Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Prin altoire se obligă conviețuirea a două specii sau soiuri diferite, de aceea e necesară realizarea unei legături durabile încă din momentul altoirii.
Care sunt cele mai utilizate metode de altoire a viței-de-vie
Pentru producerea materialului săditor viticol cea mai utilizată metodă este altoirea în uscat la masă.
Dintre toate sistemele de altoire în uscat la masă, mai efectivă s-a dovedit cea prin copulație perfecționată, la care secțiunile oblice ale altoiului și portaltoiului se îmbină cu ajutorul unor limbi.
Perioada de altoire se determină în funcție de soiurile altoilor și portaltoilor și poate începe din luna februarie și să continue până la mijlocul lunii aprilie.
Cu scopul ameliorării unor probleme apărute, altoirea poate fi realizată și în câmp, de regulă pentru:
- a lichida golurile;
- a schimba soiurile sau clonele slab productive sau cu rezistență scăzută la condițiile nefavorabile.;
- a înlocui butucii bolnavi.
Primăvara, în uscat, cele mai eficiente și larg răspândite metode de altoire în câmp a viței-de-vie sunt:
- altoirea în despicătură a tulpinii subterane;
- altoirea în despicătură a tulpinii aeriene.
Altoirea viței-de-vie în despicătură a tulpinii subterane
Se execută în partea subterană a tulpinii, aproape de suprafața solului.
Termenul optim pentru efectuarea altoirii prin această metodă este perioda de încetinire a „plânsului” viței-de-vie.
În funcție de condițiile climaterice ale anului, poate fi efectuată începând cu a doua jumătate a lunii aprilie și până la sfârșitul lui mai. Cele mai bune rezultate se obțin atunci când s-a stabilit timpul cald, cu umiditate moderată.
Pentru altoirea prin despicătură, butucii sănătoși de portaltoi cu o vârstă de la 3 la 10 ani se dezgolesc la o adâncime de 15-20 cm de la suprafața solului, se curăță de sol și de scoarța bătrână, iar apoi se retează sub locul vechii altoiri. După aceasta se lasă câteva zile, pentru a se încetini scurgerea sevei din tulpina subterană.
Coardele de altoi se scot de la păstrare și se verifică viabilitatea ochilor, dacă sunt sănătoși, coardele se segmentează în butași de doi ochi. Secțiunea superioară trebuie să fie cu 1-2 cm mai sus de nod, iar sub nodul inferior să rămână un internod cu lungimea de 6-8 cm.
După segmentare, butașii se țin în apă cu temperatura de +16…+18o C, timp de 12-18 ore, apoi se zvântează și parafinează cu ceară de 85-90oC.
În tulpina subterană a butucului, după ce s-a scurs seva se face o despicătură la o adâncime de 2,5-3,0 cm pe linia diametrului, cu ajutorul unui briceag.
În partea inferioară a butașului altoi, se taie o pană de forma și lungimea despicăturii, după care se introduce în portaltoi, astfel încât suprafața secțiunilor penei și straturile cambiale să coincidă și să contacteze stâns între ele, iar ochiul de jos să fie îndreptat în afară. În funcție de grosimea portaltoiului în despicătură pot fi introduși unu sau doi butași altoi.
După aceasta locul altoirii se leagă bine cu sfoară și se acoperă cu hârtie sau peliculă pentru a evita pătrunderea țărânii. Apoi locul altoirii se mușuroiește cu sol afânat și umed, încât partea superioară a altoiului să fie cu 3-4 cm mai jos de suprafața mușuroiului.
Îngrijirea butucilor altoiți:
Îngrijirea butucilor altoiți constă în irigarea și suprimarea la timp a lăstarilor apăruți din portaltoi și a rădăcinilor superficiale apărute din altoi. Sistematic se combat buruienile și se afânează solul.
Lăstarii noi apăruți se leagă și se protejează contra bolilor și dăunătorilor. De regulă, acești 1-2 lăstari de pe altoi cresc foarte abundent, de aceea e necesar să se ciupească punctul de creștere atunci când ating lungimea de 12-15 cm.
Mușuroaiele de pământ din jurul locului de altoire se reduc treptat, iar în luna august se dezgolesc complet. În luna noiembrie, pentru iarnă altoirile se acoperă din nou cu pământ pentru a le proteja de temperaturile joase.
Altoirea viței-de-vie în despicătură a tulpinii aeriene
În cazul când butucii sunt formați cu tulpină este rațională altoirea în despicătură a tulpinii aeriene, această metodă prezintă un șir de avantaje:
- nu apare excesul de umezeală în locul altoirii;
- lăstarii ce cresc din altoi sunt mai puțin atacați de dăunători (sârmari, buha semănăturilor);
- butucii se restabilesc mai rapid.
Totuși, pentru acest tip de altoire este necesară asigurarea condițiilor optime de umiditate și temperatură, ceea ce e mai dificil comparativ cu altoirea în tulpina subterană.
Timpul și tehnica executării altoirii în tulpină aeriană nu se deosebește esențial de cea în tulpină subterană, doar că în cazul dat altoirea se poate efectua imediat după ce se face despicătura în tulpină.
Locul altoirii se leagă bine cu fâșii de peliculă, acoperind complet tăieturile de pe tulpină și se acoperă cu pungi umplute cu rumeguș, turbă sau perlit, pentru a-l proteja de deshidratare.
Materialele din pungi trebuie să se mențină umede permanent și se înlătură abia la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august.
În perioada de vegetație se înlătură regulat lăstarii care apar din abundență pe tulpina retezată, până în momentul restabilirii coroanei butucului. Lăstarii de pe butucii altoiți se leagă și se protejează contra bolilor și dăunătorilor.
Află Cum se pregătește corect vița de vie pentru iarnă.