8.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAAC solicită autorităţilor eliminarea accizei la motorină în agricultură şi o subvenţie...

AAC solicită autorităţilor eliminarea accizei la motorină în agricultură şi o subvenţie la tona de îngrăşământ

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor eliminarea accizei la motorina folosită în agricultură pentru perioada 15 martie-15 august 2022 şi acordarea unei subvenţii la tona de îngrăşământ utilizat în agricultura autohtonă, în contextul crizelor provocate de pandemie, război şi preţuri ridicate la energie.

„Sectorul agroalimentar românesc şi european a trecut prin criza provocată de COVID-19, acum trece prin criza energetică şi cea cauzată de război. Invazia Ucrainei riscă să perturbe pieţele globale pentru produse agricole (îndeosebi cereale şi oleaginoase) şi inputuri pentru agricultură, cum ar fi energia, combustibilul şi îngrăşămintele. Rusia este cel mai mare furnizor de combustibil al UE (18% din importurile Uniunii provin din Rusia); exporturile ruseşti de îngrăşăminte către UE reprezintă 30% din importurile de îngrăşăminte la nivelul Uniunii, iar în cazul României ajung şi până la 40% în anumiţi ani”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă premierului şi ministrului Agriculturii de organizaţia menţionată.

Potrivit sursei citate, cele trei crize menţionate anterior vor duce la o lipsă de hrană, iar aceasta va fi cauzată de cele trei crize precizate anterior, dar în mod special şi de seceta pedologică care a început să facă ravagii în multe state europene şi se face resimţită şi în România, existând un deficit hidric mediu de circa 200 mm precipitaţii/mp în majoritatea zonelor agricole din ţară.

„Pe de o parte, se pune problema de costuri şi pe de altă parte de lipsă disponibilitate a unor produse/inputuri care poate duce la diminuarea drastică a producţiei agricole a României şi majorităţii statelor din UE. Costurile cu inputurile agricole şi producţia agricolă au crescut şi vor mai creşte foarte mult, prin urmare se va limita accesul la hrană pentru consumatorii cu venituri mici în special. Există riscul major ca ţările sărace din Asia, Africa precum Egipt, Liban, Indonezia, Etiopia, etc să sufere de înfometare în anul 2022 şi 2023. Consumatorii din Europa vor avea hrana, dar va fi la costuri foarte mari, la limita permisibilităţii. Cei care vor suferi de foame vor deveni refugiaţi în ţările mai dezvoltate, aşa cum se întâmplă şi acum în Europa. Nu ştim dacă Europa şi România vor putea face faţă unui val de refugiaţi enorm de mare în comparaţie cu cel din prezent”, atrag atenţia reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare.

În acest context, Alianţa consideră că trebuie luate măsuri la nivel european prin amânarea implementării restricţiilor prevăzute în strategiile pentru agricultură ale Pactului Verde European, respectiv de la Fermă la Furculiţă şi Biodiversitatea 2030, dar foarte importante sunt şi măsurile pe care le ia fiecare stat membru, respectiv România.

„Efectele crizelor au început să se resimtă şi vor avea impact în producţia anului 2022, dar mult mai proeminentă va fi pentru producţia şi preţul recoltelor din anul 2023. Pentru a asigura premisele realizării unei producţii agricole cât mai mari în România, în aceste situaţii de criză se impun şi solicităm în regim de urgenţă următoarele măsuri: eliminarea accizei la motorina folosită în agricultură pentru perioada 15 martie-15 august 2022; acordarea unei subvenţii la tona de îngrăşământ utilizat în agricultura autohtonă. Aici se poate utiliza un model similar cu al Bulgariei ex: echivalentul în lei a 58 euro Mw/h şi compensarea certificatelor verzi/sumelor aferente acestora pentru a fi utilizate în investiţii pentru reducerea emisiilor de CO2 şi trecerea către o energie prietenoasă cu mediul”, transmit leaderii celor patru organizaţii agricole care fac parte din alianţă.

‹ adv ›

Ei consideră că este foarte important să se concretizeze cât mai rapid această formă de sprijin pentru a se putea începe producţia de îngrăşăminte chimice, depozitarea la distribuitori şi chiar fermieri pentru campania din toamna 2022.

„Având în vedere că este singurul combinat din România care poate începe producţia în două săptămâni de la momentul când are asigurat necesarul de gaz pentru următoarele 3-6 luni cu care să asigure minimum 60% din necesarul intern de îngrăşăminte necesare sectorului agricol din România, vă rugăm să prioritizaţi securitatea şi siguranţa alimentară a României în această perioadă de criză”, se menţionează în scrisoarea citată.

Cele 4 organizaţii profesionale din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe, reunite informal în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (PRO AGRO, LAPAR, UNCSV şi APPR), însumează aproximativ 3.500 de fermieri care lucrează o suprafaţă totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 milioane hectare echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României.

Alianţa cuprinde totodată şi membri care activează în industria alimentară şi acumulează cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajaţi de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AAC: Agricultura, sector strategic la nivel european pentru europarlamentarii români

Creşterea bugetului Politicii Agricole Comune post 2027 de la...
‹ adv ›

AAC cere urgentarea plăților aflate în blocaj pentru ANT și ecoschema PD 04

Cele patru organizații Membre ale AAC (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea...

AAC anunță că în lipsa unor soluții concrete din partea MADR, vor solicita autorizarea protestelor în fiecare județ

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin organizațiile componente (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România -...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole