18.1 C
București
sâmbătă, 30 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriUcraina şi Croaţia au căzut de acord asupra utilizării porturilor croate pentru...

Ucraina şi Croaţia au căzut de acord asupra utilizării porturilor croate pentru exporturile de cereale

Ucraina şi Croaţia au căzut de acord asupra posibilităţii de a folosi porturile croate de pe Dunăre şi de la Marea Adriatică pentru exportul de cereale ucrainene, a declarat ministrul de Externe Dmitro Kuleba, după discuţiile cu omologul său croat, Gordan Grlic Radman, luni, la Kiev, relatează Reuters. 

Rusia, care a renunţat luna aceasta la acordul privind transportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră – negociat de ONU şi Turcia – privând Ucraina, un producător global, de un canal vital pentru a-şi exporta în siguranţă produsele agricole în timpul războiului.

„Acum vom lucra pentru a stabili cele mai eficiente rute către aceste porturi şi să profităm la maximum de această oportunitate”, a afirmat Kuleba după întrevederea cu Grlic Radman la Kiev.

„Orice contribuţie la deblocarea exporturilor, orice uşă deschisă este o contribuţie reală şi efectivă la securitatea alimentară a lumii”, a adăugat el.

La rândul său, şeful diplomaţiei croate a confirmat că ţara sa pune la dispoziţia Ucrainei porturile de la Marea Adriatică pentru exporturile de cereale, reafirmând totodată sprijinul Croaţiei pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei invadate de Rusia, potrivit EFE.

Ucraina se bazează în prezent pe rutele de export terestre prin Uniunea Europeană, precum şi pe o rută alternativă pe Dunăre. Rusia a atacat infrastructura de-a lungul acestui din urmă traseu în cursul acestei luni. Kuleba a declarat că principalul subiect al discuţiilor sale cu omologul său croat au fost armele.

„Voi spune doar că avem înţelegeri specifice care vor fi puse în curând în aplicare”, a spus el, fără a oferi detalii.

Croaţia – care a avut un drum lung şi dificil de parcurs de la independenţă şi agresiunea militară sârbă până la integrarea deplină a ţării în Uniunea Europeană – are multe experienţe de împărtăşit cu Ucraina, a completat Grlic Radman, care efectuează luni o vizită în Ucraina.

Una dintre acestea este reintegrarea paşnică a teritoriilor ocupate, sub egida ONU, iar alta vizează deminarea teritoriului, mai ales având în vedere faptul că Ucraina este grânarul care aprovizionează lumea cu cereale, inclusiv ţările cele mai vulnerabile, a afirmat şeful diplomaţiei croate.

Ministrul croat a participat în localitatea Hostomel (nu departe de Kiev) la transmiterea a 50 de generatoare de energie electrică achiziţionate de UNICEF prin intermediul unei donaţii croate de un milion de euro pentru şcoli şi spitale din Ucraina.

Croaţia, a promis el, va continua să ofere „un sprijin neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional”, a precizat MAE croat într-un comunicat.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piața mondială agricolă: Cotaţiile la grâu în continuă scădere pe plan global

Cotaţiile la grâu au scăzut marţi cu peste 1%,...
‹ adv ›

Raportul USDA: Producția globală, dar și prețurile la grâu – în scădere. Dominanța comercială a Rusiei se face simțită

Piața globală este mult mai puțin aprovizionată decât se credea. Cu toate acestea, recolta masivă și dominanța comercială copleșitoare...

Ţările din ECE cer UE extinderea embargoului privind importurile de cereale din Ucraina

Ungaria a ajuns la un acord cu România, Bulgaria şi Slovacia prin care cele patru state membre UE din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole