Clubul Fermierilor Români a organizat la sfârșitul săptămânii trecute Conferința Regională Banat, în județul Timiș, pe teme care au vizat schimbările majore din agricultura românească sub impactul reformei PAC și transpunerea acesteia la nivel național sub forma Planului Național Strategic, cu accent pe necesitatea dezvoltării, extinderii și modernizării infrastructurilor naționale de îmbunătățiri funciare – irigații, desecare-drenaj.
Evenimentul a reunit fermieri antreprenori performanți care își desfășoară activitatea în județele Timiș, Arad și Caraș-Severin și i-a avut ca invitați pe Marcel Ioan BoloșLOȘ, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Achim Irimescu, Ministru Plenipotențiar, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, Bruxelles, Adrian-Nechita Oros, Senator, Parlamentul României, Adrian Pintea, Director General, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Gabriel Francisc Știka, Director General, Administrația Națională „Apele Române”.
Prezent la eveniment prin videoconferință, ministrul Marcel Ioan Boloș, un susținător al agriculturii, al fermierilor și al proiectelor care pot să beneficieze de finanțare europeană, a afirmat că investitiile în agricultură sunt o prioritate la nivel național, iar munca fermierilor este cu potențial pentru dezvoltarea strategică a României.
Ministrul a dat asigurări că au fost reluate discuțiile cu MADR în ceea ce privește amenajările de descare-drenaj și sistemul de irigații, precum și pentru combaterea eroziunii solului.
La rândul său, Adrian-Nechita Oros, Senator în Parlamentul României și fost Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a vorbit despre necesitatea unui sistem național care să asigure fermierii în fața riscurilor ce pot să apară în agricultură.
Oficialul a atras atenția că există un studiu din 2018 în care sunt descrise foarte bine starea corpurilor de apă, atât supraterane, cât și subterane din zona Mării Negre, unde în final se spune cum toate aceste țări – România, Bulgaria, Grecia, trebuie să aibă o strategie pentru a gestiona această resursă vitală: de a o colecta atunci când există, de a o depozita, de a o transporta și de a o folosi cât mai corect.
În acest sens, Clubul Fermierilor Români consideră că punerea în aplicare a unei Strategii naționale de gestiune integrată a apei pentru agricultură va asigura cadrul pentru un program multianual de investiții publice în vederea modernizării sistemului național de irigații și susținerea programului care vizează proiectele locale de irigații.
Investițiile în pregătirea forței de muncă în domeniul agiculturii, tot mai necesare
În acest context, Clubul Fermierilor Români propune soluții concrete pentru pregătirea tinerilor pentru preluarea afacerii agricole și asigurarea succesiunii în fermă – pe de o parte prin intermediul programului de formare „Tineri Lideri pentru Agricultură” dezvoltat de Club, ajuns deja la a patra ediție, iar pe de altă parte prin programe de pregătire pentru tehnicienii din fermă, inițiativă susținută și de ministrul Marcel Boloș.
Provocările noii Politici Agricole Comune și ale Pactului Ecologic European
Achim Irimescu, Ministru Plenipotențiar, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, a avut o intervenție în direct de la Bruxelles în cadrul conferinței. Acesta a explicat că cele mai mari provocări pentru fermierii europeni vin din noua Politică Agricolă Comună și din Pactul Ecologic European, care cuprinde cele două strategii, Farm to Fork și Biodiversitate.
Farm to Fork propune reducerea cu 50% până în 2030 a pesticidelor, cu 20% a îngrășămintelor de sinteză și cu 50% a antimicrobienelor – iar toate aceste eforturi trebuie să se facă prin fonduri din PAC și PNS.
Oficialul a subliniat că Regulamentul pentru Utilizarea Durabilă a Pesticidelor nu ține cont de situația reală din statele membre. Astfel, România trebuie să reducă cu 35% utilizarea pesticidelor până în 2030, deși se situează la nivelul cel mai scăzut în privința nivelului de utilizare a acestor substanțe.
În ceea ce privește problema irigațiilor, Achim Irimescu a afirmat că acestea joacă un rol esențial, nu doar în România, ci în toată Europa, iar situația generată de pandemia Covid-19, de războiul din Ucraina, de criza inputurilor și a energiei a arătat că securitatea alimentară este ținta principală a agriculturii.
Referindu-se la noul PNS, Adrian Pintea, Director General APIA, a precizat că instituția pe care o coordonează se află în procedură avansată pentru noul contract de sistem informatic, care ar putea fi finalizat până la sfârșitul lunii septembrie.
Totodată, oficialul a subliniat faptul că de-a lungul timpului, cele două agenții de plată, APIA, respectiv AFIR, prin Ministerul Agriculturii, au avut o medie de absorbție a fondurilor europene de 97-98%.
Servicii de consultanță și consiliere cu valoare adaugată pentru fermierii din România
Clubul Fermierilor Români promovează un model românesc de agricultură performantă care valorifică principalii vectori de dezvoltare: trecerea către Agricultura 4.0 (revoluția digitală a agriculturii), dezvoltarea de valoare adaugată peste activitatea agricolă prezentă și atragerea de capital investit pentru dezvoltarea marilor sisteme naționale de infrastructură agricolă.
Totodată, pentru a veni în sprijinul fermierilor din România, Clubul oferă servicii de consultanță și consiliere cu valoare adaugată pentru valorificarea eficientă a producției prin comerțul cu cereale, securizarea afacerilor fermierilor prin managementul riscului – asigurări agricole și pentru gestiunea eficientă a achizițiilor și mentenanței utilajelor agricole.
O componentă majoră în activitatea Clubului o reprezintă proiectele de formare, care vizează, pe de o parte, atragerea tinerilor în agricultură și pregătirea viitoarelor generații de lideri prin programul „Tineri Lideri pentru Agricultură”, iar pe de altă parte, formarea și creșterea competențelor antreprenoriale în acest domeniu prin programul de perfecționare managerială „Antreprenor în Agricultura 4.0”.
Mai multe informații despre Conferința Regională Banat organizată de Clubul Fermierilor Români pe data de 29 iulie 2022 la Timișoara puteți viziona accesând acest link.
Înregistrarea video a conferinței poate fi accesată aici.