30.7 C
București
miercuri, 12 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePlantarea răsadului de roșii. 5 sfaturi importante

Plantarea răsadului de roșii. 5 sfaturi importante

Creșterea roșiilor devine problematică dacă nu sunt respectate câteva reguli importante. Începând de la alegerea locului și pregătirea acestuia până la plantare și continuând cu respectarea distanțelor de plantare, toate acestea sunt foarte importante pentru o cultură sănătoasă ce vă va putea oferi recolte bune.

Locul potrivit pentru plantarea roșiilor

Locul potrivit pentru cultivarea roșiilor este determinat din toamnă. Acesta ar trebui să fie însorit și bine protejat de vânt. În plus, este important să nu existe ape subterane apropiate în această zonă.

Luați în calcul și ce plante creșteau în acest loc. Cei mai buni premergători ai roșiilor sunt varza, castraveții, ceapa, leguminoasele și verdețurile. Dar după cartofi, physalis, ardei și vinete, nu ar trebui să plantați roșii, deoarece pot fi afectate de boli comune.

Primăvara, la pregătirea solului, locul este curățat de resturi de plante, solul este afânat (cu motocultorul pe suprafețe mici) și în același timp se aplică îngrășăminte: 5 kg compost, 60-90 g superfosfat și 50-60 g sulfat de potasiu pe 1 mp.

Pentru suprafețe mari, primăvara se administrează îngrășămintele cu azot în baza analizei solului (de exemplu azotat de amoniu orientativ 100-150 kg/ha).

Recomandat! Dacă aveți sol acid, nu uitați să adăugați var. Rata de îngrășăminte cu var depinde de compoziția și aciditatea solului. De exemplu, pe sol luto-nisipos se adaugă 200-400 g de cretă măcinată (la 1 mp), iar pe lutos mediu și greu vor fi necesare 400-600 g.

Rândurile sau straturile de sol se formează în direcția de la est la vest, astfel încât pământul să se încălzească mai repede. Pentru comoditate, straturile sunt realizate la nu mai mult de 1 m lățime și 20-25 cm înălțime.

Vedeți și Vecini buni: Ce culturi plantăm lângă roșii pentru recolte bogate.

Pregătirea răsadului de roșii pentru plantare

Cu 2 săptămâni înainte de plantarea în grădină, răsadurile trebuie călite: se scot afară la o temperatură nu mai mică de 10°C, mai întâi timp de 30 de minute, apoi timpul se mărește treptat și plantele sunt lăsate pe tot parcursul ziua și pe vreme caldă – pentru noapte.

Rețineți! Soarele puternic de primăvară poate arde frunzele. Prin urmare, plantele trebuie să fie umbrite în timpul zilei.

Cu o săptămână înainte de plantare, udări nu se mai fac și se umezește ușor solul numai dacă frunzele se ofilesc. De asemenea, pentru o mai bună prindere, înainte de plantare, roșiile sunt pulverizate cu o soluție de stimulatori.

Răsadurile sănătoase trebuie să fie puternice, înalte de 25-30 cm, să aibă 6-9 frunze de culoare verde închis și să se observe inițierea formării mugurilor inflorescenței.

Distanța de plantare la roșii

Pe suprafețe mici, înainte de plantarea răsadurilor, solul este afânat cu o greblă, iar cele mai grele pot fi afânate suplimentar cu un hârleț. După aceea, suprafața este nivelată și se fac cuiburi de plantare, recomandat în 2 rânduri distanțate.

Distanța recomandată dintre rânduri la plantare roșiilor în sol format ca straturi este de 60-70 cm pentru soiurile cu creștere înaltă și de 30 cm pentru cele cu creștere redusă. Între plante este recomandată distanța de 30 cm.

Pe suprafețe mari plantarea roșiilor cu mașini speciale se realizează, de obicei, în benzi la distanțe de 90+50×30 cm.

Important! Roșiile se plantează în câmp când temperatura solului la adâncimea de 10 cm se menține la 12 grade Celsius mai multe zile la rând.

În ce parte a zilei și cum plantăm roșiile

Răsadurile sunt plantate după-amiaza, când căldura scade. Cu câteva ore înainte de plantare, plantele sunt udate din abundență, în fiecare cuib se pun o mână de mraniță și, la dorință, 15 g de superfosfat. Gropile sunt udate și răsadurile sunt plantate, adâncindu-se nu mai mult de frunzulițele cotiledonate.

De obicei, răsadurile sunt încorporate în sol la adâncimi mai mari cu aproximativ 4 cm decât au crescut anterior.

Solul se tasează ușor, presărându-se peste cuiburi sol afânat. Plantele sunt udate și acoperite în timpul zilei cu capace de hârtie sau plasă de umbrire. Apropo, v-ar putea plăcea articolul despre Cum influențează culoarea plasei de umbrire recolta de tomate.

Sfat! Dacă răsadurile de roșii au depășit vârsta optimă de plantare, 2-3 frunze inferioare sunt tăiate înlăturate atent și roșiile sunt plantate într-o poziție înclinată cu vârful spre sud. În același timp, tulpina este lăsată deasupra suprafeței solului nu mai mult de 20 cm și se adaugă suplimentar un strat de sol de 3-4 cm.

Îngrijirea roșiilor după plantare

Imediat după plantarea răsadurilor, solul este mulcit cu mraniță, compost, turbă sau rumeguș. În acest fel, evaporarea apei va scădea, buruienile vor crește mai încet

Dacă solul nu este mulcit, solul este afânat în mod regulat (de 3-5 ori pe sezon). Prima afânare se efectuează la 2 săptămâni după plantare. La 1,5 luni de la plantare, se trage sol la tulpina plantei ca acestea să nu se rupă în timpul fructificării sau se instalează suport.

Dacă se prognozează răcirea vremii, roșiile sunt acoperite cu o peliculă sau agril. Dacă totuși plantele au înghețat, acestea sunt pulverizate cu orice stimulent de creștere.

Prima dată roșiile sunt udate la 2-3 săptămâni după plantare în sol deschis. În prima jumătate a verii, plantele sunt udate rar, dar din abundență: de 1-2 ori în 10 zile, cu norma de 3-4 litri de apă per plantă.

V-ar putea plăcea și De ce se usucă și cad florile la roșii, cum evităm fenomenul.

În timpul legării fructelor, viteza de udare este crescută de 2 ori și plantele sunt udate la fiecare 2-3 zile. Faceți acest lucru în 2-3 doze, astfel încât solul să fie mai bine saturat cu apă și să se reușească infiltrarea acesteia.

În plus, se folosește doar apă caldă încălzită la soare, evitându-se cea rece. După udare, solul este afânat între rânduri și buruienile sunt îndepărtate. Când roșiile încep să se coacă, udarea este oprită.

La soiurile de roșii cu creșteri medii și înalte, se formează copileții, care slăbesc plantele și încetinesc coacerea fructelor. Prin urmare, se recomandă îndepărtarea copiilor vitregi o dată pe săptămână. Dar acest lucru trebuie făcut în așa fel încât să rămână un ciot micuț de 1 cm lungime.

Citiți mai multe despre Copilitul lăstarilor la roșii. Când se realizează și care este rolul.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fertilizarea tomatelor – sfaturi și perioade recomandate

Tomatele se bucură de o popularitate mare la cultivare,...
‹ adv ›

Umeri verzi la tomate – cauze, cum evităm problema

Umerii verzi la tomate este un fenomen destul de frecvent întâlnit la cultivarea acestei culturi, care poate avea mai...

Fertilizarea ardeiului – perioade importante, sfaturi

Ardeiul dulce e o cultură tot mai apreciată de către consumatori, astfel că fiecare legumicultor își dorește, fără îndoială,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole