ai scos via și ai pus grâu, unde să mai meargă grâul ăla?! De ce oare înainte au pus vie? Pentru că rădăcina viei se duce până la o adâncime de șapte-zece metri. Deci poate să valorifice foarte bine calitățile solului. Pe când, la grâu este un sistem radicular superficial și la revedere!”, a punctat Vasile.  

Un proiect de lege care vizează arenda, având printre inițiatori pe Paul Stănescu, secretar general al PSD și fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chenoiu, a fost votat la începutul lunii octombrie de deputații din Comisia pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Printre amendamentele aduse se numără cel conform căruia contractele de arendă încheiate între fermieri și arendatori vor avea o durată de minimum 10 ani. În forma legislativă adoptată de Senat, era vorba de o perioadă de șapte ani.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil are nevoie de votul plenului reunit al Camerei Deputaților și de acordul președintelui Klaus Iohannis.

Mai trebuie specificat și faptul că avizul Consiliului Economic și Social (CES) a fost unul negativ, motivarea fiind că proiectul de lege a fost gândit „în  favoarea arendașilor”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Legea arendei ajunge din nou în Parlament

După ce două inițiative legislative identice au fost respinse până acum, Legea arendei a fost depusă din nou în...

DPA: Vânzarea de terenuri agricole din fosta Germanie de Est aflate în proprietatea statului va înceta

Guvernul de la Berlin va pune capăt vânzării de terenuri agricole din fosta Germanie de Est aflate în proprietatea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole