24.9 C
București
joi, 13 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleApicultorii solicită un ajutor de minimis de 20 euro pe familia de...

Apicultorii solicită un ajutor de minimis de 20 euro pe familia de albine

Asociația Crescătorilor de Albine din România a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să acorde un ajutor de minimis în valoare de 20 euro pe familia de albine pentru menținerea și asigurarea supraviețuirii albinelor, într-un an deosebit de dificil din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Provocările la care este supusă apicultura acum sunt aceleași ca și în ultimii ani, pornind de la tratamentele fitosanitare, lipsa unui sprijin direct pe familia de albine și mai ales schimbările climatice nefavorabile.

Deși apicultorii erau optimiști că vor avea o producție bună de miere în acest an, realitatea din teren le-a năruit speranțele. În primul rând, în 2022 s-au redus suprafețele la rapiță, prima cultură meliferă de producție, dar au mai fost și temperaturi scăzute și ploi care s-au suprapus cu perioada de înflorire, ceea ce a generat producții scăzute la acest cules.

Și la salcâm producția a fost mai mică cu 50-70% în anumite zone ale țării, în timp ce teiul a fost puternic afectat de temperaturile excesiv de ridicate din timpul înfloririi. Mai mult decât atât, ultima cultură – floarea soarelui, care asigură în jur de 40% din producția anuală de miere, este și ea compromisă de secetă.

Nu în ultimul rând, deplasările în teren s-au redus, în acest an, din cauza creșterii tarifelor RCA și a prețurilor ridicate la combustibil, arată reprezentanții apicultorilor.

„Producția de miere va fi modestă și nu va acoperi cheltuielile făcute în prima parte a anului, care se vor dubla în perioada imediat următoare, mai ales în perspectiva asigurării rezervelor de iernare a familiilor de albine, la solicitarea unui număr mare de apicultori”, se arată în adresa trimisă către Ministerul Agriculturii.

Nu în ultimul rând, apicultorii se plâng și de lipsa contractelor externe, dar și de concurența de pe piața internă reprezentată de importurile de miere extra comunitară.

‹ adv ›

6 COMENTARII

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Botoşani: O platformă apicolă cu 20 de stupi lovită de trăsnet a luat foc

O platformă apicolă cu 20 de stupi amplasată pe...
‹ adv ›

20 mai – Ziua mondială a albinelor 

Astăzi, 20 mai, este marcată Ziua mondială a albinelor. Scopul acestui eveniment este pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate...

Parlamentul European votează pentru indicarea pe etichete a originii mierii

Parlamentul European a votat miercuri seara în favoarea unor măsuri care să faciliteze identificarea originii mierii, informează dpa. Cu 603...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole