15.4 C
București
joi, 30 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleBraşov: Carnea de sură de stepă crescută într-o fermă bio în Transilvania,...

Braşov: Carnea de sură de stepă crescută într-o fermă bio în Transilvania, din octombrie pe piaţa românească

Consumatorii români de carne de vită vor putea cumpăra, începând din luna octombrie, un nou sortiment, din rasa sură de stepă, o carne al cărei gust, dar şi preţ vor reflecta condiţiile bio în care animalele sunt crescute, într-o fermă dintr-un sat din inima Transilvaniei.

În satul braşovean Cobor – care, astăzi, are o populaţie îmbătrânită, de aproximativ 200 de persoane, şi puţine atracţii turistice, aflate în paragină, ca de exemplu Biserica fortificată reformată – Fundaţia Conservation Carpathia a dezvoltat o afacere verde, bazată pe un concept de agricultură sustenabilă şi organică.

Pe cele peste 500 hectare de păşuni ale fundaţiei cresc exemplare de bovine, caprine și cai dar sunt îngrijiţi, în regim de pensiune.

Câteva clădiri vechi au fost restaurate din fondurile fundaţiei şi transformate în case de oaspeţi şi un restaurant tradiţional, unde turiştii care vor să admire speciile de păsări din zonă, surele de stepă – care, încă, sunt rare în România – să îşi viziteze caii pe care îi lasă în pensiune sau pur şi simplu să facă drumeţii în natură şi să savureze preparate tradiţionale, pregătite de bucătarii locali, pot şi înnopta, departe de aglomeraţia oraşului.

Cel mai important element al fermei sunt exemplarele de sure de stepă, a căror carne va ajunge şi pe piaţa românească începând din luna octombrie.

„Avem peste 100 de exemplare de sură de stepă, care sunt crescute în mod tradiţional şi fără nicio restricţie în păşunat în cadrul fermei. Vorbim de o rasă de vacă care a dispărut din România şi din Transilvania după colectivizarea forţată, în urmă cu 70-80 de ani, iar în cadrul unei iniţiative de repopulare şi reintroducere a acestei rase, colegii mei au adus primele exemplare în urmă cu patru-cinci ani, iar acum am ajuns la acest număr impresionant de capete. Ele sunt crescute în păşunat liber, nu sunt ţinute în grajd, astfel că am putea vorbi de o creştere semi-sălbatică”, a precizat managerul de proiect Istvan Szabo, cu prilejul Zilelor Deschise, eveniment ce s-a desfăşurat în weekend la Ferma de Biodiversitate Cobor.

Conform acestuia, preţul cărnii de sură de stepă va fi „diferit” de al majorităţii sortimentelor de carne de vită ce se găsesc în prezent în comerţ, şi va pleca de la 20 de lei ajungând până la 100 de lei, în funcţie de bucata care se va afla în caserolă.

„Când vorbim de comercializare, aceste animale nu sunt crescute forţat sau cu alte instrumente folosite de obicei. Suntem pe principiul că creşterea tradiţională, fără intervenţii, poate să aducă pe masa consumatorilor o carne curată, cu gustul acestor păşuni curate. Tot ce înseamnă lucernă, fân, ce le dăm peste iarnă este produs în cadrul fermei şi tot ce înseamnă păşuni este introdus în procedura de certificare ecologică, iar peste trei ani vom avea această certificare. În prezent, ne aflăm în etapa în care am finalizat procedura de autorizare a punctului de sacrificare din cadrul fermei şi, din octombrie, vom începe comercializarea atât prin parteneri, cât şi în mod direct. Etapa următoare este de a amenaja un centru în care să facem şi produse finite”, a subliniat Istvan Szabo.

Acesta a menţionat că la Cobor nu este singura astfel de „afacere verde”, însă a subliniat importanţa acestui gen de fermă, care să livreze carne curată pe piaţa din România. De asemenea, înfiinţarea acestei ferme – proiect care a demarat în 2015 – oferă un loc de muncă stabil pentru 15 localnici şi, temporar, în funcţie de sezon şi muncile câmpului – pentru alte trei persoane.

Managerul fermei de biodiversitate a mai subliniat că costurile unei asemenea investiţii nu sunt deloc de neglijat, numai punctul de sacrificare, care are o capacitate autorizată de 20 de capete pe lună, costând aproximativ 110.000 de euro, fonduri nerambursabile obţinute printr-o finanţare privată.

Potrivit lui Istvan Szabo, în prezent, în Transilvania, trăiesc între 500 şi 1.000 de exemplare de sură de stepă, majoritatea crescute în mici ferme.

Primele exemplare de la Cobor au fost aduse din Ungaria, ţară în care această rasă a continuat să fie crescută în ultimele decenii şi care are o populaţie numeroasă de astfel de exemplare, în special în zona Hortobagy.

În ultimii ani, sura de stepă a fost reintrodusă treptat în mai multe zone din ţară, inclusiv în facilităţi de cercetare – la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu din judeţul Iaşi.

Sura de stepă este o rasă folosită exclusiv pentru carne, producţia de lapte a acesteia fiind, conform, specialiştilor, scăzută.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Discuţiile dintre retaileri, producători şi autorităţi în Comisia Economică a Senatului vor fi reluate săptămâna viitoare

Discuţiile dintre retaileri, producători şi autorităţi privind anumite practici...
‹ adv ›

ANM: Ploi sub formă de averse, descărcări electrice şi vânt puternic în întreaga ţară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a emis până la ora 20:00, că va ploua în cea mai mare parte...

Florin Barbu: Delistarea unui produs românesc cu preţ mai mic va fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri

Delistarea unui produs românesc cu preţ mai mic decât cel achiziţionat ulterior de către retailer din import ar putea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole