Deși probabil toată lumea are în grădină măcar câteva tufișuri cu zmeură, nu fiecare gospodar se poate lăuda cu o recoltă bogată.
Nu vorbim de soiurile cu randament mare sau cu termene diferite de coacere, dar de soiurile obișnuite de zmeur. Ce se poate de făcut pentru a ne bucura de o roadă excelentă și de fructe mășcate? Există câteva secrete pe care le vom împărtăși în acest articol.
Secretul nr. 1: mult soare
Zmeurul este un mare iubitor de soare. Acesta poate tolera umbra câteva ore dimineața, însă în restul zile ar trebui expus la soare.
Secretul nr. 2: udare abundentă
Udatul copios asigură de unul singur o productivitate literalmente de câteva ori mai mare. Desigur că nu e cazul să transformăm parcela în mlaștină. Se irigă de câte ori este nevoie, important este ca solul de sub zmeură să aibă umezeală, altfel recolta va fi săracă.
Secretul nr. 3: îngrășăminte corespunzătoare
Cu toate că zmeura nu este pretențioasă, un sol bine hrănit va da un randament mai mare.
Dacă înainte de plantare pământul a fost îmbogățit cu mraniță (bălegar dospit) sau compost (la doza recomandată de 10 kg la metru pătrat), în următorii câțiva ani nu va avea nevoie de alte substanțe nutritive. În cazul unui sol sărac, primăvara sau vara vom aplica fertilizanți organici sau complecși, cum ar fi:
- găinațul de găină, gunoiul de grajd putrezit (toamna);
- turba (în orice sezon);
- cenușa (primăvara);
- îngrășămintele azotoase (primăvara);
- îngrășămintele complexe (primăvara și la începutul verii).
Rețete de fertilizanți:
- Fertilizant mineral complex
La 10 l de apă adăugăm 30 g de silitră amoniacală, 40 g de sare potasică, 60 g de superfosfat.
- Fertilizant special conceput pentru zmeură
La 3 kg de gunoi de grajd adăugăm 6 g de potasiu, 6 g de azot și 4 g de fosfor; la metru pătrat se folosește 1,5 kg de fertilizant gata pregătit. Atenție! Aplicate în exces sau la un moment nepotrivit, îngrășămintele pot dăuna sau chiar ucide planta.
Secretul nr. 4: înlăturarea drajonilor
Lăstarii tineri apăruți în perioada de vegetație trebuie înlăturați. Dacă nu sunt îndepărtați la timp aceștia consumă o bună parte din substanțele nutritive și încetinesc dezvoltarea plantei și respectiv reduc din productivitate.
Atenție! Drajonii sălbatici nu trebuie smulși din pământ sau săpați! Este suficient să îi tăiați atent de la rădăcină.
Secretul nr. 5: mulcirea solului
Deoarece pământul de sub zmeură, recomandă grădinarii, nu se afână și nu se sapă, ar fi bine să îl mulciți ca să nu piardă din umiditate.
O puteți face în mai multe rânduri, pe tot parcursul verii. Stratul de mulci poate fi format din paie, turbă, gunoi de grajd, rumeguș sau iarbă cosită. În așa fel veți păstra umiditatea solului și nu veți leza rădăcinile.
Secretul nr. 6: legatul lăstarilor
Zmeura neîngrijită se îndesește, făcând ca partea de jos a tulpinii să rămână fără lumină și respectiv fără roadă. Dacă se întâmplă ca tulpinile să se lase în jos, fructele se ating de pământ, se murdăresc și se strică. În rezultat avem o recoltă mai mică, dar culeasă mai greu.
Secretul nr. 7: tăierea tufișurilor
Fiecare grădinar știe că zmeurul se ramifică repede, dar ca să nu se pipernicească și să dea o roadă bogată tufarii trebuie tăiați la timp.
Secretul nr. 8: protejarea de dăunători
Zmeurul este destul de rezistent la boli și dăunători, dar dacă planta a fost atacată, încercați să evitați soluții chimice. Mai bine folosiți preparatele tradiționale și biologice.
Remediu împotriva bolilor micotice:
- Rețeta «Cenușă și săpun»
300 g de cenușă dizolvată în 10 l de apă, se lasă la infuzat pentru 4 ore. După filtrare, adăugăm 40 g de săpun menajer.
Combaterea insectelor dăunătoare:
- Rețetă cu muștar
Dizolvăm 100 g de pulbere de muștar în 10 l de apă.
- Rețetă cu coajă de ceapă
Peste 150-200 g de coajă de ceapă se toarnă 10 l de apă caldă și se lasă la infuzat pentru patru zile.
Cu soluțiile obținute stropim tufarii de zmeură pe o vreme fără vânt.
Secretul nr. 9: întreținerea zmeurei după recoltare
După strângerea recoltei, ramurile neroditoare trebuie tăiate imediat ca să nu eclipseze lăstarii tineri și să-i împiedice să prindă la puteri înainte de iarnă.
Citește despre Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție.