Una din cele mai perspective afaceri pe care să le dezvolți la țară este creșterea animalelor.
Pesimiștii ne vor convinge că nu e o activitate rentabilă deoarece prețurile la nutrețuri cresc încontinuu pe când la carne scad. Lucrurile nu stau tocmai așa.
Cu o abordare corectă și un plan bine definit, această ramură poate fi transformată într-un proiect economic avantajos.
În ultimul timp, tot mai mulți fermieri s-au apucat de crescut porci vietnamezi din motiv că investițiile se recuperează repede și cheltuielile de întreținere sunt mici.
Pentru un porc vietnamez veți cheltui de 3-4 ori mai puțin ca pentru un porc obișnuit, iar cea mai mare parte din investiții se vor amortiza la prima fătare, cu condiția că purcelușii vor fi de rasă pură.
Întru susținerea ideii că se merită de investit în acest business vin aceste argumente:
- față de alte rase, porcii vietnamezi mănâncă mai puțin și sunt ierbivori, prin urmare și cheltuielile pentru hrană sunt mai mici;
- cheltuieli modice pentru întreținere. Fiind de talie mică, animalele nu au nevoie de mult spațiu;
- productivitate înaltă;
- la sacrificare, procentul de deșeuri nu depășește 10-15%;
Caracteristicele rasei
Porcii vietnamezi au un temperament extrem de liniștit, sunt deștepți și curați. Față de alte suine aceștia își fac nevoile doar în locuri amenajate astfel că nu e dificil să cureți după ei și nici nu miroase urât.
Scroafele au simțul matern bine dezvoltat, iar purceii se nasc cu o imunitate excelentă. Cele mai multe boli de care suferă porcii albi nu îi afectează și nici nu trebuie vaccinați frecvent.
Cu toate acestea, ca să aveți succes trebuie respectate următoarele condiții:
- cocina trebuie ventilată bine, fără să se facă curent;
- amenajarea unui padoc pentru ca animalele să se miște în voie;
- dietă echilibrată;
- îngrijire corespunzătoare și vaccinare la timp.
Un porc adult cântărește între 50 și 100 de kg. Carnea sa este apreciată atât pentru gust, dar și pentru că are de 7 ori mai puțin colesterol decât carnea obișnuită de porc, fiind permisă în alimentația dietetică.
Ce trebuie de știut la cumpărarea porcilor?
Succesul afacerii depinde nu doar de condițiile de întreținere, dar și de calitatea animalelor, de aceea mare atenție când cumpărați tineretul.
Mulți fermieri nu pot pricepe de ce la 11-12 luni porcii cântăresc doar 40-6o kg, iar scroafele adulte sunt sterile. Vinovați se fac crescătorii, mai bine zis cei care cu bună ignoranță împerechează porcușori din aceeași linie de sânge, influențând negativ performanța rasei.
Nu cumpărați purcei din același efectiv, dar și de la crescătoriile unde există un singur vier la câteva scroafe.
Probabilitatea că aceștia sunt rude este mare. Aflați greutatea purcelușului și examinați neapărat părinții. Dacă purcelul cântărește 3-3,5 kg și crescătorul susține că are o lună, atunci scroafa trebuie să arate slăbită și cu mameloanele lăsate în jos.
În caz contrar vânzătorul îți prezintă o altă scroafă sau porcul nu s-a dezvoltat destul pentru vârsta sa.
Se examinează cu atenție și aspectul animalelor. Aceștia trebuie să aibă musculatura bine dezvoltată, membrele distanțate și fără defecte de aplomb.
O rasă bună se recunoaște după capul lat și nasul turtit. Dacă este sănătos porcul va avea perii drepți, trunchiul compact și îndesat, privirea ageră, va fi energic și va mânca bine.
După ce ați ales porcii, interesați-vă neapărat de modul lor de hrănire, întrucât dacă le veți schimba brusc alimentația porcii pot refuza noua hrană.
Amenajarea cocinii
La proiectarea adăpostului veți ține cont de faptul că doi indivizi adulți sau o scroafă cu urmași au nevoie de un spațiu de circa 4-4,5 metri pătrați. În același timp, unui vier reproducător i se va asigura cel puțin 3 metri pătrați, cu înălțimea de 2,2-2,5 m.
Ferma va fi dotată neapărat cu un sistem de ventilare și încălzire bine organizat. Nu vă faceți griji, scroafele negestante, vierii reproducători și tineretul mai mare de trei luni suportă bine temperaturile negative.
Nou-născuții însă vor sta într-o încăpere unde nu va fu mai puțin de 20 grade C, încălzită cu sobe sau cu un convertor pe gaz.
Chiar dacă-s sănătoși, grăsunii vietnamezi sunt extrem de sensibili la curent de aceea mare grijă. Pardoseala se construiește din beton, în pantă. Pe 2/3 din suprafața celulei va fi o platformă din lemn.
În locul platformei puteți folosi un așternut din rumeguș, frunze, sau paie, însă așa veți cheltui mai mult timp pentru curățire și bani pentru schimbarea așternutului.
Ca să aibă imunitate bună și să adauge în greutate porcii vietnamezi trebuie să se miște în voie și să se bălăcească pe timp de vară. Astfel, aceștia trebuie să aibă acces la o suprafață în padoc de cel puțin 100 metri pătrați pe cap.
De asemenea, ar fi bine să le amenajați un mic bazin, de 2×2 metri și adâncimea de 20-30 cm, unde să facă băi de noroi ca să nu se supraîncălzească, dar și să scape de insectele enervante.
Pentru ca grăsunii să aibă de ce se scărpina veți sădi pe teritoriul îngrădit câțiva copaci sau veți îngropa adânc niște bușteni. În plus, amenajați-le niște spații umbrite unde să se ascundă de soarele dogoritor sau de ploi puternice.
Îngrășarea porcilor vietnamezi
Porcii vietnamezi sunt ierbivori și este foarte important să nu fie supraalimentați. Chiar dacă în perioada caldă a anului grăsunii vor petrece mult timp în aer liber și se vor înfrupta cu iarbă din spațiul îngrădit, meniul lor pe timp de vară oricum va conține în mare parte masă verde și doar 20% nutreț combinat.
Vara porcii vor lua două mese, iar iarna trei. Totodată, în sezonul rece nutrețul combinat va constitui 30% (0,7 l per porc la o masă) din norma furajeră.
Hrana specială va conține 40% orz, 30% grâu și câte 10% de ovăz, mazăre și porumb. La aceasta se va adăuga paie, cereale bine măcinate și un amestec din tărâțe. Nu uitați nici de complexul de vitamine și suplimente alimentare.
În calitate de vitamine porcii vor primi dovleac, mere, morcov, pere și dovlecei în stare crudă. Aceste suplimente le veți administra în cantități mari și regulat.
Pentru o mai bună absorbție a vitaminelor adăugați câte 2 linguri de grăsime de pește la o căldare de mâncare, timp de 10 zile. Dacă le dați cartof atunci tăiați din cantitatea de nutrețuri combinate.
Până la 30 de kg porcii iau în greutate din contul mușchilor, însă după asta începe să se depună stratul de grăsime, mai ales dacă cerealele prevalează în dietă.
Calitatea cărnii depinde de câtă mișcare a făcut animalul și câtă iarbă a consumat. Cu cât mai puțin se mișcă sau se plimbă, cu atât mai multă grăsime va depune.
Creșterea porcilor vietnamezi pentru înmulțire
Înmulțirea porcilor vietnamezi poate fi la fel de profitabilă ca și îngrășarea lor, dar fără cunoștințe și abilități în domeniu nu se obțin rezultate remarcabile.
Pe lângă scroafe, întreținute pentru menținerea purității rase, veți avea nevoie și de 2-3 vieri. Aceștia vor avea voliere aparte și se vor plimb în padoc la ore diferite.
Scroafele vietnameze prezintă călduri încă pe la 3-4 luni. Gestația durează aproximativ 114 zile și la o singură fătare rezultă până la 20 de purcei, cu excepția primei nașteri când se obțin 5-10 purcei. Prolificitatea este un alt argument ce justifică creșterea rasei.
Unii crescători susțin că scroafele vietnameze nu au nevoie de ajutor la naștere, pe când alții sunt de părerea că în prezența stăpânului scroafa se va simți mai liniștită și procesul va avea loc mai repede și mai ușor.
De regulă, nașterea durează circa 3-5 ore și se încheie cu eliminarea placentei, care trebuie îndepărtată înainte ca scroafa să o mănânce. În primele 8 ore purcelușii trebuie hrăniți cu coraslă. Dacă apar complicații, nașterea poate dura mai mult, punând în pericol purcelușii.
Argumentarea economică a proiectului
Fermierii începători pot să-și pornească afacerea cu cel puțin 10 scroafe și trei vieri, din linii de sânge diferite pentru a preveni incestul.
Deși scrofițele prezintă călduri de la vârsta de 5-6 luni, nu se recomandă împerechea lor până nu ajung la greutatea optimă (circa 32 kg) ca să-și poată purta și alăpta puii.
Ferma de îngrășare și înmulțire a porcilor vietnamezi va fi rentabilă doar dacă veți folosi furaje cerealiere ieftine, fie cumpărate direct de la producători, fie din propria producție. Nu face să cumpărați nici amestecurile bogate în calorii, mai bine le preparați singuri.
Află despre Crescătorii de porci a raselor Bazna și Mangalița vor primi ajutor.