15.4 C
București
joi, 30 mai, 2024

-

HomepageAdvTehnologii fără granițe în viticultură, ediția a II-a: Circa 100 de reprezentanți...

Tehnologii fără granițe în viticultură, ediția a II-a: Circa 100 de reprezentanți ai sectorului vitivinicol și-au dat întâlnire la Iași

Proiectul „Tehnologii fără granițe în viticultură” își continuă parcursul adunând unii dintre cei mai buni reprezentanți ai sectorului vitivinicol. 

De această dată, la cea de-a doua ediție, aproximativ 100 de producători de struguri și vinificatori, degustători de top și reprezentanți ai universităților și companiilor din România și din Republica Moldova și-au dat întâlnire în nord-estul României, având drept „puncte de reper” două vinării din județul Iași. 

Tradițional, evenimentul a fost organizat de către Corteva Agriscience în parteneriat cu Da Bacco, alături de Asociația Degustătorilor Autorizaţi din România. 

Venim cu soluții inovative pe piață, iar fermierii pot fi siguri că vor avea toată susținerea noastră în activitatea pe care o desfășoară. Pe lângă evenimentul organizat menit să asigure un schimb eficient de experiență, aș dori să menționez și soluțiile Corteva dedicate sectorului viticol: Zorvec™ Vinabria™ – declarat cel mai nou și eficient fungicid pentru combaterea manei la vița de vie, cu efecte multiple asupra ciclului de viață al agentului patogen sau Talendo® – fungicid eficient în combaterea făinării la vița de vie. Gama Zorvec conține fungicide eficiente în combaterea manei și la alte culturi. 

Puterea companiei stă în cercetare și inovare, iar peste 13 mii de cercetători sunt implicați în dezvoltarea soluțiilor dedicate fermierilor. Acest lucru a făcut ca Corteva Agriscience să devină compania Nr 1 lider de performanță și vom continua să muncim în același ritm”, a menționat Jean Ionescu Country Leader Corteva Romania & Republica Moldova.

„Ne dorim ca producătorii de struguri și vin din Republica Moldova și România să realizeze un schimb de experiență eficient și suntem convinși că proiectul va oferi roade pe măsură ambelor țări. Evident, ne-am dori o evoluție mai rapidă a sectorului vitivinicol, iar acest lucru este posibil inclusiv datorită colaborării”, a menționat Igor Stratulat, reprezentant Corteva în Republica Moldova. 

Bazat pe promovarea tehnologiilor inovatoare în viticultură, evenimentul a fost marcat de prezentarea soluțiilor mecanizate pentru realizarea lucrărilor viticole, a metodelor performante de protecție a viței de vie, dar și, nemijlocit, a utilajelor și tehnologiilor moderne de producere a vinurilor, disponibile la vinăriile vizitate. 

„În viticultură ne desparte o graniță – dar aceasta e formală. Avem același patrimoniu viticol, iar în zona de cultură, informație și geografie evoluăm împreună. În cadrul acestor evenimente au loc două lucruri importante: pentru oenologi – schimbul de experiență privind evoluția tehnologiei vinului calitativ, mai apoi, pentru noi, ca degustători, este important acest „antrenament”. Vinul evoluează, atât la capitolul producție, cât și consum, noi trebuie să fim cu ochii pe această evoluție. Corteva ne învață să producem struguri sănătoși, cei de la care se pune baza vinurilor de calitate”, ne-a spus Dorin Popa, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România. 

Primele pe hartă au fost Domeniile Cotnari, unde participanții în cadrul proiectului au avut ocazia să viziteze o cramă deosebită, în cadrul căreia sunt produse vinuri 100% din soiuri românești. 

„Astfel de evenimente sprijină industria vinurilor. Ne-am dorit mult să avem din nou ocazia de a ne aduna la un loc pentru a aborda subiecte importante din sector. Ultimul eveniment ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România) a fost organizat acum trei ani de zile. De atunci, lucrurile au evoluat. Apreciem acest schimb de experiență dintre vinificatorii din România și Republica Moldova, e de real folos în dezvoltarea industriei vinurilor. Prin colaborare se creează plus valoare. Suntem producători, fiecare are o nișă pe piață, o echipă de vânzări, dar la nivel de industrie trebuie să formăm o comunitate puternică, să ne susținem”, explică Remus Deleanu, Președintele Directoratului SC Cotnari SA. 

Următorul punct de staționare a fost Vinăria Strunga – o cramă relativ tânără, cu viitor promițător. Fondatorul acesteia este Florin Stegariu, un tânăr ambițios care în cei nouă ani de activitate a reușit, împreună cu familia, să ajungă la producerea unora dintre vinurile mult apreciate la nivel național, ba chiar să inițieze și exporturi. 

„Provin dintr-o familie de agricultori aflată la a patra generație, iar tot ceea ce ține de vinificație îmi este aproape de suflet. Am considerat mult mai importantă această activitate, astfel încât proiectul „Strunga” să mă reprezinte. Vizitele la crame în țară și peste hotare, schimbul de experiență, facilitează dezvoltarea sectorului”. 

Vinificatorii prezenți la eveniment au avut parte de o experiență deosebită, ce ar putea pune baza unei colaborări de lungă durată. 

Suntem extrem de mulțumiți de faptul că am reușit să participăm la acest eveniment. Vizitez pentru prima dată România, astfel sunt impresionată de nivelul producerii, de vii și soiurile crescute, de tehnologiile aplicate. Am întâlnit la acest eveniment persoane importante pentru mine, inclusiv colegi pe care nu i-am întâlnit din anii de facultate. Acest lucru ne demonstrează că sectorul vitivinicol cu adevărat nu are granițe, iar schimbul de experiență dintre producători este primordial. În plus, am avut ocazia să analizăm preferințele consumatorilor din România, o piață oportună pentru vinurile moldovenești”, ne-a spus Oxana Hristeva, șefă de laborator în cadrul vinăriei Novak Winery. 

Detalii despre prima ediție a Proiectului „Tehnologii fără granițe în viticultură” – disponibile pe acest link. Revenim curând cu informații despre următoarele evenimente.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Alexandra Caminschi, Advice&Consulting: Asigurăm tot spectrul de soluții pentru obținerea fructelor de calitate superioară

În fața provocărilor crescânde din sectorul horticol, Advice&Consulting vine an de an cu noi soluții, consultanță și tehnologie de...

DN Agrar Group încheie primul trimestru cu afaceri de 40 mln de lei şi un profit net de 8 mln de lei

DN Agrar Group, companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, a încheiat primul trimestru din 2024 cu afaceri de...

Fragedo, brandul emblematic TRANSAVIA, cel mai bine clasat brand din industria alimentară în Brand Finance® România

Fragedo, brandul emblematic TRANSAVIA, continuă ascensiunea cu încă o poziție în prestigiosul top publicat de Brand Finance® România 50,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole