11 C
București
vineri, 5 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCombinatul chimic de la Slobozia a fost repornit. Cum se derulează activitatea

Combinatul chimic de la Slobozia a fost repornit. Cum se derulează activitatea

Combinatul chimic de la Slobozia, Nitramonia BC, cum se numește, acum, după preluarea în 2021 de către compania de trading și logistică de materii prime agricole Popasul Trebeș, proprietarul Pambac, a fost repornit de câteva luni, dar funcționează cu întreruperi, după câte se pare, determinate de lipsa materiei prime.

Concret, a fost reluată producția de azotat de amoniu, fiind folosit amoniacul din stocuri, însă nu și cea de uree, din cauza prețului ridicat la gaze naturale, principala materie primă. De câteva zile, însă, activitatea s-a oprit iar, probabil până la găsirea de noi surse de materie primă.

Combinatul are toate avizele de mediu în regulă, după cum ne-au declarat reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului Ialomița, care ne-au confirmat faptul că a fost reluată producția. Cu oficialii companiei, n-am reușit, însă, să vorbim.

”Au totul în regulă, au notificat. Au avut niște măsuri de realizat și după ce s-a văzut că au fost realizate, li s-a permis să funcționeze. Bineînțeles că este totul în regulă, nu se joacă nimeni cu așa ceva. Au repornit undeva de vreo 2-3 luni, funcționează cu stația de acid azotic, dar acum au oprit iar de câteva zile, deoarece nu au amoniac. Pe noi ne notifică de fiecare dată când oprim și repornim”, au declarat reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului Ialomița

Se caută soluții

De situația combinatului de la Slobozia se interesează și politicienii, după câte se pare, care promit să se implice în rezolvarea problemelor, mai ales că fermierii români sunt puternic afectați de lipsa de îngrășăminte chimice pe o piață dată peste cap de creșterea prețurilor la gaze naturale, ceea ce a condus la închiderea multor combinate chimice din Europa și din lume, dar și de războiul din Ucraina.

“Deja premierul a fost la combinatul din Slobozia să redeschidem acolo și căutăm soluții și pentru altele. Iar în planul de sprijin pentru România, prima este agricultura. Dupa doi ani pierduți, credeți că puteam face mai mult în câteva luni? România, în acest moment, nu este în pericol major economic. Nu suntem în pragul prăpastiei”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, la un post tv înainte de Paște.

Combinatul chimic de la Slobozia, fostul Chemgas deținut de omul de afaceri Ioan Niculae, a fost preluat de Popasul Trebeș în aprilie 2021, companie care face parte din grupul Pambac, controlat de Eusebiu Guțu.

Firma din Bacău a realizat deja investiții de câteva milioane euro la Slobozia în infrastructură și mentenanța lucrărilor și a anunțat alte peste 30 milioane euro în viitor pentru extinderea producției, inclusiv majorarea capacităților de depozitare și automatizarea procesului de producție.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Guvernul Ungariei majorează compensaţiile pentru pierderile suferite de fermieri din cauza secetei extreme

Guvernul Ungariei a majorat de patru ori compensaţia acordată...
‹ adv ›

Restricţii la achiziţiile de ouă în Marea Britanie, din cauza gripei aviare

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă, după...

Guvern: Granturi de 200 de milioane euro pentru producătorii români din industria alimentară

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea 200 de milioane euro sub formă de granturi producătorilor români din industria alimentară pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole