2.5 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTulcea: Seceta a afectat o zonă strict protejată şi caii sălbăticiţi din...

Tulcea: Seceta a afectat o zonă strict protejată şi caii sălbăticiţi din Deltă

Zona strict protejată Sărături-Murighiol şi caii sălbăticiţi din pădurea Letea au fost afectaţi din cauza secetei prelungite, a declarat marţi, directoarea executivă a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bîscă.

Zona strict protejată Sărături-Murighiol a secat, iar autorităţile nu pot interveni, pentru a nu afecta ecosistemele.

„Din păcate, este o zonă în care nu se poate interveni deloc, din cauza că orice intenţie de a se decolmata sau a duce apă acolo ar strica iremediabil tot ce înseamnă ecosistem. Apa din zonă e apă sărată, drept pentru care şi speciile şi habitatele din acea arie sunt specifice unei asemenea tipologii. Deja s-a observat o reducere a numărului de exemplare din speciile zonei, iar faptul că nu mai există deloc apă e îngrijorător. Toată speranţa este în ploaie”, a afirmat directoarea executivă a ARBDD.

O altă situaţie cauzată de secetă a fost observată în pădurea Letea, însă în cazul acesteia autorităţile au putut interveni.

„Un alt semnal a fost în Pădurea Letea, o altă zonă strict protejată, în care mai există exemplare de cai sălbăticiţi care aveau zone de adăpare. Inclusiv acele zone s-au redus dramatic. A fost nevoie de o intervenţie, aşa încât pânza freatică să fie adusă la suprafaţă, iar caii să se poată adăpa”, a mai spus directoarea executivă Viorica Bîscă.

‹ adv ›

Autorităţile au intervenit de altfel şi în cazul complexului Somova-Parcheş, unde au închis călugării pentru ca apa din lacuri să nu ajungă în Dunăre, iar resursa naturală să nu fie afectată.

Până în momentul de faţă, ARBDD nu a primit raportări privind mortalităţi piscicole.

„Sistemele lacustre din Deltă sunt influenţate de distribuţia apei. Când volumul apei este redus la jumătate, zonele cu cote scăzute au ajuns la limita la care nu mai au oxigenul necesar pentru fauna piscicolă şi pentru mamiferele acvatice, în general. Peştele s-a retras în zonele greu accesibil sau imposibil de accesat de pescari şi de aceea şi capturile de peşte sunt foarte mici”, a precizat guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov.

Potrivit sursei citate, în momentul de faţă, ARBDD nu deţine informaţii din care să reiasă scăderea capturilor de peşte, în condiţiile în care pescarii şi centrele de primă vânzare a peştelui transmit autorităţii raportările la un interval de o lună, iar seceta s-a accentuat la finele lunii iunie-începutul lunii iulie. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole