8.7 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina planifică un program numit „Cereale din Ucraina” pentru a ajuta țările...

Ucraina planifică un program numit „Cereale din Ucraina” pentru a ajuta țările sărace

Ucraina vrea până la finalul primăverii următoare să hrănească încă cel puţin cinci milioane de persoane care se confruntă cu o penurie accentuată de alimente, conform propunerilor formulate marţi de preşedintele Volodimir Zelenski la summitul G20, a anunţat şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, transmite Reuters.

De asemenea, liderul Ucrainei a declarat că acordul prin care Rusia a atenuat blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar trebui extins pe o perioadă nedeterminată şi ar trebui să includă încă două porturi: Mykolaiv şi Olvia.

Deja trei porturi sunt incluse în acord, ceea ce, susţine Zelenski, a dat posibilitatea Ucrainei să exporte din iulie peste zece milioane de tone de produse alimentare. Acordul ar urma să expire în 19 noiembrie şi discuţiile sunt în derulare pentru extinderea sa.

„Dreptul la hrană este un drept fundamental al fiecărei persoane din lume”, a declarat Zelenski într-un mesaj video adresat liderilor G20 reuniţi la Bali.

Prezentând planul pe care l-a numit „Cereale din Ucraina”, liderul de la Kiev a cerut tuturor ţărilor să se alăture „iniţiativei noastre de a-i ajut pe cei mai săraci cu alimente”.

Preţurile mondiale la alimente au atins un nivel record în luna martie, după ce Rusia a invadat Ucraina, un mare producător mondial de cereale şi oleaginoase, şi chiar dacă între timp s-au mai redus continuă să fie deasupra nivelului la care erau anul trecut.

Această creştere a preţurilor afectează în mod disproporţionat ţările sărace, care plătesc mai mult pentru a primi o cantitate mai mică de alimente, apreciază într-un raport semestrial Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

O parte din grâul recoltat pentru ţările partenere va fi alocat de Ucraina pentru a fi achiziţionat în numele ţărilor din Africa care se confruntă cu foametea, a scris Iermak pe reţeaua de mesagerie online Telegram.

„Programul prevede furnizarea de cereale pentru cel puţin cinci milioane de persoane până la finalul primăverii următoare, el va fi implementat în parteneriat cu PAM (Programul Alimentar Mondial). Nu vom oferi Rusiei nicio oportunitate de a crea un Holodomor 2.0”, a declarat Iermak, referindu-se la foametea care a ucis milioane de ucraineni din fosta Uniune Sovietică, în anii ‘1930.

Oficialul a anunţat că o navă care transportă 27.000 tone de grâu a plecat deja spre Etiopia, ca parte a planului şi în coordonare cu Guvernul Germaniei.

Guvernul de la Kiev se aşteaptă în acest an la o recoltă între 50 şi 52 milioane de tone de cereale, în scădere faţă de nivelul record de 86 milioane de tone în 2021, din cauza randamentelor mai scăzute şi a pierderii de teritorii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma...
‹ adv ›

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai...

Guvernul a prelungit măsurile pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole

În Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole