17.8 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina: Porturile de la Dunăre sunt vitale pentru exporturile de produse agricole

Ucraina: Porturile de la Dunăre sunt vitale pentru exporturile de produse agricole

Porturile de la Dunăre sunt vitale pentru exporturile de produse agricole ucrainene în contextul în care prelungirea acordului internaţional privind exportul de cereale ucrainene via porturile de la Marea Neagră este în suspensie, a declarat vineri un înalt oficial ucrainean, transmite Reuters.

Trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, care iniţial au fost supuse unei blocade ca urmare a invaziei declanşate de Rusia anul trecut, au început în luna iulie 2022 să exporte cereale conform acordului asupra „Iniţiativei privind cerealele de la Marea Neagră” semnat în iulie 2022 pentru 120 de zile între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia.

Acest acord a fost reînnoit în noiembrie pentru 120 de zile precum şi în luna martie 2023 pentru 60 de zile.

În condiţiile în care s-au înmulţit îngrijorările Ucrainei cu privire la viitorul acordului internaţional, ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat vineri că aşa-numitul „Danube Cluster” oferă o rută alternativă viabilă pentru exportul de produse agricole.

„Fără îndoială, Danube Cluster a devenit un element vital pentru securitatea alimentară mondială în contextul operaţiunilor limitate ale porturilor din Marea Neagră”, a scris Kubrakov pe pagina sa de Facebook.

De la debutul invaziei ruseşti, în luna februarie a anului trecut, şi până acum, Ucraina şi-a majorat exporturile via cele trei porturi ale sale de la Dunăre până la 1,5 milioane de tone de cereale pe lună.

În paralel, Ucraina a adâncit Canalul Bâstroe în ideea de a creşte exporturile de produse alimentare prin porturile sale la Dunăre şi speră că un canal mai adânc îi va permite să exporte o cantitate suplimentară de 500.000 de tone de cereale pe lună.

Potrivit lui Kubrakov lucrările de dragare efectuate la Canalul Bâstroe permit ca acesta să fie „operaţional”, iar Ucraina „analizează canalul Bâstroe drept o posibilă rută alternativă pentru exporturile de produse agricole”.

De asemenea, Ucraina este îngrijorată cu privire la interdicţiile de import introduse de mai multe state din Europa Centrală şi de Est, care se tem că livrările de produse alimentare ucrainene ar putea avea efecte negative asupra fermierilor lor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Satu Mare: Percheziţii la un punct de lucru de unde s-ar fi intoxicat sute de familii de albine

Două percheziţii domiciliare au avut loc, vineri, în judeţul Satu Mare, în cazul sutelor de familii de albine care...

Patru operatori de cereale din Portul Constanța – amendaţi cu câte 15.000 lei pentru poluarea aerului

Patru operatori de cereale din Portul Constanţa au fost amendaţi cu câte 15.000 lei de Garda de Mediu pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole