14.6 C
București
marți, 14 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaAnaliza pieței lemnului pentru trimestrul 4 - prognoze privind prețul

Analiza pieței lemnului pentru trimestrul 4 – prognoze privind prețul

Piața lemnului la nivel mondial a înregistrat bulversări, de altfel, precum și în alte industrii. Majoritatea experților prognozează că prețurile ar putea crește în trimestrul patru, iar care sunt motivele unor astfel de prognoze aflăm în acest articol.

Kronus și Rikipal prezintă o nouă analiză a evoluției prețurilor pentru principalele tipuri de produse din lemn și prognoze pentru ultimul trimestru.

Situația generală a pieței lemnului

Mai mulți factori au perturbat industria lemnului, printre principalii fiind:

  • Inflația care a urcat până la 9,1% în august în zona euro.
  • Creșterea istorică a ratei dobânzii ipotecare a Băncii Centrale Europene (BCE), pentru prima dată de la introducerea EUR, BCE a majorat rata cheie a dobânzii (= rata dobânzii pentru operațiunea principală de refinanțare) cu 0,75 puncte procentuale. Din 14 septembrie 2022, BCE a aplicat o rată a dobânzii de 1,25 la sută pentru operațiunea principală de refinanțare din zona euro.
  • Perturbarea lanțurilor de aprovizionare la nivel mondial întrerupte în timpul pandemiei COVID, încă nu s-au recuperat complet și au avut un efect negativ asupra situației generale a pieței.
  • Prețurile ridicate ale energiei electrice, combustibilului și altor costuri ale energiei obligă toți participanții pe piață să își reducă cheltuielile și investițiile din cauza dezvoltării ulterioare incerte a economiei.
  • Războiul în desfășurare în Ucraina pune o presiune suplimentară asupra situației deja complicate ale pieței.
  • Cerințele mai scăzute din partea pieței sunt rezultatele cauzate de motivele menționate mai sus.

Fiind prezente toate aceste perturbări pe piață, prețurile cherestelei pe toate piețele majore din lume au început să scadă deja la începutul verii. Această tendință poate fi observată și în august.

Pe de altă parte, există cerere puternică pentru fibre și lemn energetic (lemn de foc) în Europa, cauzate de costurile extrem de ridicate ale energiei.

Clienți din toată Europa încearcă să acopere nevoile de încălzire pe timpul iernii cu lemn de foc, peleți și brichete. Deci, prețurile acestor mărfuri s-au dublat în ultimele săptămâni. Experții din piață consideră că prețurile lemnului pentru foc ar putea încă să crească.

Uzinele de cherestea din întreaga lume trebuie să gestioneze situația actuală având în vedere aceste tendințe ale pieței. Prin urmare, majoritatea din ele au redus deja sau urmează să reducă din procesele de tăiere.

Pe lângă asta, există o tendință care poate fi observată pe aproape toate piețele europene și aceasta este: cerințe vizibile și deficit inițial de scânduri laterale. Această tendință are următoarele motive:

  • Taierea redusă a sortimentelor de bază duce la o disponibilitate mai scăzută a scânduri laterale.
  • Bușteni de diametru mic și mediu merg direct la energie lemnoasă fără a fi tăiați ca înainte.
  • Satisfacerea cerințelor pentru scânduri laterale în industria de ambalare și grădinărit.

De câteva săptămâni, se observă o creștere a cererilor pentru scânduri laterale pe aproape toate piețele europene. În același timp, se atestă o creștere a numărului de cereri pentru paleți din lemn și paleți de carton, ca o alternativă rentabilă.

De asemenea, se înregistrează cereri stabile pentru produse de grădinărit din scânduri laterale. Acest lucru este întărit de faptul că furnizorii de articole de grădinărit din Belarus și Rusia sunt excluși de pe piață pentru sezonul următor.

Deși prețurile materiilor prime sunt în scădere, nu se așteaptă o scădere suplimentară a prețurilor la produsele finite. S-ar putea să existe ușoare corecții, dar analiștii de piață nu se așteaptă la nicio corecție bruscă de preț în săptămânile și lunile următoare.

Prețurile extrem de ridicate la energie duc la o creștere vizibilă a costurilor de producție atât pentru cherestea, cât și pentru produsele finite. După cum a anunțat cel mai mare grup suedez de fabrici de cherestea – VIDA Group, cea mai recentă creștere de 1 SEK/kWh a prețurilor la energie electrică înseamnă o creștere de aproximativ 16 milioane EUR pe an.

Aceasta corespunde unei creșteri a costurilor de 10%. Companiile de prelucrare a lemnului precum KRONUS sunt, de asemenea, afectate de costuri extrem de mari pentru energie. Din cauza contractelor existente cu furnizorii de energie electrică, costurile crescute ale energiei vor afecta prețurile în scurt timp.

Analizând și rezumând cele spuse mai sus, experții de pe piață concluzionează că prețurile materiilor prime ar fi putut atinge punctul minim temporar și nu se recomandă amânarea achizițiilor necesare pentru o perioadă ulterioară.

Indici pentru materia primă și ambalaje din lemn

Tendințele actuale ale pieței din Europa și SUA sunt între timp sincronizate. Scăderea prețurilor materiilor prime poate fi observată atât în Europa, cât și în SUA.

a) Indicele german al prețurilor HPE

Cel mai recent indice HPE din 26.08.2022 arătând o scădere de 6,9% față de luna precedentă. Nivelul actual al prețurilor este acum cu aproximativ 3% peste nivelul prețurilor din august 2021.

Indicele de preț HPE pentru cheresteaua și produsele pe bază de lemn pentru ambalaje și paleți din lemnSursa: www.kronus.lv.
Evoluția prețului pentru cheresteaua solidă; Sursa: www.kronus.lv

Prețurile pentru panourile pe bază de lemn, cum ar fi OSB și placaj, arată între timp o tendință similară ca și cheresteaua. Prețurile placajului au scăzut cu 1,1%, în timp ce prețurile pentru OSB au scăzut doar cu 0,9%.

În timp ce prețurile pentru principalele sortimente de placaj sunt în scădere, placajul de mesteacăn prezintă o tendință diferită. Lipsa livrărilor de placaj de mesteacăn din Rusia are un impact deosebit asupra prețurilor în toată Europa.

Rusia a fost unul dintre cei mai mari furnizori de placaj de mesteacăn la nivel mondial. Prin urmare, oferta insuficientă de placaj va trebui să fie închisă de alți producători, ceea ce determină prețuri mai mari în special pentru această marfă.

Indicele prețurilor pentru OSB și placajSursa: www.kronus.lv

b) Evoluția prețului cherestelei în SUA

Contractele futures pentru cheresteaua din Chicago au coborât sub pragul de 500 de dolari pentru mia de picioare, aproape de nivelul din septembrie 2021, deoarece piața imobiliară se confruntă cu o încetinire bruscă pe fondul creșterii ratelor.

Raportul privind vânzările de locuințe noi, care oferă o imagine instantanee a cererii de locuințe, a arătat că vânzările în iulie au scăzut la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2016, deoarece costurile ipotecare în creștere și prețurile de vânzare record au continuat să sperie potențialii cumpărători.

În plus, fabricile de cherestea din SUA și Canada aleg să accepte reduceri sezoniere și de întreținere în această perioadă a anului, deoarece majoritatea constructorilor mari de case din SUA și-au făcut deja achizițiile pentru proiectele de construcție planificate de toamnă. Deci, vedem practic aceeași situație în SUA ca și în Europa.

Cu toate acestea, nu există nicio presiune asupra prețurilor lemnului în SUA din lemnul energetic (lemn de foc), deoarece costurile generale ale energiei în SUA sunt mai mici ca în zona euro. Deci, evoluția prețurilor în SUA s-ar putea abate de la Europa în viitor.

Evoluția prețurilor pentru cherestea în SUASursa: www.kronus.lv

c) Paleți din lemn

Prețurile EPAL au început să scadă în iulie 2022. Cu toate acestea, prețurile pentru paleții EPAL sunt în prezent încă mai mari în comparație cu T4/2021.

Evoluția prețurilor pentru paleții EPALSursa: www.kronus.lv

Concluzii

După cum este descris mai sus, situația pe piața lemnului este extrem de volatilă. Evoluția ulterioară a prețurilor va depinde de situația economică generală și de cerințele pieței.

Fabricile de cherestea au reacționat deja la situația actuală cu activități reduse de tăiere. Această decizie va echilibra parțial oferta și cererea mai scăzută.

Creșterea constantă a costurilor la energie și electricitate va avea un impact negativ asupra costurilor de producție în întreaga industrie a prelucrării lemnului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Prețul lemnului la nivel mondial – în scădere. Noi prognoze ale analiștilor

Tranzacțiile pe piața lemnului nu sunt pentru cei slabi...
‹ adv ›

Piața lemnului în lunile martie-aprilie 2022 – prognoze privind prețurile

Începând cu ianuarie 2022, potrivit analizei Kronus, piața lemnului a cunoscut o tendință ascendentă a prețurilor materiilor prime. Tensiunile...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole