Realizarea obiectivelor Politicii Agricole Comune (PAC) fără a diminua competitivitatea producătorilor agricoli şi impunerea concurenţei neloiale produselor agroalimentare din UE în detrimentul celor din afara UE se află printre priorităţile cooperativelor din România.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a reiterat priorităţile curente ale cooperativelor româneşti în cadrul COGECA, cu ocazia întâlnirii Comitetul de Coordonare Cooperativă din data de 1 iunie 2022.
Astfel, membrii Comitetului de coordonare şi-au împărtăşit în cadrul discuţiilor problemele cu care se confruntă cooperativele din statele membre, cât şi soluţii sau posibile rezolvări ale acestor probleme.
Conform sursei citate, printre priorităţile cooperativelor din România, delegaţia română a retransmis: realizarea obiectivelor PAC fără a diminua competitivitatea producătorilor agricoli şi impunerea concurenţei neloiale produselor agroalimentare din UE în detrimentul celor din afara UE.
Totodată, delegaţia română a menţionat întărirea poziţiei cooperativelor agricole în PAC sprijinindu-le să realizeze investiţii comune pentru creşterea valorii adăugate a producţiei primare a membrilor;
De asemenea, a fost menţionată aprobarea unei forme a viitorului Regulament al Utilizării Sustenabile a pesticidelor la nivelul Uniunii, Europene (SUR) care nu impune o reducere a consumului de pesticide în ţările în care consumul este sub media europeană.
Pe lista de priorităţi se mai află: actualizarea legislaţiei europene privind tehnicile moderne de ameliorare până în primăvara anului 2023, precum şi măsuri şi instrumente pentru asigurarea necesarului de proteine vegetale în UE.
Printre priorităţi se mai află îmbunătăţirea habitatelor naturale din Europa pentru determinarea numărului optim de animale sălbatice şi asigurarea densităţii de suprafaţă corespunzătoare pentru animalele mari carnivore/omnivore (Ursul, Lupul, Mistreţul etc.), precum şi educaţia, instruirea şi perfecţionarea continuă a managerilor de cooperative, membrilor din Consiliul de Administraţie şi salariaţilor.
Cele 4 organizaţii profesionale din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe, reunite informal în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, însumează aproximativ 3500 de fermieri care lucrează o suprafaţă totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României.
Alianţa cuprinde totodată şi membri care activează în industria alimentară şi cumulează a cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajaţi de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc.