1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Livrările mondiale de năut ar putea scădea cu până la 20%...

Reuters: Livrările mondiale de năut ar putea scădea cu până la 20% în acest an

Momentul actual nu este unul prea grozav pentru iubitorii de humus, transmite Reuters.

Livrările mondiale de năut, principalul ingredient pentru humus, ar pute scădea cu până la 20% în acest an, potrivit Global Pulse Confederation. Evoluţiile meteo nefavorabile şi războiul au afectat livrările de năut, ducând la creşterea preţurilor şi au creat bătăi de cap pentru producătorii de alimente.

Năutul este procesat în humus, făină, supe şi tocăniţe. Chiar dacă popularitatea năutului este în creştere în SUA, această legumă este de mult timp un produs de bază în dietele oamenilor din India şi Orientul Mijlociu, locuri unde aceştia se chinuie deja să acopere costurile în creştere ale importurilor de alimente.

‹ adv ›

Datele oficiale arată că fermierii din SUA, al patrulea exportator mondial de năut, au semănat mai puţin năut în acest an, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din primăvară, şi au dat prioritate unor culturi mai profitabile, precum grâu sau porumb.

Pe de altă parte, marii cumpărători din sudul Asiei şi bazinul Mediteranei încearcă să pună mâna pe stocurile americane deoarece livrările mondiale se reduc, pe măsură ce războiul dintre Rusia şi Ucraina, ambele producătoare de năut, a exacerbat lanţurile globale de aprovizionare.

„Când a izbucnit războiul dintre Rusia şi Ucraina, cererea a explodat. Am văzut o cerere puternică din China, apoi au apărut apeluri de la clienţii din Pakistan şi Bangladesh”, a declarat Jeff Van Pevenage, director general al producătorului şi traderului de cereale şi leguminoase Columbia Grain International.

Ucraina nu a putut însămânţa toate suprafețele planificate cu năut, din cauza războiului, eliminând 50.000 de tone care în mod normal ar fi ajuns în Europa, spune Navneet Singh Chhabra, director la traderul de năut Shree Sheela International.

Potrivit lui Navneet Singh Chhabra, sancţiunile destinate întreruperii accesului Rusiei la sistemul financiar global au afectat şi achiziţiile de produse agricole ruseşti, deoarece unii cumpărători au evitat complicaţiile cu plăţile. Un mare exportator mondial de năut, Rusia este responsabilă în mod normal pentru aproximativ 25% din comerţul mondial, a subliniat Chhabra.

„Rusia exportă minim 200.000-250.000 de tone de năut pe an. Când a izbucnit războiul în februarie, această ofertă a dispărut”, a apreciat Navneet Singh Chhabra.

Problemele cu transportul au exacerbat constrângerile de aprovizionare şi au contribuit la creşterea preţurilor, în special în SUA. Aglomerarea navelor în zona de nord-vest a Oceanului Pacific a forţat unii comercianţi de cereale să livreze containerele cu năut pe calea ferată mii de mile, adoptând o rută mai scumpă şi mai lungă pentru a răspunde la comenzi.

Livrările limitate au dus la creşterea preţurilor cu amănuntul în SUA. La rafturile magazinelor din SUA, preţurile la năut au crescut cu 12% comparativ cu anul trecut şi sunt cu aproape 17% mai mari faţă de situaţia de dinainte de pandemie, potrivit celor mai recente date ale NielsenIQ. Preţurile la humus au crescut cu 6,9% comparativ cu 2019.

Cererea mondială de năut depăşeşte cu mult livrările, potrivit studiilor firmei Shree Sheela International. Turcia a introdus o interdicţie la export, în timp ce randamentul culturilor din Mexic a scăzut foarte mult, din cauza evoluţiilor meteo nefavorabile.

În Australia, un mare exportator de năut, fermierii s-au confruntat cu inundaţii, iar vânzătorii se chinuie să fac rost de spaţii pentru containere pe nave.

În SUA, datele Departamentului Agriculturii arată că fermierii au semănat cu năut o suprafaţă cu 5% mai mică faţă de cea de anul trecut.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cezar Gheorghe: Seceta a produs pagube de 10 miliarde de euro în ultimii patru ani

Expertul în agribusiness Cezar Gheorghe (AgriColumn) a calculat pagubele...
‹ adv ›

Barbu: Cred că va fi un an agricol foarte bun; suprafaţa afectată de secetă nu depăşeşte 200.000 hectare din 7 milioane ha însămânţate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, consideră că 2024 va fi un an agricol „foarte bun” chiar dacă...

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat, fiind primul ca suprafaţa agricolă, cu 693.034 hectare,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole