-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTratamentul la vița-de-vie după tăieri și primul tratament din vegetație

Tratamentul la vița-de-vie după tăieri și primul tratament din vegetație

După realizarea tăierilor la vița-de-vie, urmează o serie de lucrări importante în plantații, menite să asigure o dezvoltare normală a plantelor și formarea unei recolte calitative.

După realizarea tăierilor, este recomandat a se realiza un tratament cu produse pe bază de cupru. Acesta este recomandat în condițiile în care în anul 2021 au fost condiții favorabile pentru dezvoltarea bolilor cum ar fi excorioza (popular pătarea neagră) sa antracnoza.

Excorioza viței de vie, provocată de ciuperca Phomopsis viticola, poate produce pagube însemnate primăvara, în condiții de umiditate ridicată. 

‹ adv ›

Ciuperca formează picnidii sub epidermă. Odată cu venirea primăverii, când umiditatea este ridicată, picnosporii eliberați din picnidii ajung să infecteze organele verzi ale plantei, fiind răspândiți prin picăturile de apă și vânt. Din acest motiv, sunt recomandate tratamente cu produse pe bază de cupru pentru a distruge rezerva.

„Formele hibernante ale acestor maladii iernează pe suprafața corzilor. De aceea, este recomandat tratamentul cu produse cuprice imediat după tăieri. La realizarea tratamentului este important să se asigure acoperirea integrală a butucilor cu soluție, să se realizeze o îmbăiere a acestora, concentrația soluției de 1%. Cea mai des utilizată pentru acest tratament este zeama bordoleză”, explică specialistul pe segmentul viticultură, Sergiu Tutovan.

Un alt tratament important de realizat primăvara la vița-de-vie este cel împotriva păduchelui țestos, un dăunător ce a avut condiții favorabile de dezvoltare.

Citește și despre Tratamente la vița de vie realizate înainte de înflorit.

Păduchele țestos iernează în stadiul de larvă acoperită de un strat fin de ceară sub scoarța ce se exfoliază.

„Combaterea păduchelui țestos este eficientă dacă începem stropirile în perioada de repaus vegetativ. Pentru combatere se fac tratamente cu ulei horticol și insecticid”, explică Sergiu Tutovan.

Important! Produsele pe bază de cupru și insecticidele nu se amestecă.

Următorul tratament se realizează în momentul în care lăstarii au 3-4 centimetri lungime cu produse din grupa strobirulinelor pentru prevenirea făinării viței de vie, dar și continuarea prevenirii dezvoltării pătării negre (în cazul prezenței condițiilor favorabile de dezvoltare, dar și ținând cont de gradul de atac al plantațiilor de acești patogeni în sezonul anterior).

Vedeți aici și Cum pot fi identificate bolile la vița de vie.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngroparea viței de vie toamna în sistemul protejat

Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative,...
‹ adv ›

Cum recolta prea mare de struguri poate compromite calitatea

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. Cantitatea şi calitatea recoltei la strugurii...

SCDVV Iaşi: Starea de sănătate a viței de vie; situația privind regimul termic şi umiditatea accesibilă pe anul 2024

Informare privind starea de sănătate a plantaţiilor viticole şi efectul condiţiilor climatice asupra derulării fenofazelor (dezmugurit, înflorit, creşterea lăstarilor...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole