luni, 3 octombrie, 2022
12.8 C
București

-

HomepageȘtiriUcraina: Exporturile agricole ar putea creşte la patru milioane de tone în...

Ucraina: Exporturile agricole ar putea creşte la patru milioane de tone în august

Exporturile agricole ale Ucrainei vor creşte probabil la aproximativ patru milioane de tone în august, de la trei milioane de tone în iulie, datorită acordului care a permis deblocarea porturilor ucrainene şi plecarea primelor nave care să transporte cereale, a anunţat Denys Marchuk, vicepreşedintele Consiliului agrar ucrainean, care-i reprezintă pe producătorii agricoli, transmite Reuters.

În pofida noilor oportunităţi de export, fermierii ucraineni încă se confruntă cu un deficit de fonduri şi o treime din ei nu vor participa spre finalul acestei luni la însămânţarea grâului de iarnă, a declarat Marchuk.

Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, Kievul exporta lunar până la şase milioane de tone de cereale.

Conform datelor înregistrate până în 19 august, exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul 2022/2023 au înregistrat un declin anual de 51,6%, la 2,99 milioane de tone, a anunţat săptămâna trecută Ministerul Agriculturii.

În sezonul 2021/2022, care s-a încheiat la 30 iunie 2022, exporturile au urcat cu 8,5%, la 48,5 milioane de tone, datorită livrările majore înregistrate înainte de 24 februarie.

Pentru acest an, Guvernul de la Kiev se aşteaptă să fie recoltate cel puţin 50 milioane de tone de cereale, faţă de nivelul record de 86 milioane de tone de cereale în 2021.

De la debutul invaziei ruseşti din 24 februarie, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

La finele lunii trecute, s-a ajuns la un acord care a permis deblocarea porturilor ucrainene şi plecarea primelor nave care să transporte cereale.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Scheme de tratament contra bolilor la vița de vie

Tratamentele la vița de vie se realizează în dependență...

Piața agricolă mondială: Prețurile la grâu și porumb continuă să crească

Începutul lunii octombrie pe piața agricolă mondială este marcat de aceleași variații de prețuri bine cunoscute în ultima perioadă....

Consilier Daea: Foarte multă rapița OMG din Ucraina a ajuns la procesare și sunt probleme mari

Mărfurile agricole din Ucraina încep să creeze probleme în piață. Se întâmplă, însă, după ce Uniunea Europeană a deschis...

România are 12 mii de producători în sistem ecologic; suprafaţa ecologică – 2%

Piaţa produselor economice în România este afectată de confuzia a ceea ce înseamnă ecologic, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate