18 C
București
vineri, 4 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleONVPV: România, locul cinci în UE la suprafața viticolă

ONVPV: România, locul cinci în UE la suprafața viticolă

Directorul general adjunct al Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV), Tony Giminadis, a afirmat că România ocupă locul cinci în Europa, din punct de vedere al suprafeţei de culturi viticole, estimată la 180.000 de hectare, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.

„România viticolă este a cincea ţară ca suprafaţă viticolă din Europa, avem undeva la 180.000 de ha de viţă de vie. Undeva ca şi recoltă de vinuri tot locul 5-6, suntem locul 12-13 în lume, deci România viticolă este un nume în lume”, a declarat reprezentantul ONVPV vineri, la Mediaş, cu ocazia lansării volumului „Reconstrucţia vechii metropole de vin a Transilvaniei”.

Tony Giminadis consideră că Mediaşul se află „în mijlocul unei regiuni viticole deosebit de bogate”.

„Sunteţi în mijlocul unei regiuni viticole deosebit de bogată. Dumneavoastră aici, în această zonă, în jurul Mediaşului, având aceste documente care sunt de o valoare inestimabilă, eu pot să vă spun că dacă vrei să intri pe piaţa vinului, în primul rând trebuie să-ţi creezi legenda. Că dacă n-ai legendă, vie poţi să-ţi faci, şi poţi să ai şi vin bun, dar dacă n-ai o legendă în spate, şi-am să vă dau exemplul tuturor care sunt în piaţă acuma, fiecare are o legendă, fiecare şi-a creat o legendă. Dumneavoastră aveţi legenda şi nu aveţi vinul. Aveţi poza cu reclama de pe Calea Victoriei de la 1930. Sunt pozele cu vinuri de Târnavă Ambrosi pe Calea Victoriei! Păi nu are nimeni aşa ceva! Eu mă refer aici la investitori. Lucru cel mai important dumneavoastră îl aveţi prefigurat, mă refer la posibilitatea de a penetra o piaţă. Păi nu are nimeni aşa ceva şi mă refer la piaţa din Europa de Vest. Aveţi 700 de ha de viţă de vie la ADS!”, a arătat Giminadis.

Directorul general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), George Sava, a anunţat că instituţia pe care o conduce are disponibile aproape 700 de hectare de foste vii în zona municipiului Mediaş.

„De ce ADS-ul astăzi aici? Pentru că Agenţia Domeniilor Statului, cea care se ocupă de încă vreo 320.000 ha la nivel naţional din evidenţele pe care le avem la acest moment, are şi în zona Sibiului încă disponibile aproape 700 de ha de foste vii care nu sunt într-o stare deosebită, dar sunt foste terenuri pe care şi-a scris istoria! Şi pe această cale şi pe altele pe care le va găsi domnule preşedinte (n.r. preşedinte al Camerei de Comerţ Sibiu, Octavian Isăilă, autorul cărţii ‘Reconstrucţia vechii metropole de vin a Transilvaniei’), vom veni şi vom promova aceste terenuri, că suntem la Miercurea Sibiului, că suntem la Biertan, la Hoghilag, toate le vom promova şi vom încerca pe deplin cu toţii să le dăm spre folosinţă, să le dăm în concesiune, în aşa fel încât să rodească! Să ştiţi, stimate doamne şi domni, că aceste terenuri şi-au dovedit capacitatea de a da naştere unor vinuri deosebite!”, a spus directorul general al ADS, George Sava.

‹ adv ›

Autorul cărţii „Reconstrucţia vechii metropole de vin a Transilvaniei” şi preşedintele interimar al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Sibiu, Octavian Isăilă, a precizat că îşi doreşte refacerea Weinland-ului, adică a Ţării Vinului din zona Mediaşului, prin atragerea de investitori care să replanteze viile.

Volumul lansat la Mediaş reprezintă „o primă colecţie de documente, mare parte aflate în original în arhiva personală a autorului Octavian Isailă, rezultat a 16 ani de documentare referitoare la istoria de vin a oraşului Mediaş, care să fie un prim instrument de lucru al oricui doreşte să afle sau să cerceteze detalii ale istoriei viticole de peste 800 de ani a oraşului aflat în mijlocul zonei numită din vechime Ţara Vinului (Weinland)”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole