8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCreșterea răsadului de varză. 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă

Creșterea răsadului de varză. 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă

Recolta bogată de varză depinde în mare măsură de calitatea răsadurilor pe care le utilizăm. Câteva sfaturi despre cum să creșteți răsaduri sănătoase și puternice, aflați în acest articol.

1. Alegerea corectă a soiurilor/hibrizilor

Perioada de coacere a culturii și scopul depind în mare măsură de alegerea soiului de varză. La varza albă întâlnim soiuri timpurii, medii și târzii. Soiurile timpurii de varză sunt potrivite pentru consum în stare proaspătă: sunt fragede și suculente, dar nu pot fi păstrate mult timp.

Cele de maturare medie pot fi folosite proaspete și sunt potrivite și pentru procesare pe termen scurt. Soiurile târzii sunt cele mai bune pentru depozitarea pe timp de iarnă.

‹ adv ›

2. Utilizați doar semințe de calitate

Pentru a obține o recoltă decentă de varză, trebuie mai întâi să creșteți răsaduri puternice și sănătoase. Acest lucru se poate face prin alegerea semințelor potrivite. Nu utilizați semințele ce au fost păstrate incorect, în locuri umede și cele care și-au schimbat aspectul după păstrare.

3. Alegeți corect compoziția amestecului de sol potrivit pentru răsadurile de varză

Pentru cultivarea răsadurilor de varză, nu se recomandă folosirea solului din grădină. Cel mai bine este să pregătiți singuri un substrat potrivit.

Pentru a face acest lucru, trebuie să luați sol dintr-un strat înțelenit (se recomandă de sub copacii de foioase) și să amestecați cu ​​nisip (în proporții egale). Apoi peste sol trebuie să turnați apă clocotită pentru a-l dezinfecta.

De asemenea, este recomandabil să cerneți substratul înainte de utilizare și să-l afânați bine pentru a crește permeabilitatea la aer și umiditate. După aceea, adăugați puțină cenușă la amestec (10 linguri la 1 găleată de 10 litri de amestec).

4. Momentul corect pentru semănatul verzei pentru răsaduri

Momentul de semănat al verzei depinde de soiul selectat. Deci, răsadurile de varză timpurie din unele regiuni pot fi plantate în teren deschis începând cu 20 martie (dacă nu există riscuri ale înghețurilor în următoarele câteva zile), iar cele puțin mai tardive până la data de 10 aprilie sau chiar mai târziu (important temperatura solului la 10 cm să fie de 8 grade Celsius).

Răsadul ce nu se repică se seamănă rar, 4-6 g semințe per m2 (aproximativ 600-700 de fire).

Aceasta înseamnă că semințele ar trebui să fie semănate începând cu sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie.

Nu este dificil să se determine timpul de semănat al răsadurilor, având în vedere că din momentul semănării semințelor până la apariția răsadurilor trec în medie 5-10 zile și de la apariție până la momentul transplantării răsadurilor în sol – 35-50 de zile.

În consecință, este necesar să semănați varza pentru răsaduri cu 35-55 de zile înainte de a o planta în pământ.

CulturăPerioada de semănatVârsta răsadurilor (zile)Termeni de plantare în pământ
Varză timpurie20 ianuarie – 10 februarie44-5520 martie – 10 aprilie
Varză de vară 1-10 martie sau 25.03 – 10.04 35-451-10 aprilie sau 1 – 15 mai
Varză de toamnă15 aprilie – 15 mai35-4020 mai – 10 iunie (soiuri târzii)
10 – 20 iunie (soiuri semitârzii)

5. Dezinfectarea semințelor de varză înainte de însămânțare

Pentru ca să crească răsaduri sănătoase și puternice din semințele de varză, trebuie să pregătiți corespunzător sămânța. Cert este că cele mai multe boli ale culturilor de legume se transmit tocmai prin semănat și material săditor.

Doriți să obțineți răsaduri sănătoase de varză? Apoi, înainte de a semăna semințele, asigurați-vă că efectuați procedura de dezinfecție a acestora. Acest lucru se poate face în mai multe moduri, încălzind semințele sau înmuindu-le într-o soluție roz de permanganat de potasiu.

Nu este necesar să dezinfectați semințele ambalate. Producătorii s-au ocupat deja de ele, rămâne doar să semănați materialul în solul pregătit.

Vezi aici despre Bolile la varză – cum le deosebim și evităm.

6. Hidratarea semințelor de varză

Înainte de însămânțare, semințele de varză nu trebuie doar dezinfectate, ci și înmuiate în apă, astfel încât să germineze mai repede. Cel mai bine este să folosiți apă din zăpada topită sau apă de ploaie pentru această procedură.

Semințele de varză se pun la înmuiat timp de 17-19 ore. Pentru comoditate, merită să înfășurați semințele într-o bucată de pânză (legați-o ca pe o pungă) și să le puneți într-un recipient cu apă.

Unii grădinari îngheață apa în congelator și apoi pun cuburi sau bucăți de gheață într-un vas larg, le lasă să se topească și apoi scufundă semințele în apă.

Pentru a stimula germinarea accelerată a semințelor de varză, în apă pot fi adăugate preparate biologice. Dacă acestea nu sunt la îndemână, puteți adăuga suc de aloe în apă.

Este recomandabil să înlocuiți apa o dată la 3-4 ore. După înmuiere, semințele de varză trebuie să fie puțin uscate – și după pot fi semănate.

7. Semănați corect varza

Majoritatea grădinarilor cunosc regulile generale pentru însămânțarea semințelor de legume pentru răsaduri. Iată nuanțele care se referă la semănatul de varză pentru răsaduri:

Amestecul de sol în care se vor crește răsadurile de varză trebuie bine udat înainte de semănarea semințelor și nu mai faceți acest lucru până când apar plantulele.

De ce? Semințele de varză au nevoie de un mediu umed pentru a germina. Dar, dacă exagerați cu udarea în primele zile după semănat, răsadurile se pot îmbolnăvi de piciorușul negru.

După apariția răsadurilor, varza trebuie rărită. O plantă trebuie să aibă suprafața de nutriție de minim 2×2 cm.

Semințele de varză trebuie semănate la o adâncime de 1 cm. Dacă semințele sunt îngropate prea adânc în sol, este posibil să nu germineze.

După însămânțarea semințelor, recipientul trebuie acoperit cu o peliculă (pentru ca umiditatea din stratul superior al solului să nu se evapore), iar culturile trebuie păstrate la o temperatură de 18-20°C.

8. Udarea la timp

Principiul udării verzei (atât plantele adulte, cât și răsadurile) este că trebuie udată pe măsură ce solul se usucă. Cu toate acestea, este important să ne amintim că varza este o plantă iubitoare de umiditate, așa că nu permiteți o suprauscare puternică a solului.

Udarea excesivă, la rândul său, poate provoca boli fungice și virale. Prin urmare, apa ar trebui să fie întotdeauna în cantități moderate, de temperatura camerei.

În medie, răsadurile de varză sunt udate o dată la 7-10 zile. După udare, camera în care se află răsadurile poate fi ventilată, dar amintiți-vă, că această cultură nu iubește curenții.

Răsadurile de varză nu trebuie udate cu apă rece. Ca și în cazul înmuierii semințelor, apa de ploaie sau de la topirea zăperii este considerată cea mai bună apă pentru udări. Este bine să udăm varza cu apă obisnuită, trecută printr-un filtru și decantată 1-2 zile la temperatura camerei.

9. Mențineți un iluminat adecvat

Varza tânără are nevoie de aproximativ 12-15 ore de lumină pe zi pentru o creștere bună. Prin urmare, răsadurile vor trebui să fie iluminate.

10. Controlul temperaturii

Temperatura optimă pentru germinarea semințelor este de 18-20°C. După apariția răsadurilor de varză albă, temperatura ar trebui să fie ușor scăzută: la 15-17°C în timpul zilei și la 8-10°C noaptea. Această diferență între temperaturile de zi și de noapte va ajuta la călirea răsadurilor și va împiedica întinderea lor.

Dacă cultivați răsaduri de conopidă, atunci rețineți că nu tolerează o scădere a temperaturii. Pentru cultivarea conopidei în timpul zilei și noaptea, temperatura aerului ar trebui să fie cu 5-6 grade mai mare decât la cultivarea verzei albe.

11. Repicarea răsadului de varză

Pentru a obține răsaduri puternice, răsadurile de varză sunt recomandate să fie transplantate separat. Acest lucru va permite fiecărei plante să crească un sistem de rădăcină bun și să nu se întindă. În plus, din recipiente separate, răsadurile de varză sunt mult mai convenabil de transplantat în sol.

Transplantarea verzei se face atunci când răsadurile au 1-2 frunze adevărate. Înainte de transplant, se recomandă să dezinfectați pământul din ghivecele separate cu o soluție roz de permanganat de potasiu.

Este important să scoateți răsadurile din pământ cu foarte mare atenție. Rădăcinile pot fi ciupite puțin pentru a stimula ramificarea sistemului radicular. Când transplantați răsadul de varză, este important să îl îngropați în sol până la cotiledoane.

12. Fertilizarea răsadurilor de varză

Nutriția suplimentară este necesară pentru răsadurile oricărei culturi, iar varza nu face excepție.

  • Prima fertilizare trebuie efectuată la 9 zile după transplantarea răsadurilor în recipiente separate;
  • a doua – la 2 săptămâni după prima;
  • a treia – cu câteva zile înainte de plantarea răsadurilor în pământ (pentru a crește imunitatea).

Pentru a hrăni răsadul de varză, puteți folosi îngrășăminte lichide naturale gata preparate pentru răsaduri (aplicați conform instrucțiunilor).

Pentru a nu arde plantele și rădăcinile lor tinere, solul trebuie udat înainte de fertilizare.

13. Prevenirea bolilor răsadurilor

Condițiile de creștere deseori nu sunt deloc ideale pentru răsadurile oricărei culturi de grădină. Prin urmare, există întotdeauna riscul ca răsadurile de varză să se îmbolnăvească. Pentru a preveni acest lucru, după transplant, răsadurile trebuie tratate cu preparate pentru prevenirea dezvoltării bolilor.

Primul tratament este eficient în lupta împotriva bolilor fungice. Puteți utiliza fungicide biologie aprobate spre utilizare.

14. Prevenirea dăunătorilor

Răsadurile de varză pot fi împiedicate să se dezvolte de cel puțin 6 dăunători diferiți: puricii de crucifere, păduchii, musca verzei, buha, albilița verzei și gărgărițe.

Pentru a evita apariția lor pe răsaduri, trebuie să realizați tratamente la timp, preferabil cu produse biologice.

Citește și despre Conopida – cultivarea de toamnă și timpurie, pentru recolte bune.

15. Pregatirea răsadurilor de varză pentru plantarea în pământ

După ce răsadurile se plantează în parcele, riscă să întâmpine condiții pentru care nu erau pregătite atunci când creșteau în interior. Pentru ca varza să nu moară de la un astfel de „șoc”, trebuie pregătită corespunzător pentru „transplantare” într-un loc nou. O astfel de pregătire constă în călirea treptată.

Răsadurile de varză ar trebui să înceapă călirea cu 10 zile înainte de plantarea în sol. În primele zile, este suficient să deschideți o fereastră timp de 3-4 ore.

În următoarele două zile, răsadurile pot fi scoase pe câteva ore afară. Dacă vremea este însorită în aceste zile, răsadurile ar trebui să fie umbrite.

Cu 4 zile înainte de transplant, udarea răsadurilor de varză trebuie redusă (dar nu uscați exagerat pământul în ghivece) apoi scoase afară definitiv.

Urmați cu strictețe toate regulile pentru creșterea răsadurilor de varză – și veți putea crește răsaduri care cu siguranță vor da o recoltă bună.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate...
‹ adv ›

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...

Cum prevenim veștejirea, putrezirea rădăcinoaselor la păstrare

S-ar părea, că obținerea unor producții decente de tuberculi și rădăcinoase este deja o performanță. Și, dacă ați reușit-o,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole