Strategia Forestieră Naţională ar putea fi aprobată săptămâna aceasta în şedinţă de Guvern, termenul prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă fiind până în trimestrul III din acest an, a declarat, luni, Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului – Prolemn.
Contribuţia totală a sectorului silvic şi a industriilor bazate pe lemn a ajuns la 9,86 miliarde euro anual, luând în considerare atât impactul direct, care a crescut constant în ultimii cinci ani, cât şi efectele indirecte şi induse, iar potenţialul de creştere este ridicat, reiese dintr-un raport realizat de PwC România, la cererea Asociaţiei Industriei Lemnului – Prolemn.
Raportul vizează „Impactul socio-economic şi climatic al sectorului silvic şi al industriilor bazate pe lemn din România”. Totodată, acest sector şi industriile sale conexe contribuie la bugetul naţional cu 3,2 miliarde euro, sub formă de venituri fiscale şi contribuţii de asigurări sociale de sănătate, şi susţin peste 330.000 de locuri de muncă direct, indirect şi indus.
Conform statisticilor europene, România recoltează un volum comercial de 33% din creşterea totală anuală a pădurii, în timp ce media europeană se situează în jur de 63%, iar primele trei ţări recoltează peste sau aproape de 100%, atrage atenţia PwC România.
Potrivit acestuia, în silvicultură aceste suprafeţe ar putea fi folosite pentru împăduriri.
El a adăugat că România raportează o cantitate de carbon fixată de către păduri de 24 de milioane de tone, mai mare decât Germania, deşi această ţară europeană are o suprafaţă mai mult decât dublă de pădure.
Tobescu a explicat că această situaţie are la bază faptul că România recoltează foarte puţin din creşterea pădurilor, respectiv o treime.
În fiecare an în pădurile României rămân 26 de milioane de metri cubi nerecoltat, cifră care include şi tăierile ilegale.