18 C
București
vineri, 4 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTulcea: Producătorii locali din judeţ învaţă să facă vânzare şi în online

Tulcea: Producătorii locali din judeţ învaţă să facă vânzare şi în online

Producători din patru grupuri de acţiune locală (GAL) participă, vineri şi sâmbătă, în centrul oraşului Tulcea, la Târgul producătorilor locali din judeţ, dar vor fi şi ajutaţi să îşi comercializeze pe Internet produsele, printr-o platformă online care se construieşte în această perioadă, printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană şi pus în practică de GAL Razim.

Managerul proiectului „Cooperare pentru promovarea produselor şi serviciilor cu specific local din teritoriile GAL”, Anca Cristina Arbunea, a declarat, că în teritoriul acoperit de cele patru grupuri au fost identificaţi circa 200 de producători locali, doar 40 dintre ei participând la târgul desfăşurat în centrul oraşului.

„Toţi producătorii locali inventariaţi, identificaţi, informaţi vor fi sprijiniţi în a-şi crea profiluri pe platformele noastre şi să-şi comercializeze producţia prin aceste platforme. Evenimentul din aceste zile este reunirea fizică a acestora. Ne dorim să-i instruim şi să-i ajutăm ca produsele lor să ajungă cât mai aproape de consumatori, iar aceasta să fie începutul unei poveşti frumoase”, a menţionat managerul proiectului, Anca Cristina Arbunea.

Ea a mai spus că producătorii se înscriu gratuit pe platforma deltamarket.ro şi beneficiază fără niciun cost de asistenţă pentru administrarea contului.

„De multe ori, micul producător nu are acces la piaţa fizică, iar piaţa asta online care va beneficia de acţiuni de promovare îi va ajuta foarte mult”, a mai spus managerul proiectului.

‹ adv ›

Printre producătorii locali care vor avea profiluri pe platforma online sunt şi persoane în vârstă care folosesc deja reţelele sociale pentru a-şi promova produsele.

„Pe calculator, eu nu ştiu să lucrez, dar pe facebook, pe telefon, am expus pe Internet (produsele artizanale, n.red.) şi au venit şi acasă cei care au fost interesaţi. (…) Fac papuci din papură, coşuleţe, pălării, planşe din papură. Practic această meserie din 1971, de când am terminat şcoala”, a afirmat Titina Sacară, în vârstă de 66 de ani, din comuna Luncaviţa, care participă la târg cu împletituri din papură.

Ea spune că meşteşugul pe care-l păstrează nu se mai păstrează.

„Nu se mai găseşte nici papură. Nu toată lumea învaţă să împletească. Papura e un pic mizerabilă, spun unii. Dar noi ne-am obişnuit cu ea şi am ieşit la pensie din papură”, a mai spus Titina Sacară.

Alături de meşteşugarii tradiţionali şi de producătorii de legume şi fructe specifice zonei, sunt şi tineri care şi-au adaptat activitatea în funcţie de schimbările climatice.

„Am înfiinţat o plantaţie de migdal, pentru că ne-am gândit că sunt pomi care nu necesită atât de multă apă. Au nevoie de apă, dar nu la fel ca alte specii. Anul acesta a fost destul de greu, din cauza secetei. Am asigurat apa, avem un puţ forat la 111 metri, dar nu a făcut faţă. Noi suntem însă mulţumiţi de producţie”, a declarat administratorul unei livezi de migdal din comuna Frecăţei, Narcisa Naiman.

Ea a precizat că migdalele produse sunt ecologice şi a apreciat avantajele comerţului online.

„Suntem înscrişi pe platformă. Cred că avantajul îl reprezintă costul desfacerii. Nu ne mai chinuim cu expunerea la raft şi nici cu plata unui om care să stea în magazin”, a afirmat Narcisa Naiman.

Peste 80% din cei aproape 40 de producători locali prezenţi zilele acestea în centrul oraşului Tulcea au beneficiat de proiecte prin intermediul celor patru GAL-uri care finanţează proiectul „Cooperare pentru promovarea produselor şi serviciilor cu specific local din teritoriile GAL”, GAL Delta Dunării, GAL Dobrogea de Nord, GAL Oamenii Deltei şi GAL Razim.

Contractul de finanţare pentru realizarea acestui proiect este de 219.676,41 euro şi a fost semnat pe data de 1 martie 2021.

Proiectul durează 24 de luni, este finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi Programul LEADER şi îşi propune să dezvolte acţiuni de cooperare inter-teritorială pentru susţinerea producătorilor locali de pe teritoriul pe care se dezvoltă instrumentul financiar Investiţii Teritorial-Integrate – Delta Dunării. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tulcea: Peste 50 de producători agricoli, la Târgul de toamnă

Peste 50 de producători agricoli şi meşteşugari participă, începând...
‹ adv ›

Toamna Buzoiană 2024: Târgul de tradiție cu delicii locale și spectacole artistice

Primăria municipiului Buzău şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană organizează, în perioada 20-22 septembrie, cea de-a XVIII-a ediţie a Târgului...

În premieră, România a expus produse organice la târgul Seoul Food 2024

Opt companii româneşti participă în premieră, în perioada 11-15 iunie, la expoziţia internaţională Seoul Food 2024, una dintre cele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole