3.7 C
București
miercuri, 11 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCreșterea răsadului - 19 greșeli cele mai frecvent făcute

Creșterea răsadului – 19 greșeli cele mai frecvent făcute

Creșterea răsadurilor implică mai multe operațiuni ce nu pot fi neglijate, începând de la alegerea semințelor și finalizând cu îngrijirea plantelor. Astfel, ca să vă bucurați de rezultate bune, ar fi bine să țineți cont de următoarele aspecte:

1#. Păstrarea incorectă a semințelor

Uneori, semințele achiziționate nu germinează sau își pierd parțial capacitatea de germinare. În mare parte, acesc lucru depinde de stocare.

Până în momentul însămânțării, semințele trebuie păstrate la o temperatură de până la 10°C și o umiditate de 55-60%. Este mai bine să depozitați semințele în pungi de hârtie sau recipiente de sticlă. În pungi de plastic, semințele pot prinde mucegai.

‹ adv ›

2#. Pregătirea necorespunzătoare înainte de semănat

Creșterea răsadurilor din semințe ar trebui să înceapă cu pregătirea acestora înainte de însămânțare.

În primul rând, trebuie să sortați semințele, alegându-le doar pe cele sănătoase, întregi și aruncând impuritățile.

Pentru semințele ce germinează greu, poate fi realizată umectarea. La cantități mici, semințele se pun în săculeți de tifon sau pânză rară, punându-se 1-3 ore în apă și 1-3 ore la aer, schimbându-se mereu apa. Apoi, semințele se zvântă și se seamănă imediat.

Dezinfectați materialul săditor, pentru a accelera germinația și a întări imunitatea viitoarelor plante.

Este deosebit de important să se efectueze tratarea semințelor de producție proprie și a materialului achiziționat neprelucrat. Dacă efectuați această procedură, vi se va simplifica munca în viitor.

Dezinfectarea semințelor împotriva agenților patogeni se poate face prin încălzirea lor în apă caldă la o temperatură de +45°C timp de 20 de minute, urmată de o clătire rapidă cu apă rece timp de 2–3 minute sau prin tratarea semințelor cu produse cu efect fungic sau antibacterian.

În lipsa produselor de tratare a semințelor, puteți realiza un tratament al semințelor cu hipoclorit de sodiu de 1% (menținute în soluție timp de 50 de minute) sau cu apă călduță, de 40-50 de grade Celsius, timp de 20 de minute.

3#. Umectarea și tratarea excesivă

Pregătirea semințelor pentru însămânțare este cheia unei recolte bune, dar totul este util, dacă e făcut în momentul și cantități optime.

Dacă înmuiați prea mult semințele în produse pentru tratare și stimulatori, este posibil nici să nu încolțească semințele. Respectați durata de menținere în apă și tratare recomandată, depășirea duce la reducerea viabilității semințelor.

Aveți grijă: dacă producătorul a indicat pe ambalaj că semințele au fost deja tratate cu preparate de protecție, nu ar trebui să le supuneți din nou acestei proceduri.

4#. Necesitatea călirii semințelor încolțite

Dacă veți crește răsaduri în spații mai reci, timpuriu, atunci merită să căliți semințele. Ei bine, dacă răsadurile trebuie să crească la temperaturi de peste 23°C, nu e nevoie de această procedură.

Pentru a căli semințele, puneți-le într-o pungă și înmuiați-o în apă curată timp de 6-12 ore. Apoi se usucă semințele o jumătate de zi la o temperatură de 15-20°C și se dau la frigider sau încăpere la temperatura de 0 grade Celsius timp de 12 ore. Alte scheme pentru tomate și ardei:

  • la tomate 12 de ore la 20-24 de grade Celsius, 12 ore la 2-6 grade Celsius (timp de 10 zile);
  • la castraveți 2-3 zile la 2-5 grade Celsius, 2 zile la 25 de grade, o zi la 0-2 grade.

5#. Condițiile de semănat pentru răsaduri nu au fost îndeplinite

Momentul de creștere al răsadurilor este important pentru dezvoltarea ulterioară a plantelor. Dacă semănatul are loc prea devreme, răsadurile vor suferi de lipsă de lumină, se vor întinde și vor fi slăbite.

Semănatul târziu duce la faptul că plantele rămân în urmă în dezvoltare și pot să nu producă deloc roadă.  

Detalii despre Când se seamănă semințele pentru răsaduri de legume. Sfaturi.

6#. Substrat necorespunzător pentru răsaduri

La începutul sezonului de semănat, analizați ce substrat este cel mai bun pentru răsaduri, deoarece acesta trebuie să fie echilibrat, hrănitor și dezinfectat.

Dacă nu sunteți sigur de calitatea acestuia, cel mai bine e să optați pentru substraturi gata. Totodată, puteți pregăti substratul de sine stătător din mraniță sau compost, rumeguș, nisip, turbă etc.

Detalii despre Producerea substratului pentru răsad – ce putem și ce nu e recomandat să utilizăm.

7#. Recipientele pentru răsaduri alese incorect

Răsadurilor nu le place densitatea prea mare, care poate duce inclusiv la dezvoltarea bolilor, asigurați-vă că pregătiți recipiente adecvate, în care se vor putea dezvolta rădăcinile răsadurilor. Înainte de însămânțare, asigurați-vă că dezinfectați tot inventarul pentru a proteja răsadurile de boli.

Detalii despre cum dezinfectăm substratul și recipientele cu soluție de Trichoderma, pe acest link.

Paletele din polistiren pot fi tratate cu o soluţie pe bază de cupru (3%). Containerele (recipientele) trebuie apoi clătite bine pentru a evita toxicitatea și uscate înainte de utilizare. Paletele din polistiren nu trebuie utilizate mai mult de 2-3 ori.

Citiți aici despre Cum creștem răsadurile în pastile de turbă. Sfaturi.

8#. Semănatul prea adânc

La semănat unii adâncesc semințele prea mult. Ca urmare, răsadul nu răsare sau apare prea târziu. În medie, semințele de legume ar trebui să fie semănate la o adâncime de 1-1,5 cm.

Dacă vorbim despre alte specii de plante, regula este următoarea: adâncimea de semănat trebuie să fie egală cu două diametre ale unei semințe.

9#. Udarea imediată a substratului după semănat

Semănați semințele și udați imediat solul? Nu este recomandat acest lucru, altfel vor intra mai adânc în sol și nu vor germina sau vor încolți cu mare întârziere. Este mai bine să udați solul înainte de însămânțare, iar dacă trebuie să umeziți solul, utilizați o sticlă cu pulverizator.

10#. Culturi prea dese

Creșterea răsadurilor vine cu multe provocări. Așadar, din cauza lipsei de spațiu, mulți seamănă des culturile pentru a crește mai multe plante.

Dar răsadurile dese se dezvoltă dificil, vor începe să lupte pentru apă, lumină și nutrienți. Ele pot fi mai des afectate de piciorușul negru și alte boli. Prin urmare, este mai bine să semănați semințele la o distanță de cel puțin 2-3 cm una de alta.

Citiți și despre De ce se alungește răsadul – 5 greșeli de evitat.

11#. Amplasarea recipientelor pentru răsaduri într-un loc întunecos și umed

Până la apariția răsadurilor, recipientele trebuie așezate într-un loc întunecat și cald. Dar când semințele încolțesc, ar trebui să le mutați imediat mai aproape de lumina soarelui și de aer proaspăt.

În caz contrar, bacteriile și ciupercile se vor înmulți activ în sol, iar răsadurile vor fi slabe și bolnăvicioase.

12#. Udarea greșită

Răsadurilor le place umiditatea moderată. Asigurați-vă că solul nu se usucă prea mult, puteți să-l udați câte puțin peste o zi, important este să nu permiteți uscarea sau udarea excesivă a substratului.

Dacă se observă un exces de umiditate, presărați pe sol cenușă de lemn sau nisip. Utilizați o sticlă de pulverizare în primele etape. Apa pentru udări trebuie să fie moale, de temperatura camerei. Ideală ar fi apa de ploaie sau din topirea zăpezii sau gheții.

13#. Lipsa sau excesul de lumină solară

Dacă răsadurile nu au suficientă lumină, încep să se întindă și sunt firave. În acest caz, veți avea nevoie de o lampă pentru creșterea răsadurilor, care trebuie să ilumineze plantele timp de 11-14 ore, în funcție de cultură.

Dacă cade prea mult soare peste ele, răsadurile pot avea arsuri. Prin urmare, merită să le umbriți cu hârtie sau folie sau să le puneți într-un loc mai puțin luminat.

14#. Regim greșit de temperatură

Temperatura optimă pentru creșterea răsadurilor este, pentru majoritatea speciilor, de aproximativ 20°C. Înainte de germinare, poate fi puțin mai mare – 25°C.

Temperaturile prea scăzute pot încetini creșterea răsadurilor și chiar pot duce la moartea acestora. Prin urmare, izolați-le de locurile reci și așezați recipientele pe un suport.

Temperaturile ridicate provoacă adesea întinderea răsadurilor. În acest caz, trebuie să rearanjați urgent containerele într-un loc mai răcoros. Creșterea răsadurilor va încetini imediat.

Vedeți aici temperatura și umiditatea recomandate a răsadului pentru fiecare specie.

15#. Repicarea întârziată

Unele specii, pentru a economisi, pot fi semănate inițial la densități mari, dar apoi răsadurile trebuie transplantate în recipiente corespunzătoare. Dacă nu efectuați procedura sau întârziați cu ea, atunci plantele vor începe să se îndesească, se vor opri din creștere și vor începe să se îmbolnăvească.

De obicei, procedura se efectuează în faza de 2-3 frunze adevărate. Unele culturi (castraveți, dovlecei etc.) nu tolerează transplantarea, așa că este mai bine să le semănați imediat în recipiente separate sau să le semănați direct în sol.

16#. Hrănirea necorespunzătoare a răsadurilor

Orice răsad are nevoie de hrănire. Dar nu fertilizați plantele tinere în fiecare zi, acest lucru nu le va aduce beneficii.

Este necesar să se efectueze procedura în funcție de faza de dezvoltare a răsadului. De obicei, îngrășămintele se oferă la câteva zile după transplantare, iar apoi la un interval de 10-15 zile, în funcție de starea substratului și de aspectul răsadurilor.

Principalul lucru este să respectați limitele: este mai bine să subalimentați decât să supraalimentați!

Detalii despre Fertilizarea răsadului de legume – cum și cu ce hrănim plantele.

17#. Călirea răsadurilor

Pentru ca răsadurile să suporte bine plantarea în pământ deschis, căliți-le. Pentru a realiza acest lucru, ventilați, aerisiți bine camera începând cu aproximativ 10 zile înainte de plantare.

Apoi, aerisiți spațiile câte puțin, începând cu 1-2 ore pe zi, crescând treptat timpul. Cu câteva zile înainte de plantare, puteți lăsa răsadurile cu orificiile pentru ventilare deschise pentru noapte, dar numai cu condiția să nu fie înghețuri.

Detalii despre Călirea răsadurilor: 5 reguli simple de urmat.

18#. Atacul răsadurilor de boli și dăunători

Răsadurile sunt adesea afectate de boli și sunt atrăgătoare pentru dăunători. Înainte de însămânțare, asigurați-vă, dezinfectând substratul și semințele. Evitați culturile prea dese și udările excesive pentru a nu facilita dezvoltarea bolilor.

FOTO: agrobiznes.md

Citiți aici despre Piciorușul negru – boala fatală pentru răsad.

19#. Creșterea răsadurilor mari și puternice în detrimentul calității lor

Răsadurile crescute excesiv, deși par sănătoase, sunt de fapt foarte fragile și slabe. După plantarea în câmp deschis, sunt mai des afectate de dăunători și boli, ba pot chiar să moară.

Prin urmare, asigurați-vă că respectați perioadele de plantare, ținând cont de specie/soi. Dacă, totuși, răsadurile au depășit vârsta optimă de plantare, există o modalitate de a le salva: replantațile puțin mai adând, pentru a stimula formarea rădăcinilor suplimentare.

Condițiile pentru creșterea răsadurilor ar trebui să fie cât mai favorabile posibil. Numai în acest caz, puteți conta pe un rezultat decent.

Detalii despre Plantarea răsadului de legume – 5 sfaturi importante.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Electroconductivitatea solului (EC) – factor cheie în nutriția legumelor

Electroconductivitatea solului (EC) este unul dintre cei mai importanți...
‹ adv ›

Cum apare rezistența dăunătorilor la insecticide?

Insecticidele pot ținti diferite sisteme fiziologice ale insectelor dăunătoare și, prin urmare, se divizează după modul lor de acțiune,...

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme diferă substanțial de cele ale fungicidelor convenționale, precum și de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole