Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor eliminarea accizei la motorina folosită în agricultură pentru perioada 15 martie-15 august 2022 şi acordarea unei subvenţii la tona de îngrăşământ utilizat în agricultura autohtonă, în contextul crizelor provocate de pandemie, război şi preţuri ridicate la energie.
Potrivit sursei citate, cele trei crize menţionate anterior vor duce la o lipsă de hrană, iar aceasta va fi cauzată de cele trei crize precizate anterior, dar în mod special şi de seceta pedologică care a început să facă ravagii în multe state europene şi se face resimţită şi în România, existând un deficit hidric mediu de circa 200 mm precipitaţii/mp în majoritatea zonelor agricole din ţară.
În acest context, Alianţa consideră că trebuie luate măsuri la nivel european prin amânarea implementării restricţiilor prevăzute în strategiile pentru agricultură ale Pactului Verde European, respectiv de la Fermă la Furculiţă şi Biodiversitatea 2030, dar foarte importante sunt şi măsurile pe care le ia fiecare stat membru, respectiv România.
Ei consideră că este foarte important să se concretizeze cât mai rapid această formă de sprijin pentru a se putea începe producţia de îngrăşăminte chimice, depozitarea la distribuitori şi chiar fermieri pentru campania din toamna 2022.
Cele 4 organizaţii profesionale din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe, reunite informal în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (PRO AGRO, LAPAR, UNCSV şi APPR), însumează aproximativ 3.500 de fermieri care lucrează o suprafaţă totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 milioane hectare echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României.
Alianţa cuprinde totodată şi membri care activează în industria alimentară şi acumulează cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajaţi de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc.