9.9 C
București
miercuri, 13 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCălirea răsadurilor: 5 reguli simple de urmat

Călirea răsadurilor: 5 reguli simple de urmat

Călirea plantelor este un proces fiziologic, natural, manifestat la nivel celular prin menținerea nivelului metabolismului și în condiții neprielnice de dezvoltare, cum ar fi tempetaruri scăzute, secetă ș.a.

De ce ar trebui să călim răsadurile? Deoarece într-un loc protejat răsadurile cresc și se dezvoltă în condiții extrem de favorabile, iar transferarea bruscă a plantelor în teren deschis, cu fluctuații de temperatură, soare, vânturi puternice și udarea neuniformă produc stres.

Ca urmare, plantele transplantate sunt vulnerabile și au nevoie de o perioadă de adaptare. Unele chiar mor, nereușind să prindă rădăcini într-un loc nou.

Călirea plantelor este concepută pentru a pregăti răsadurile pentru condiții noi – dificile pentru ele – și pentru a le ajuta să supraviețuiască mai ușor situației stresante asociate transplantării. În acest articol, prezentăm 5 sfaturi de bază ale acestei proceduri.

Regula 1. Când începem călirea răsadurilor

Începeți călirea răsadurilor cu aproximativ două săptămâni înainte de plantarea în sol deschis. În medie, este suficientă o perioadă de 10-14 zile.

Pentru aceasta, plantele sunt scoase treptat afară, la aer. Înainte de a muta recipientele cu răsad, asigurați-vă că temperatura corespunde: răsadurile pot fi scoase afară numai atunci când termometrul arată:

  • pentru culturi iubitoare de căldură (ardei, roșii, vinete, castraveți, pepeni verzi sau pepeni) – temperatura de 12-14°C;
  • pentru cele mai rezistente la frig (varză, salată verde, busuioc, țelină) – 6-8°C.

Răsadul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 40-70 de zile, să nu fie deja înflorit. În plus, trebuie să aibă un sistem radicular viguros și puternic.

În următorul tabel vă prezentăm dimensiunile recomandate ale răsadurilor înainte de plantare:

*în cazul unui hibrid sau soi atipic, caracteristicile pot fi diferite de cele de mai jos.

Nu se recomandă călirea răsadurilor mai mult de două săptămâni. Dacă răsadurile sunt ținute la temperaturi scăzute fără a le asigura alte condiții pentru o perioadă mai lungă de timp, își vor încetini creșterea, ceea ce va afecta în cele din urmă timpul de recoltare și va duce la o scădere a randamentului.

Regula 2. Cum călim corect răsadurile

Este necesar ca plantele să se obișnuiască treptat cu noile condiții de creștere. La început, timp de câteva zile, în timpul zilei, ferestrele sunt ușor deschise în încăpere timp de o oră sau două.

Apoi, containerele cu răsaduri încep să fie scoase afară. Timpul petrecut de plante în aer liber începe de la 2-3 ore, crescându-l cu 1-2 ore în fiecare zi. Cu 3-4 zile înainte de plantarea răsadurilor în teren deschis, acestea trebuie să stea afară timp de cel puțin 6-8 ore.

Cu o zi sau două înainte de transplantare, răsadurile sunt lăsate în aer liber non-stop. Dacă meteorologii prevăd o scădere a temperaturii pe timp de noapte (temperatura minimă admisă pentru culturile iubitoare de căldură și rezistente la frig este descrisă mai sus), atunci răsadurile sunt acoperite sau aduse înapoi în încăpere.

Citește și despre Plantarea răsadului de roșii. 5 sfaturi importante.

Regula 3. Lumina și răsadurile în perioada de călire

La început, așezați recipientele cu răsaduri într-un loc umbrit, pentru că lumina puternică poate arde frunzele fragede ale plantelor.

Apoi, începeți să obișnuiți treptat răsadurile cu soarele: mai întâi expuneți-le la lumina soarelui câteva ore, apoi măriți treptat această perioadă, umbrindu-le de razele arzătoare în orele prânz.

Cu 1-2 zile înainte de plantare într-un loc permanent, lăsați răsadurile la soare toată ziua, apărându-le doar de vânturi puternice.

Dacă ați folosit iluminare suplimentară la creșterea răsadurilor, atunci în timpul perioadei de călire aceasta este îndepărtată pentru a obișnui treptat răsadurile cu cantitatea reală naturală de lumină.

Vedeți și Creșterea răsadului de varză. 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă.

Regula 4. Fertilizarea și tratamentul răsadurilor în timpul călirii

În perioada călirii, puteți aplica un tratament foliar cu un fungicid și insecticid, ar fi bine ca ambele să conțină o componentă sistemică. În plus, puteți aplica în sol un insecticid contra coropișnițelor, care pot fi cauza pieririi multor plante.

Îngrășămintele pot fi aplicate cu 4-5 zile înainte de plantarea răsadurilor într-un loc permanent. În acest moment, se recomandă utilizarea unui îngrășământ mineral complex și cu azot (de exemplu industrial se recomandă 1,2 kg azotat de calciu și 1,6 kg îngrășământ complex la 100 litri de apă, aplicându-se câte 3 l/m2).

De asemenea, puteți hrăni plantele cu o soluție lichidă de azotat de amoniu (10 g), sulfat de potasiu (60 g) și superfosfat (40 g), care se diluează în 10 litri de apă sau, și mai recomandați sunt fertilizanții organici.

Datorită nutriției suplimentare, plantele vor putea supraviețui mai ușor stresului asociat transplantării și vor putea să prindă rădăcini într-un loc nou mai repede.

V-ar putea plăcea și articolul despre Când plantăm răsadurile în câmp. Perioada optimă pentru fiecare specie.

Regula 5. Udarea răsadurilor în timpul călirii 

Plantele afară nu vor primi atât de multă atenție ca răsadurile. Călirea răsadurilor înainte de plantare include nu numai o scădere treptată a temperaturii aerului, ci și o schimbare a regimului de udare.

Cantitatea de umiditate este redusă treptat. Pentru a face acest lucru, se crește intervalul dintre udări. În același timp, cantitatea de apă rămâne aceeași: recipientele sunt udate până când solul este umezit complet.

Următoarea udare începe după ce frunzele încep să-și piardă turgescența. Aici este foarte important să nu ratați acest moment și să nu uscați prea mult substratul, pentru că acest lucru poate duce la căderea frunzelor.

Ca urmare a scăderii cantității de umiditate, răsadurile devin mai puternice, deoarece începe creșterea și dezvoltarea corectă a sistemului radicular.

Deci, nu este nimic complicat în regulile de călire a răsadurilor. Cu toate acestea, aceste măsuri simple vor ajuta plantele să supraviețuiască mai ușor stresului asociat cu schimbarea condițiilor de creștere și să înceapă să crească mai repede după transplantare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Olt: Legumicultorii au început depunerea dosarelor în vederea obţinerii ajutorului de 1.500 euro pentru tomate

Producătorii de tomate cultivate în spaţii protejate au început...
‹ adv ›

Conopida – cerințe față de sol și fertilizare

Conopida este o plantă cu un sistem radicular relativ slab dezvoltat și are nevoie de un sol productiv, cu...

Ceapa – cerințe și recomandări la cultivare

Ceapa este una dintre cele mai populare culturi, care-și găsește pe merit locul, practic în orice grădină, iar inclusă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole