25 C
București
luni, 15 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUE ajută fermierii din blocul comunitar afectaţi de criza provocată de război

UE ajută fermierii din blocul comunitar afectaţi de criza provocată de război

Uniunea Europeană urmează să distribuie 500 de milioane de euro pentru a ajuta fermierii şi a le permite să crească culturi pe terenurile necultivate, ca parte a măsurilor de a atenua creşterea preţurilor alimentelor şi potenţialul deficit care ar putea rezulta în urma conflictului din Ucraina, transmite Reuters.

Propunerile publicate miercuri de Comisia Europeană includ şi asistenţă acordată Ucrainei pentru a-i ajuta pe fermieri săi să însămânţeze porumb, grâu şi floarea soarelui.

Ucraina este un important producător de grâu şi de porumb şi este primul exportator din lume de ulei de floarea-soarelui, însă sectorul său agricol a fost puternic lovit de invazia rusă începută la 24 februarie.

Oficialii UE au subliniat că nu există un pericol imediat la adresa securităţii alimentare a blocului comunitar, ţinând cont că UE este un exportator net de cereale.

Dar, în condiţiile în care fermierii se confruntă cu preţuri mai ridicate la combustibili şi nutreţuri, Uniunea Europeană va distribui celor 27 de state membre 500 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe fermierii care sunt cei mai loviţi de criză, mai ales pe cei implicaţi în producţia ecologică.

Ţările membre UE pot adăuga încă un miliard de euro la bugetul de sprijin al fermierilor.

De asemenea, UE va permite temporar fermierilor să crească culturi pe cele aproape 6% suprafeţe agricole care nu sunt cultivate pentru sprijinirea biodiversităţii.

Comisia Europeană speră că, alături de exporturile record ale Indiei, să acopere o parte din cele 20 de tone de grâu pe care le exporta în mod normal Ucraina.

Executivul comunitar a propus un program de sprijin de urgenţă pentru Ucraina, de 330 de milioane de euro, o parte din bani fiind sprijin pentru fermieri.

„Le vom oferi un ajutor agricultorilor ucraineni, care au nevoie de 50.000 de tone de carburant pentru a-şi lucra la minimum terenurile şi pentru a-şi menţine producţia la niveluri minime de supravieţuire”, a anunţat luni comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

„Tranzitul ajutorului pe teritoriul Poloniei este soluţia cea mai eficientă din punct de vedere logistic”, iar Varşovia „este pregătită să participe”, a adăugat Wojciechowski, subliniind că timpul presează în ceea ce priveşte însămânţările de primăvară. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Guvernul Ungariei majorează compensaţiile pentru pierderile suferite de fermieri din cauza secetei extreme

Guvernul Ungariei a majorat de patru ori compensaţia acordată...
‹ adv ›

Restricţii la achiziţiile de ouă în Marea Britanie, din cauza gripei aviare

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă, după...

Guvern: Granturi de 200 de milioane euro pentru producătorii români din industria alimentară

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea 200 de milioane euro sub formă de granturi producătorilor români din industria alimentară pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole