14.8 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina: Porturile de la Dunăre sunt vitale pentru exporturile de produse agricole

Ucraina: Porturile de la Dunăre sunt vitale pentru exporturile de produse agricole

Porturile de la Dunăre sunt vitale pentru exporturile de produse agricole ucrainene în contextul în care prelungirea acordului internaţional privind exportul de cereale ucrainene via porturile de la Marea Neagră este în suspensie, a declarat vineri un înalt oficial ucrainean, transmite Reuters.

Trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, care iniţial au fost supuse unei blocade ca urmare a invaziei declanşate de Rusia anul trecut, au început în luna iulie 2022 să exporte cereale conform acordului asupra „Iniţiativei privind cerealele de la Marea Neagră” semnat în iulie 2022 pentru 120 de zile între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia.

Acest acord a fost reînnoit în noiembrie pentru 120 de zile precum şi în luna martie 2023 pentru 60 de zile.

În condiţiile în care s-au înmulţit îngrijorările Ucrainei cu privire la viitorul acordului internaţional, ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat vineri că aşa-numitul „Danube Cluster” oferă o rută alternativă viabilă pentru exportul de produse agricole.

„Fără îndoială, Danube Cluster a devenit un element vital pentru securitatea alimentară mondială în contextul operaţiunilor limitate ale porturilor din Marea Neagră”, a scris Kubrakov pe pagina sa de Facebook.

De la debutul invaziei ruseşti, în luna februarie a anului trecut, şi până acum, Ucraina şi-a majorat exporturile via cele trei porturi ale sale de la Dunăre până la 1,5 milioane de tone de cereale pe lună.

În paralel, Ucraina a adâncit Canalul Bâstroe în ideea de a creşte exporturile de produse alimentare prin porturile sale la Dunăre şi speră că un canal mai adânc îi va permite să exporte o cantitate suplimentară de 500.000 de tone de cereale pe lună.

Potrivit lui Kubrakov lucrările de dragare efectuate la Canalul Bâstroe permit ca acesta să fie „operaţional”, iar Ucraina „analizează canalul Bâstroe drept o posibilă rută alternativă pentru exporturile de produse agricole”.

De asemenea, Ucraina este îngrijorată cu privire la interdicţiile de import introduse de mai multe state din Europa Centrală şi de Est, care se tem că livrările de produse alimentare ucrainene ar putea avea efecte negative asupra fermierilor lor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

DunhamTrimmer: Valoarea globală a îngrășămintelor cu valoare adăugată, estimată la 19,3 miliarde USD în 2022

Vatren Jurin, directorul tehnic al DunhamTrimmer, a împărtășit perspective...
‹ adv ›

Parlamentul European a adoptat o lege revizuită pentru a îmbunătăţi calitatea aerului

Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 voturi pentru, 225 împotrivă şi 17 abţineri, acordul politic provizoriu la care...

Raport: Insecuritatea alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor 

Insecuritatea alimentară s-a agravat la nivel mondial în 2023, aproape 282 de milioane de oameni având nevoie de asistenţă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole