Consumatorii români de carne de vită vor putea cumpăra, începând din luna octombrie, un nou sortiment, din rasa sură de stepă, o carne al cărei gust, dar şi preţ vor reflecta condiţiile bio în care animalele sunt crescute, într-o fermă dintr-un sat din inima Transilvaniei.
În satul braşovean Cobor – care, astăzi, are o populaţie îmbătrânită, de aproximativ 200 de persoane, şi puţine atracţii turistice, aflate în paragină, ca de exemplu Biserica fortificată reformată – Fundaţia Conservation Carpathia a dezvoltat o afacere verde, bazată pe un concept de agricultură sustenabilă şi organică.
Pe cele peste 500 hectare de păşuni ale fundaţiei cresc exemplare de bovine, caprine și cai dar sunt îngrijiţi, în regim de pensiune.
Câteva clădiri vechi au fost restaurate din fondurile fundaţiei şi transformate în case de oaspeţi şi un restaurant tradiţional, unde turiştii care vor să admire speciile de păsări din zonă, surele de stepă – care, încă, sunt rare în România – să îşi viziteze caii pe care îi lasă în pensiune sau pur şi simplu să facă drumeţii în natură şi să savureze preparate tradiţionale, pregătite de bucătarii locali, pot şi înnopta, departe de aglomeraţia oraşului.
Cel mai important element al fermei sunt exemplarele de sure de stepă, a căror carne va ajunge şi pe piaţa românească începând din luna octombrie.
Conform acestuia, preţul cărnii de sură de stepă va fi „diferit” de al majorităţii sortimentelor de carne de vită ce se găsesc în prezent în comerţ, şi va pleca de la 20 de lei ajungând până la 100 de lei, în funcţie de bucata care se va afla în caserolă.
Acesta a menţionat că la Cobor nu este singura astfel de „afacere verde”, însă a subliniat importanţa acestui gen de fermă, care să livreze carne curată pe piaţa din România. De asemenea, înfiinţarea acestei ferme – proiect care a demarat în 2015 – oferă un loc de muncă stabil pentru 15 localnici şi, temporar, în funcţie de sezon şi muncile câmpului – pentru alte trei persoane.
Managerul fermei de biodiversitate a mai subliniat că costurile unei asemenea investiţii nu sunt deloc de neglijat, numai punctul de sacrificare, care are o capacitate autorizată de 20 de capete pe lună, costând aproximativ 110.000 de euro, fonduri nerambursabile obţinute printr-o finanţare privată.
Potrivit lui Istvan Szabo, în prezent, în Transilvania, trăiesc între 500 şi 1.000 de exemplare de sură de stepă, majoritatea crescute în mici ferme.
Primele exemplare de la Cobor au fost aduse din Ungaria, ţară în care această rasă a continuat să fie crescută în ultimele decenii şi care are o populaţie numeroasă de astfel de exemplare, în special în zona Hortobagy.
În ultimii ani, sura de stepă a fost reintrodusă treptat în mai multe zone din ţară, inclusiv în facilităţi de cercetare – la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu din judeţul Iaşi.
Sura de stepă este o rasă folosită exclusiv pentru carne, producţia de lapte a acesteia fiind, conform, specialiştilor, scăzută.