17.6 C
București
miercuri, 22 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleO navă cu grâu ucrainean destinat Etiopiei a sosit în Djibouti

O navă cu grâu ucrainean destinat Etiopiei a sosit în Djibouti

Programul Alimentar Mondial (PAM) a anunţat că o navă închiriată de ONU care transporta 23.000 de tone de grâu ucrainean destinat milioanelor de locuitori din Etiopia care suferă de foame a sosit marţi în portul Djibouti, informează AFP.

Nava Brave Commander a părăsit portul ucrainean Pivdennîi pe 16 august, după un acord semnat în iulie de Kiev şi Moscova, sub egida Turciei şi a ONU, ce permite exportul de cereale ucrainene, blocat din cauza războiului declanşat de invazia Rusiei.

„Aprovizionarea de la bordul Brave Commander va hrăni 1,5 milioane de persoane timp de o lună în Etiopia”, a declarat directorul regional al PAM pentru Africa de Est.

Michael Dunford:

„Va avea aşadar un impact foarte mare pentru persoanele care în prezent nu au nimic”.

Nordul Etiopiei suferă o criză umanitară profundă, cauzată de un conflict care durează din noiembrie 2020 între guvern şi rebeli în regiunea Tigray, în timp ce sudul şi sud-estul ţării se confruntă cu o secetă istorică care afectează Cornul Africii, cea mai gravă din ultimii 40 de ani.

Potrivit PAM, 22 de milioane de persoane sunt ameninţaţi cu foametea în întreaga regiune, în special în Somalia, Etiopia şi Kenya.

Patru sezoane ploioase care au fost sărace în precipitaţii de la sfârşitul anului 2020 au ucis milioane de animale şi au distrus recolte, iar Organizaţia Meteorologică Mondială a ONU a avertizat săptămâna trecută că în următorul sezon ploios, între octombrie şi decembrie, ploile vor continua să fie sărace.

„Nu se întrevede încă un sfârşit pentru această criză a secetei. Prin urmare, trebuie să ne asigurăm resursele necesare pentru a salva vieţi şi pentru a împiedica ca oamenii să se ajungă la niveluri catastrofale de foame şi foamete”, a avertizat pe 19 august directorul executiv al PAM, David Beasley.

Ucraina şi Rusia sunt printre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, ale căror preţuri au crescut după începutul războiului. Deschiderea unui coridor de export în Marea Neagră a contribuit la stoparea acestei creşteri.

„Am observat deja o reducere cu 15% a preţurilor la grâu la nivel mondial după lansarea Iniţiativei Mării Negre. Dorim să vedem că soseşte mai multă hrană”, a spus Dunford.

„Din punctul de vedere al PAM, avem nevoie de milioane de tone în această regiune. Doar în Etiopia, trei sferturi din tot ceea ce obişnuiam să distribuim proveneau din Ucraina şi Rusia”, a adăugat el.

Potrivit Centrului Comun de Coordonare care supraveghează coridorul maritim al Mării Negre ce permite exportul de cereale din porturile ucrainene, peste 721.000 de tone au părăsit deja ţara pe mare.

Secretarul de stat american Antony Blinken, care a salutat sosirea navei şi rolul jucat de Djibouti, a avertizat că Statele Unite vor „monitoriza îndeaproape respectarea de către Rusia” a acordului ce permite exportul cerealelor ucrainene.

„Solicităm Rusiei să pună capăt imediat războiului împotriva Ucrainei, ceea ce ar contribui în mare măsură la ameliorarea recentei creşteri a insecurităţii alimentare la nivel mondial”, a spus Blinken într-un comunicat. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului...
‹ adv ›

Reuters: Ucraina intenţionează să importe o cantitate record de energie electrică

Importurile de electricitate ale Ucrainei din cinci ţări europene, printre care se numără şi România, ar urma să atingă...

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului 2023/2024 şi până în prezent au ajuns la 42,91 milioane...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole