33.1 C
București
marți, 18 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSchimburile cu produse agricole ale UE s-au dublat în ultimii 20 de...

Schimburile cu produse agricole ale UE s-au dublat în ultimii 20 de ani

Uniunea Europeană a exportat anul trecut produse agricole în valoare de 196,9 miliarde de euro şi a importat produse agricole în valoare de 150 de miliarde de euro, rezultând un surplus de 46,9 miliarde de euro, arată datele publicate vineri de Eurostat.

În 2021, valoarea schimburilor comerciale (importuri plus exporturi) cu produse agricole între Uniunea Europeană şi restul lumii a ajuns la 347 miliarde de euro, cu 20,7 miliarde de euro mai mult decât în 2020, şi mai mult decât dublu faţă de o valoarea înregistrată în anul 2002, echivalentul unei creşteri medii anuale de 4,8%.

În perioada 2002-2021, exporturile de produse agricole ale UE au crescut cu 5,4%, mai rapid decât importurile (4,2%).

Uniunea Europeană a importat 138 de milioane de tone de produse agricole în 2021 şi a exportat 140 de milioane de tone. Blocul comunitar a exportat mai ales produse alimentare (54%), urmate de produse de origine animală (22%) şi vegetală (20%).

În cazul importurilor, cea mai mare pondere au avut-o produsele de origine vegetală (39%), urmate de produsele alimentare (32%) şi produsele de origine animală (19%).

Datele Eurostat mai arată că în 2021 Marea Britanie a fost principala destinaţie pentru exporturile de produse agricole ale UE (42 de miliarde de dolari sau 21% din total) şi a doua destinaţie pentru importurile de produse agricole ale UE, după Brazilia (ambele cu 13 miliarde de euro sau 9% din total).

Tot în 2021, aproximativ 4% din exporturile UE de produse agricole au avut ca destinaţie Rusia (7,1 miliarde de euro, în principal produse vegetale şi produse alimentare), în timp ce 5% din importurile blocului comunitar au provenit din Ucraina (6,9 miliarde de euro, în principal produse vegetale, uleiuri şi grăsimi).

  • Citește despre ->
  • UE
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE aprobă interzicerea bisfenolului A în materialele care intră în contact cu produsele alimentare

Statele membre au aprobat miercuri interzicerea bisfenolului A în...
‹ adv ›

UE majorează de la 1 iulie tarifele la importurile de cereale din Rusia şi Belarus

UE a convenit joi majorarea tarifelor la importurile de cereale din Rusia, pentru a reduce veniturile obţinute de Kremlin...

Eurostat: Comerţul UE cu produse agricole a scăzut cu 3,2% anul trecut

Valoarea schimburilor comerciale (importuri plus exporturi) cu produse agricole între Uniunea Europeană şi restul lumii a ajuns în 2023...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole