20.2 C
București
luni, 17 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrognoza pentru piața lemnului în următoarea perioadă

Prognoza pentru piața lemnului în următoarea perioadă

În articolul precedent cu privire la situația generală pe piața lemnului anunțam despre faptul că tendința de scădere a prețurilor în Europa a început încă din septembrie 2021.

La începutul lunii decembrie anul trecut, de asemenea, s-a înregistrat o nouă scădere a prețurilor la materiile prime. Sfârșitul lunii fiind marcat de încetinirea creșterilor.

În general, se poate argumenta că prețurile au atins minimul lor preliminar și nu se așteaptă o scădere suplimentară.

Anterior, am menționat despre 2 scenarii posibile pentru primul trimestru din 2022. Unul dintre scenarii a fost redresarea prețurilor la nivelul actual.

Analizând informațiile generale despre starea pieței, putem spune cu încredere că prețurile la cherestea s-au stabilizat, iar redresarea acestora este așteptată până la sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie 2022.

Ipoteza se bazează pe următoarele:

  • În decembrie 2021 s-a înregistrat o creștere a activității la plasarea comenzilor de la reprezentanții comerțului, construcțiilor și industriei pentru ianuarie – februarie 2022 și parțial pentru martie 2022. Prin urmare, s-a înregistrat o ușoară creștere a prețurilor la fabricile de cherestea.
  • În primul trimestru al anului 2022, se preconizează majorarea cererii în sectorul de locuințe, renovări și grădinărit. De obicei, primul trimestru este o perioadă foarte aglomerată pentru magazinele care vând bunuri de casă, produse de renovare și grădinărit. Pentru pregătirea sezonului viitor, consumatorii din acest sector cumpără volume mari de cherestea și produse din lemn.
  • De la 01.01.2022, Rusia a introdus o interdicție privind exportul de lemn neprelucrat (bușteni). China este una dintre principalele piețe pentru cheresteaua rusească. Drept urmare, consumatorii chinezi vor fi mai activi pe piețele europene, ceea ce va duce la creșteri suplimentare ale prețurilor pentru mărfurile europene.
  • Creșterile rapide ale prețurilor la energie electrică și gaze pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra producției de cherestea și pot provoca o revenire a prețurilor produselor din lemn.
  • Prețurile lemnului din SUA au crescut cu peste 250% de la un minim temporar înregistrat pe 19 august, ajungând la aproximativ 1.150 USD per dft (unitatea de măsura americană ce constituie 2,36m3).

Așadar, în acest moment, toți indicatorii pieței sunt în favoarea unei redresări a prețurilor în primul trimestru al anului 2022.

 Indicii materiilor prime pentru ambalaje din lemn

Cel mai recent indice din 20.12.2021 ne demonstrează o scădere a prețurilor în decembrie.

În primul trimestru din 2022, nu ne putem aștepta la noi scăderi ale prețurilor. Cel mai probabil, vom vedea stabilizarea acestora pe parcursul lunii ianuarie 2022, iar o creștere se va atesta în februarie 2022, de la ultima înregistrată în septembrie 2021.

Datele pieței americane

În 2021, contractele futures pe cheresteau în Chicago au crescut cu 33,5%, până la 1.165 de dolari per dtf (1 dtf=2,36m3), atingând un maxim istoric de 1.686 de dolari pe 7 mai.

În primăvară, prețurile au atins un maxim istoric cunoscut sub numele de ‚,balonul de săpun al prețului la cherestea’’, alimentat de o nepotrivire între cerere și ofertă.

Ritmul producției a rămas în urmă din cauza lockdown-ului, în timp ce cererea din partea constructorilor de case a crescut brusc.

Cu toate acestea, fabricile de cherestea au reușit să crească producția în timpul verii, împingând prețul la 454,20 dolari pe 19 august, cel mai scăzut nivel din 2021.

La sfârșitul anului, prețurile au crescut din nou pe fondul precipitațiilor record din Canada și al penuriei de forță de muncă din SUA, în timp ce cererea din partea constructorilor de case a atins din nou apogeul din cauza vremii neobișnuit de calde.

În Statele Unite, fabricile de cherestea se confruntă cu o lipsă de forță de muncă, deoarece lucrătorii nu sunt dispuși să lucreze în condiții atât de periculoase pe salarii mici. În Canada, inundațiile au perturbat sistemele de transport, întârziind sau anulând transporturile de cherestea pentru SUA.

Costurile la cherestea rămân la nivelul de peste 3 ori mai înalte decât media de cinci ani până la pandemie – de 356 de dolari.

De obicei, tendințele prețurilor înregistrate în SUA ajung în Europa cu o întârziere de 2-3 luni. Astfel, acesta este un alt argument evident în favoarea viitoarei recuperări a prețurilor în Europa:

Indicele suedez  la lemn 

Suedia este unul dintre cei mai importanți jucători pe piața mondială a lemnului. Prin urmare, prețurile lemnului tăiat în Suedia sunt, de asemenea, un indicator important al situației generale pe piață.

Cel mai recent indice disponibil pentru octombrie 2021 arată aceeași tendință de preț (-11,3%) ca și indicele german pentru octombrie 2021.

Astfel, tendința de dezvoltare a prețurilor în noiembrie și decembrie 2021 a fost, de asemenea, similară cu cea germană:

Paleții din lemn

Pentru prima dată din august 2021 se observă o scădere a prețurilor la paleții din lemn. Acest lucru era de așteptat, deoarece la sfârșitul lunii august 2021 s-a înregistrat cel mai mare preț pentru europaleți.

Cu toate acestea, nivelul actual al prețurilor pentru europaleți este cu aproximativ 119% mai mare decât nivelul prețului înregistrat în noiembrie 2019. 

Reducerea prețurilor pentru diferite tipuri de paleți nu este aceeași. Evoluția lor depinde însă de specificul pieței, întrucât prețurile materiilor prime depind și de situația pieței locale.

După cum s-a menționat mai sus, prețurile lemnului tăiat va crește, iar evoluțiile ulterioare ale prețurilor ambalajelor vor depinde în mare măsură de cererea pieței.

Producția de ambalaje din lemn este o industrie cu marjă scăzută, cu o pondere a costurilor materiilor prime în produsul final de peste 60%.

Astfel, aici putem spune că prețurile la ambalajele din lemn vor crește și în T1 2022, deoarece producătorii de ambalaje nu vor putea accepta creșterea prețurilor lemnului tăiat fără ajustarea prețurilor pentru produsele finite.

Concluzii

După o perioadă de scădere a prețurilor vedem un punct pivot care se apropie. Evoluția prețurilor pentru ambalajele din lemn va depinde în mare măsură de cererea pieței.

Dacă cererea se redresează în diverse sectoare, în special în industria auto, prețurile la ambalajele din lemn vor avea aceeași tendință ca și prețurile pentru lemnul tăiat.

Acest articol reprezintă analiza companiei KRONUS din Letonia preluat de RIKIPAL. KRONUS este  cel mai mare producător de rame de paleți din lume, companie modernă și tehnologizată, cu o capacitate anuală de producție de peste 6 milioane de rame pentru paleți și 2 milioane de paleți.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole