16 C
București
marți, 28 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce se răsucesc frunzele la tomate și ardei. Cauze, prevenire

De ce se răsucesc frunzele la tomate și ardei. Cauze, prevenire

Deseori, simptomele anumitor dereglări în plante pot fi confundate cu cele ale prezenței unor patogeni, astfel fiind aplicate tratamente în baza unui diagnostic greșit.

Una dintre cele mai frecvente întrebări în această perioadă ține de posibilele cauze ale răsucirii sau schimbării formei frunzelor în culturile de tomate și ardei.

Dacă frunzele răsadurilor de tomate se răsucesc, se încrețesc, se ofilesc, se îngălbenesc sau se usucă (acest lucru se poate întâmpla și cu plantele de ardei), trebuie să stabiliți cauza corectă și să ajutați planta, deoarece frunzele răsucite perturbă procesul de fotosinteză, iar acest lucru poate duce la consecințe grave.

Află aici și De ce se îngălbenesc frunzele la roșii. Cauze și tratament.

La tomate, ardei frunzele se răsucesc în sus. Cauze

de ce se răsucesc frunzele

1. Dereglarea regimului de udări

Dacă frunzele la tomate se răsucesc în sus, există mai multe motive posibile, de exemplu, dereglarea regimului de udări. În cazul insuficienței de apă, frunzele se răsucesc astfel: dacă ați udat doar stratul superior de sol sau ați udat mai rar decât este indicat, frunzele se pot răsuci.

Nu este recomandat nici să exagerați cu udările, unul dintre simptome ar fi putrezirea rădăcinelor plantei, dezvoltarea bolilor produse de ciuperci și răsucirea frunzelor în jos. Este recomandat să udați o dată la 5-7 zile, utilizând 1-2 căldări de apă de temperatura nu mai mică de 22 de grade Celsius per metru pătrat.

Dacă timpul e posomorât, este recomandat să majorați termenul de realizare a udărilor la 7-10 zile. Mai multe detalii despre udarea legumelor pe suprafețe mari, găsiți pe acest link.

Iar despre Irigarea prin picurare a tomatelor, găsiți recomandări aici.

2. Dereglarea nutriției plantelor

O altă posibilă cauză a răsucirii frunzelor de tomate sau ardei în sus, concomitent cu schimbarea culorii frunzelor, poate fi carența sau excesul de elemente nutritive. De exemplu, în cazul excesului de azot se răsucesc frunzele, iar un alt indicator ar putea fi îngroșarea tulpinii plantei.

Pe suprafețe mici, în grădină, puteți aplica cenușă pentru a reduce efectul, iar pe suprafețe mari să realizați udări mai abundente.

Pe de altă parte, deficiența de potasiu, dar și a unor microelemente cum ar fi cuprul sau magneziul la fel poate provoca răsucirea frunzelor. Răsucirea frunzelor de sus poate fi un indicator al insuficienței de bor sau sulf.

Realizați analiza foliară, iar, pentru a evita problema, fertilizați la timp culturile. În plus, îngrășămintele organice lichide, stimulatorii de creștere pot fi utili pentru a îmbunătăți starea plantei.

Frunzele se răsucesc în jos

Un alt motiv din care frunzele tomatelor sau ardeiului se răsucesc este afectarea plantei de către o boală sau un dăunător. Există o mulțime de insecte care dăunează plantelor. Deseori, tomatele și ardeii sunt afectați de afide, musculița albă, acarieni etc.

Detalii despre Afidele sau păduchii de plante – tratamente la legume și pomi.

Pentru a exclude atacul culturilor de dăunători, examinați atent planta, frunzele, pentru a depista prezența acestora. În cazul în care îi depistați, realizați tratamentele cu produse omologate. Instalați capcane pentru monitorizare.

Virozele tot pot provoca simptome de piticire și reducere a distanței internodurilor, inclusiv răsucirea frunzelor.

Măsurile de prevenire și combatere se iau încă de la început, prin faptul, că se aleg soiuri rezistente, nu se plantează alte solanacee în apropiere, mai ales în teren protejat, eliminând plantele atacate din parcelă, se țin sub control insectele ce pot răspândi virozele (inclusiv afidele, tripșii).

Boala petelor de bronz, care e transmisă preponderant de tripși, la fel încrețesc frunzele plantelor.

FOTO: tomatonews.com

Cum prevenim și combatem? În primul rând, alegem soiuri sau hibrizi rezistenți, desigur, eliminăm plantele cu simptome de atac, izolăm cultura de alte solanacee, distrugem plantele gazdă, adică buruienile din cultură și din jurul parcelei.

La răsaduri, frunzele de tomate și ardei se răsucesc sub formă de tub

Cauza acestui tip de răsucire a frunzelor poate fi un sistem radicular slab dezvoltat sau deteriorarea rădăcinilor în timpul transplantului. Planta este stresată – acest lucru este normal. Așteptați puțin ca răsadurile să se adapteze la noile condiții și poate simptomele vor dispărea.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, tratarea plantei cu un stimulator poate ajuta.

Copilitul, cârnitul necorespunzător sunt un alt factor care afectează aspectul plantei în întregime și al frunzelor plantei în special. Acest lucru se întâmplă dacă un număr mare de lăstari sunt îndepărtați concomitent sau dacă lăstarii sunt îndepărtați prea târziu. Pentru a ajuta planta să facă față stresului, folosiți biostimulatori.

Frunzele răsadurilor se pot ondula din cauza creșterii neuniforme. Acest lucru se datorează faptului că nervura mediană a frunzei crește și se întinde, iar limbul frunzei nu are timp să crească și, prin urmare, se ondulează și răsucește. Pentru a remedia situația, mutați recipientele cu plante într-un loc cald și bine luminat.

Vezi mai multe aici despre Producerea răsadurilor de roșii și ardei – sfaturi utile.

De ce se răsucesc frunzele la tomate și ardei în seră sau solar

Unele motive au fost enumerate anterior. Însă, în general, cele mai frecvente cauze ale răsucirii frunzelor la culturile din spațiu protejat sunt regimurile incorecte de umiditate și temperatură.

Astfel, ar trebui să acordați atenție regimului de temperatură și să asigurați menținerea umidității solului în limita parametrilor optimi. În cazul în care nu aveți întotdeauna posibilitatea de a uda plantele în timp util, un sistem de irigare prin picurare va fi o opțiune bună.

De asemenea, este o idee bună să mulciți solul, care nu numai că va menține un nivel normal de umiditate, dar va reduce și numărul de buruieni.

Nu uitați să ventilați sera sau solarul. În zilele aride, instalați o plasă de umbrire – acest lucru va ajuta la scăderea temperaturii din interior cu câteva grade.

Cauza răsucirii frunzelor poate fi și lipsa luminii. Uneori, pentru a remedia situația, este suficient să spălați sera și să tăiați ramurile copacilor din apropiere.

De asemenea, pe suprafețe mici, seara este utilă pulverizarea plantelor de tomate și ardei cu o soluție 1% de permanganat de potasiu.

Frunzele răsucite nu sunt un motiv de panică și disperare. Va fi mult mai productiv să găsiți cauza și să o înlăturați. În plus, răsucirea ușoară a frunzelor poate fi o caracteristică a soiului, hibridului ales.

‹ adv ›

4 COMENTARII

  1. Mulțumim pentru sfaturi,sunt începătoare. / .va rog daca de la adm.calciu foliar (se) pot apărea pe frunze pete negre ,margini alb-gălbui,maronii sau este mana ?

  2. La roșiile mele se face covrig spre interior întreaga ramura cu frunze. Cele de sus. Și sunt mai stufoase și deschise la culoare. Care piate fi cauza? Mulțumim.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce se îngălbenește, se usucă răsadul de varză

Una dintre cele mai frecvente întâlnită la răsaduri este...
‹ adv ›

De ce putrezește vârful la tomate, ardei. Cauze și combatere

Petele închise la culoare formate pe fructele de tomate și ardei au mai multe motive, inclusiv acestea ar putea...

Musca morcovului – combatere în grădină și suprafețe extinse

Musca morcovului (Chamaepsila rosae, Psila rosae) este un dăunător care poate produce pagube importante. Larvele muștei morcovului produce mai multe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole