21.7 C
București
marți, 11 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCasa de Comerţ „Unirea” îşi propune să elimine cât mai mulţi intermediari...

Casa de Comerţ „Unirea” îşi propune să elimine cât mai mulţi intermediari din lanţul de aprovizionare

Casa de Comerţ „Unirea” trebuie să fie un instrument care să integreze verigile de producţie cu consumatorul final şi îşi propune să elimine cât mai mulţi intermediari din lanţul de aprovizionare cu produse agroalimentare, a declarat, joi, după şedinţa de Guvern, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

„Planul pentru Casa de Comerţ „Unirea” este să îşi îndeplinească un rol statal şi anume să fie un instrument care să integreze verigile de producţie, şi mă refer aici la micii producători, cu consumatorul final, reducând astfel numărul de intermediari. Noi am gândit complementar cu strategia de dezvoltare a Casei de Comerţ şi îmbunătăţirea cadrului legislativ în vederea eliminării, pe cât posibil, a cât mai multor verigi din lanţul de aprovizionare cu produse agroalimentare. Vedem cu toţii ce se întâmplă astăzi. Produce fermierul român un kilogram de carne de miel şi îl vinde la poarta fermei cu 20 – 22 lei şi ajunge pe raftul final cu un preţ majorat. Lucrurile acestea trebuie să înceteze. Casa va avea rolul, pe zona de legume, să integreze materia primă provenită de la producătorul primar care nu are posibilitatea sau nu este asociat într-un grup de producători printr-o formă organizată ca să aibă capacitatea de negociere cu retailul. De cealaltă parte vin instituţiile statului care să aibă pârghiile necesare să regleze astfel de situaţii care evident nu sunt convenabile şi nu sunt în regulă pentru niciunul dintre noi”, a spus Chesnoiu.

Acesta a adăugat că la rectificarea bugetară, „probabil la începutul lunii septembrie sau la sfârşitul lunii august”, Casa de Comerţ „Unirea” va fi capitalizată, astfel încât să fie pusă în aplicare strategia de dezvoltare.

„În perioada următoare modificăm cadrul normativ în care această Casă a fost organizată. Prin act normativ trebuie să stabilim strategia de dezvoltare şi implementare a proiectelor Casei, iar la rectificarea bugetară care, probabil, va fi la începutul lunii septembrie sau la sfârşitul lunii august, să avem acea capitalizare despre care discutam, astfel încât Casa să poată să pună în aplicare strategia de dezvoltare. Asta face parte dintr-un plan pe termen mediu, pentru că pe termen scurt am venit cu măsuri imediate de sprijin pentru fermieri. De partea cealaltă trebuie să gândim şi pe termen mediu şi lung, iar strategia de dezvoltare a Casei exact acolo va interveni, astfel încât să putem să avem toate mijloacele necesare de suport, de sprijin, pe de o parte a fermierilor, şi de partea cealaltă a cetăţenilor, a consumatorilor finali”, a menţionat ministrul de resort.

La finele lunii noiembrie 2018, Guvernul a aprobat înfiinţarea unei societăţi comerciale, Casa Română de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, prin care crea un mecanism naţional ce urma să asigure achiziţia, sortarea, procesarea primară, standardizarea şi distribuţia către reţele comerciale interne sau de export.

Prin înfiinţarea acestei entităţi s-a avut în vedere şi crearea unei reţele naţionale de magazine, dezvoltată în special în centrele de mare consum, capabilă să asigure piaţa internă cu produse agroalimentare proaspete şi procesate de origine autohtonă.

În data de 11 aprilie, premierul Nicolae Ciucă a anunţat, la Palatul Parlamentului, că, din 1 august 2022, Casa de Comerţ „Unirea” va fi capitalizată cu suma de 100 de milioane de euro, fonduri de la bugetul de stat. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Casa Unirea vrea să construiască primul depozit de legume – fructe în Mehedinți

Primul depozit de legume – fructe pe care Casa...
‹ adv ›

Casa de Comerţ Unirea intenţionează să achiziţionze un abator pentru sacrificarea animalelor şi o fabrică de procesare legume

Societatea Naţională „Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea” SA intenţionează să investească pe termen mediu şi lung în jur de...

Casa de Comerţ Agroalimentar „Unirea” a livrat peste 150 de tone de legume și fructe după o lună și jumătate de la reluarea activității

Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea a livrat peste 150 de tone de legume şi fructe proaspete în reţelele a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole