Ţintele obligatorii de reducere a pesticidelor în agricultură ar trebui să fie stabilite în funcţie de consumul actual al fiecărui stat raportat la media europeană şi ţinând cont de particularităţi, susţin reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), ca o primă concluzie după vizita de lucru efectuată la Copa-Cogeca, organizaţia europeană din domeniu.
În calitate de reprezentantă a fermierilor şi cooperativelor din România la organizaţia europeană, AAC a mers la Bruxelles, în perioada 27-29 aprilie, pentru a face cunoscute poziţiile agricultorilor şi cooperativelor româneşti în această perioadă foarte antrenantă din punct de vedere legislativ, informează un comunicat al Alianţei.
În cadrul reuniunii Cogeca Praesidium şi a şedinţei comune a Copa şi Cogeca delegaţia română a discutat şi analizat, împreună cu delegaţiile celorlaltor state membre:
- ultimele documente şi comunicate ale Comisiei Europene privitoare la Politica Agricolă Comună 2023-2027 – statusul legislaţiei secundare şi conţinutul primei tranşe de scrisori de observaţie;
- revizuirea actuală a Directivei pentru utilizarea durabilă a pesticidelor (SUD) şi propunerea pentru un Regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor;
- modul de implementare al derogărilor din 23 martie 2022 de către statele membre;
- statusul iniţiativelor privind noile tehnici de ameliorare (NTG) şi rolul lor în implementarea strategiei „Farm to Fork”;
- posibilul impact asupra fermierilor români al deciziei Comisiei de a elimina taxa pe import pentru produsele agricole primare şi procesate din Ucraina.
De asemenea, în cadrul reuniunii, a fost făcut un schimb de opinii privind piaţa îngrăşămintelor şi posibilele căi de urmat în contextele actuale, inclusiv cu comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, cu privire la invazia rusă în Ucraina şi la situaţia pieţei, şi cu Florika Fink-Hooijer (director general al DG ENVI) cu privire la Directiva privind emisiile industriale, Strategia din domeniul biodiversităţii şi refacerea naturii.
În ultima zi a vizitei de lucru, reprezentanţii Alianţei au participat la Copa Praesidium pentru un schimb de opinii cu Maximo Torero Cullen (economist-şef) cu privire la analiza Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) referitor la modul în care conflictul din Ucraina afectează securitatea alimentară a ţărilor terţe şi acţiunile în curs de desfăşurare, pentru a răspunde celor mai urgente nevoi şi pentru a sprijini producţia de alimente.
Potrivit sursei citate, principalele concluzii ale reuniunii arată că, între fermieri, cooperative şi reprezentanţii politici există, în continuare, o discrepanţă de viziune, iar ţintele obligatorii de reducere a pesticidelor ar trebui să fie stabilite în funcţie de consumul actual al fiecărui stat raportat la media europeană şi ţinând cont de particularităţi.
De asemenea, Alianţa susţine că prin implicarea Alianţei şi Copa Cogeca s-a reuşit amânarea includerii criteriilor tehnice de examinare pentru sectorul agricol din actul delegat privind finanţarea durabilă.
Potrivit organizaţiei agricole, Comisia Europeană ar trebui să ofere sprijin financiar statelor care găzduiesc refugiaţi şi posibilitatea alocării de fonduri din bugetul alocat Dezvoltării Rurale.
Nu în ultimul rând, contextul actual determină luarea unor decizii imediate care să ducă la deblocarea aprovizionării cu materie primă/proteină vegetală, atât de necesară sectorului zootehnic.
Totuşi, decizia CE de acordare a unei derogări la plata taxelor de import pentru introducerea pe piaţa UE a produselor de provenienţă ucraineană, poate genera dezechilibre majore pentru femierii români, prin urmare sunt necesare măsuri de compensare şi controlul pieţei comune, menţionează reprezentanţii AAC.
Cele 4 organizaţii profesionale din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe, reunite informal în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, însumează aproximativ 3.500 de fermieri care lucrează o suprafaţă totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României.
Alianţa cuprinde, totodată, şi membri care activează în industria alimentară şi cumulează o cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajaţi de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc.