20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDaea: Până la această dată, s-a recoltat peste 94% din suprafaţa cultivată...

Daea: Până la această dată, s-a recoltat peste 94% din suprafaţa cultivată cu grâu

Peste 94% din suprafaţa cultivată cu grâu a fost recoltată până în prezent, a informat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a dat asigurări că producţiile din acest an vor asigura necesarul ţării, dar şi disponibilităţi de export.

El a precizat, la începutul şedinţei de Guvern, că s-a urmărit urgentarea recoltării pentru a preîntâmpina pierderea prin scuturare a culturilor.

„Fenomenele naturale care însemnau vijelii sau supracoacere puteau să determine scăderi de producţie. Mai avem aproape 4 procente de recoltat în interiorul arcului carpatic, este vorba aici de Mureş, Covasna şi Braşov. (…) Îmbucurător este că sunt culturi bune. (…) Producţiile se înscriu între 3 tone şi 8.500 de kilograme la grâu, producţii care ne asigură, pe de-o parte, necesarul de consum în zona respectivă şi chiar disponibilităţi între judeţe. Per total, putem spune, şi vă voi prezenta exact în momentul în care avem ultima suprafaţă recoltată, noi avem întreaga cantitate de grâu necesară ţării şi disponibilităţi pentru export”, a declarat Daea.

Potrivit ministrului, culturile de porumb şi floarea soarelui sunt afectate pe o suprafaţă de 200.000 de hectare, dar nu sunt şi nu vor fi probleme în zonele irigate.

„În privinţa culturilor care ne creează sau vremea creează probleme, porumbul şi floarea soarelui sunt afectate. Echipe de control care sunt stabilite prin ordinul prefectului sunt la faţa locului, determină în fiecare zonă în parte care este gradul de afectare, care sunt pierderile, întocmesc documentele cuvenite (…) şi transmit operativ la Ministerul Agriculturii situaţia centralizatoare. (…) Ne aflăm acum la o cifră de peste 200.000 de ha, care ar fi afectate în diferite grade. Diferite grade înseamnă atât compromitere totală, cât şi afectările în procent de 30%-40%-50%. Nu sunt probleme şi nu vor fi probleme în zonele acestea irigate, deşi în partea de sud a ţării avem staţii de pompare în afara posibilităţii de a aspira apa datorită nivelului scăzut al Dunării”, a explicat Petre Daea.

‹ adv ›

El a menţionat că a fost stabilit, împreună cu Ministerul Mediului, un mod de lucru punctual.

„Avertizarea care se dă pe o anumită porţiune a Dunării să fie interpretată concret la faţa locului, în aşa fel încât să nu punem de plano o restricţie care ar afecta continuitatea sau continuarea activităţii de irigare în teren. (…) Înseamnă că astăzi, deşi avem nivele scăzute în ultima parte a cursului Dunării, totuşi nivelele de la faţa locului ne asigură capacitatea de aspirare şi nivelul de exploatare. Acolo, deci funcţionează sistemele de irigaţii. În perimetrul irigabil, culturile nu sunt afectate”, a explicat Daea.

Ministrul Agriculturii a amintit, totodată, că a avut întâlniri cu procesatorii şi cu producătorii în scopul operaţionalizării unui plan concret, stabilit în baza unui act normativ, de stimulare a procesării produselor.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Vrancea: Ministrul Agriculturii anunţă că a dispus sistarea tragerilor cu rachete antigrindină în Prahova

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, vineri, în timpul...
‹ adv ›

Asociații: O nouă derogare pentru utilizarea pesticidelor neonicotinoide interzise în UE pune în pericol siguranţa polenizatorilor

O nouă derogare a Ministerului Agriculturii pentru utilizarea pesticidelor neonicotinoide interzise în Uniunea Europeană pune în pericol siguranţa polenizatorilor...

Ministrul Agriculturii cere băncilor soluții pentru creditele fermierilor afectați de secetă

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut luni o primă întâlnire cu reprezentanţii băncilor comerciale, cărora le-a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole